Ulkomaat

Ohjusten aikakausi sotki lähi-idän korttipakkaa Israelin pohdittava uudet perusteet miehityspolitiikalleen

Tilaajille

Ohjusten aikakausi tuo väistämättä muutoksia lähi-idän sekasotkuun, ja monille poliittisen pelin osanottajille ne muutokset ovat epämiellyttäviä. Israel ja palestiinalaiset joutuvat kaivamaan itselleen uudet lähtökuopat sitä asetelmaa varten, jolla sanovat pyrkivänsä rauhanneuvotteluihin.

Israelin turvallisuuspoliittisessa ajattelussa miehitetty Jordanin länsiranta on ollut puskurivyöhyke Jerusalemin, Tel Avivin ja rannikkotasangon muiden taajamien turvana. Ennen vuoden 1967 sotaa Jordanian rajan takaa saattoi ampua tykillä Tel Avivin yli Välimereen.

Nyt sellaiset perustelut ovat vanhentuneita. Ensimmäisen kerran Israel on kohdannut hyökkääjän, joka on satojen kilometrien päässä omilta rajoilta ja silti pommittaa israelilaisia taajamia ohjuksin.

Juutalaisvaltio on ensi kerran tekemisissä vihamielisten ohjusten kanssa. Se on maailman ensimmäisen ohjussodan osapuoli. Sen oma turvallisuus riippuu amerikkalaisista ohjuksista, jotka torjuvat irakilaisia ohjuksia.

Vaikka irakilaiset ohjukset ovat toistaiseksi olleet sotilaallisessa merkityksessä tyhjänpäiväisiä, Irakin kemiallisten aseiden uhka saa ne tuntumaan vaarallisilta. Israelissa elää edelleen osa siitä sukupolvesta, joka tietää kaasukammioiden merkityksen, ja nuorempi sukupolvi yritetään pitää tietoisena siitä. Kaasunaamari kainalossa on hyvä muistutus.

Länsirannan ja Gazan kaistan pitäminen ei enää ole sotilaallisesta eli turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta perusteltua. Ohjukset tulevat satojen kilometrien päästä riippumatta siitä, miten laajat Israelin omat rajat ovat.

Ajatus on vastenmielinen monille israelilaisille. Luopuminen Länsirannasta on vielä vastenmielisempi. Miehitettyjen alueiden pitämiseksi on löydettävä uusia perusteluja.

Pääministeri Jitzhak Shamir esitti viime vuonna julkisesti yhden sellaisen tärkeän perusteen. Hän sanoi, että tarvitaan suur-Israel kaikkien Neuvostoliitosta tulevien miljoonien juutalaisten asuttamiseksi luvattuun maahan.

Pääministerin oma virasto joutui jälkikäteen tulkitsemaan Shamirin lausuntoa. Hänen sanottiin tarkoittaneen vahvaa Israelia, joka pystyy sijoittamaan kaikki uudet siirtolaiset. Mutta julkinen vahinko oli jo tapahtunut. Shamirin hallituksen sisällä on päätetty, että Länsiranta täytyy pitää.

Ei Shamirin hallitus neuvottele Länsirannasta. Shamirin hallitus ei salli minkäänlaisen palestiinalaisvaltion perustamista Länsirannalle. Jos sellainen valtio joskus syntyy, se ei ole oleva Shamirin hallituksen ansio.

Hallitus ei lupaa mitään neuvotteluja

Shamir vakuutti maanantaina parlamentissa, ettei Israel ikinä osallistu kansainväliseen lähi-idän rauhankokoukseen. Hän kehotti myös Yhdysvaltoja ja Britanniaa vastustamaan ajatusta kokouksesta.

Mutta tämäkin sota päättyy joskus, ja palestiinalaiset ovat siellä edelleen, ja jotenkin politiikka on hoidettava siitä eteenpäin. Äärimmäisen epätodennäköiseltä tuntuu se vaihtoehto, että maailma sallisi miljoonan arabin ajamisen maanpakoon Jordanin yli neuvostojuutalaisten tieltä.

Arabit vaativat palestiinalaisille omaa valtiota. Paitsi Shamirin argumentteja sitä vastaan Israel on viime aikoina esittänyt muita uusia perusteluja. Viime viikkoina Jerusalemissa ja Tel Avivissa kuulin hallituksen edustajien useasti toistavan ajatusta, että Israel haluaa estää, jos mahdollista, yhden uuden vihamielisen arabivaltion perustamisen rajanaapurikseen.

Se ajatus katkeaa kesken. Jos koskaan minkäänlainen palestiinalainen valtio perustetaan Israelin naapuriksi, se valtio varmasti on rauhansopimuksen osapuoli Israelin kanssa. Muutoinhan koko ajatus olisi järjetön.

Onnettomuudekseen palestiinalaiset ovat tunaroineet tämän historiallisen tilaisuuden. Israel on kerännyt kaiken maailman myötätunnon Saddam Husseinin ohjusten ansiosta ja palestiinalaiset menettäneet kaiken sen sympatian, minkä olivat kivi kädessä taistelleet Israelin aseita vastaan kolmen vuoden intifadan aikana.

Kokonaan riippumatta siitä, onko Saddam Hussein oikeassa tai väärässä, Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n nykyjohto on todennäköisesti pelannut itsensä ulos kaikista sodan jälkeen käytävistä neuvotteluista. Jasser Arafat on selviytynyt monista mahdottomista tilanteista, mutta nyt näyttää epätodennäköiseltä, että Yhdysvallat ja Israel suostuisivat mihinkään tekemisiin hänen kanssaan PLO:n asetuttua Saddam Husseinin liittolaiseksi.

PLO on menettänyt Israelin vasemmiston ja rauhanliikkeen sympatiat. Niiden merkitys on ehkä palestiinalaisten näkökulmasta katsoen vähäinen, mutta muun maailman silmissä merkittävämpi. Pitääkseen kiinni omasta maastaan palestiinalaisten tulee ottaa huomioon, että Israelissa yleinen mielipide kääntyy jatkuvasti oikealle, ja rauhanliikkeen ääni vaimenee.

Irakin ohjusten vaikutus on samansuuntainen. Saddam Hussein on oikeassa siinä, että on helppo vetää Israel mukaan sotaan, mutta palestiinalaisten etuja sillä keinoin ei auteta yhtään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää