Ulkomaat

Vanhat vihamiehet yhteisellä opintiellä Namibia yrittää kouluttaa sotaveteraaneista sopuisia viljelijöitä

Tilaajille

Kansalliseen sovintoon pyrkivä itsenäinen Namibia saattaa entisiä vihamiehiä samalle lähtöviivalle kouluttamalla vapautusarmeijan entisiä taistelijoita ja Etelä-Afrikan siirtomaa-armeijan namibialaisjoukkoja viljelijöiksi yhteisissä koulutuskeskuksissa. Hankkeet on jo käynnistetty, mutta ne ovat varojen puutteen takia vielä vaatimattomia. Näin luonnehti sovintopolitiikan kiireellisintä tehtävää Namibian maankäyttö- ja asutusasioiden varaministeri Marcus Shivute Helsingin Sanomain haastattelussa viikonlopulla Helsingissä.

Uudelleenkoulutettavia veteraaneja on yhteensä 20000. Monet heistä ovat nyt tyytymättömiä runsaan vuoden jatkuneeseen itsenäisyyden alkutaipaleeseen, koska he eivät ole löytäneet kotiuttamisen jälkeen töitä, Shivute sanoi.

He ovat kuitenkin nuoria parhaassa iässä olevia miehiä, jotka on saatava hyödylliseen työhön. Sotilaselämään ja taistelemaan tottuneista nuorista veteraaneista voi koitua toimettomina yhteiskunnallinen vaaratekijä, Shivute muistutti. Hallitus on jo käynnistänyt kolutuskeskuksia Etelä-Afrikan armeijan jälkeensä jättämissä sotilastukikohdissa Namibian pohjoisosissa Kavangossa, Caprivin alueella ja Ambomaalla.

Joukkoon kuuluu sekä vapautusliike Swapon armeijan Planin entisiä taistelijoita että eteläafrikkalaishallinnon aikaisten koevoet eli sorkkarauta-iskujoukkojen sotilaita. Samoissa keskuksissa entiset vihamiehet yritetään opettaa yhdessä viljelemään maata, Shivute kertoi. Maanviljelykoulutuksen jälkeen heille ja heidän perheilleen annetaan uutta maata viljeltäväksi.

Yhteiskuntasovun säilymisen kannalta hanke on asutusohjelmien tärkein, Shivute korosti. Toistaiseksi Namibian hallituksella on ollut varoja sijoittaa siihen vasta noin kahden miljoonan markan verran. Kaikkiaan siihen tarvittaisiin melkein 50 miljoonan markan verran, Shivuten tiedoista ilmeni. Suoraa ulkomaista rahoitustukea hankkeisiin ei ole tullut, mutta Etelä-Afrikan hallituksen lupaamista varoista neuvotellaan vielä, hän sanoi.

Maankäyttöministeriön päätehtävä on toteuttaa maauudistus itsenäisessä Namibiassa, Shivute sanoi. Nykyisin maatalousmaasta noin 60 prosenttia on valkoisten hallussa. Valkoisten osuus noin 1,7-miljoonaisesta väestöstä on vain viisi prosenttia.

Jotta kysymys epäsuhtaisesta maanomistuksesta kyettäisiin ratkaisemaan sovinnollisesti, järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa laajapohjainen maakonferenssi, Shivute sanoi. Kokouksessa hahmotellaan maapolitiikan suunta.

Namibian perustuslaissa on jo säädetty, että maaomaisuutta ei nykyisiltä omistajilta voi korvauksetta ottaa. Maatilat tuottavat enimmäkseen karjaa.

Itsenäisyyden ensimmäisen vuoden alussa on kuitenkin jo selvitetty, että noin 4500:n valkoisen viljelijän joukossa on useita satoja, jotka eivät omistakaan itse tilojaan vaan ovat saaneet ne Etelä-Afrikan hallinnolta aikanaan vuokralle, Shivute kertoi. Toiset taas eivät näytä maksaneen tiloista mitään.

On myös satoja suurtiloja, joiden omistajat asuvat Etelä-Afrikassa, Saksassa tai Britanniassa, Shivute sanoi. Usean tuhannen hehtaarin suuruiset tilat ovat lähes käyttämättömiä, ja omistajat käyvät niillä vain metsästysretkillä.

Hallitus on jo lunastanut joitakin käyttämättömiä tiloja. Niille on asutettu väkeä sekä pohjois- että eteläosissa maata. Varsinkin pohjoisessa on huutava pula maatalousmaasta, koska pohjoisessa asuu yli puolet koko väestöstä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää