Ulkomaat

Kroatian serbit pelkäävät verilöylyn voivan alkaa taas Viha ja katkeruus juurtuneet syvälle vähemmistöön, joka ei luota Kroatian johtoon

Tilaajille

Ajat Jugoslaviassa ovat sellaiset, ettei mihin tahansa pidä sännätä suinpäin. Matka Kroatian osatasavallan serbialueelle vaatii ulkopuoliseltakin huolellisia valmisteluja, jotta välttyisi joutumasta kroaattien ja serbien vihamielisyyksien alle.

On saatava tulkki, joka uskaltaa lähteä kriisialueille. Heitä on harvassa.

On saatava sopiva auto. Kroatian pääkaupungin Zagrebin rekisterilaatoilla serbivähemmistön alueelle on liian uskaliasta ajaa. Parasta olisi löytää auto vaikkapa "puolueettoman" Sarajevon laatoilla, mutta sellaisia ei Zagrebissa ole.

On tyydyttävä Belgradin laattoihin. Ne ovat hyvät serbialueilla, mutta Zagrebissa ne herättävät epäluuloa ja inhoa.

Autoon on vielä kirjoitettava kissankokoisin kirjaimin "Press" ja toivottava, että valmistelut kelpaavat kaikille kriisin osapuolille - kroaateille ja serbeille, poliiseille ja sotilaille.

Hajanainen asuinalue

Yksi kroaattien ja serbien riidan siemenistä on Plitvicen kansallispuisto. Pääsiäisen yhteenotoissa puistossa kuoli muutama ihminen. Sen jälkeen armeija tuli puistoon pitämään järjestystä.

Serbit julistivat, että Plitvice kuuluu Krajinalle ja sulkivat pääsyn puistoon. Plitvice on hyvin hoidettu matkailukohde, joka on sammonnut rahaa Kroatialle ja Jugoslavian keskushallinnolle.

Heti puistoon tultaessa kriisi hyppää näkösälle. Tien molemmin puolin on panssarivaunuja ja sotilaita. Sotilaiden lisäksi puistossa on Kroatian puolisotilaallisia joukkoja, "poliiseja".

Puiston kupeessa sijaitseva 12000 asukkaan Titova Korenica on serbien kaupunki. Täällä saloissa liehuvat Kroatian lippujen sijaan Jugoslavian liput.

Pelko ja viha ovat juurtuneet syvälle. Kukaan haastateltava ei kerro nimeään, ikäänsä tai ammattiaan, koska "jokainen serbi on Kroatian sisäministeriön listoilla vihollinen".

Serbit muistuttavat heti kroaattien Ustasha-järjestön julmuuksista toisen maailmansodan aikana. Ustasha on serbien mukaan heräämässä henkiin.

"Kaikki voi alkaa uudelleen", nelissäkymmenissä oleva mies sanoo kaupungintalolla. "Ei sellainen ihminen voi olla terroristi, joka puolustaa vaimoaan ja lapsiaan." Mies osoittautuu kaupungin jonkinlaisen turvakoneiston jäseneksi. Hän tiukkaa vieraiden vaikutelmia Kroatian presidentistä Franjo Tudjmanista.

Raaka menneisyys hyvin muistissa

Ulkopuolinen ei löydä tästä vihanpidosta tai Jugoslavian kansallisuuspulmista ylipäänsä mitään mieltä. On vain historiasta kumpuavaa loputonta epäluuloa, kaunaa ja kärsimystä. On mahdoton arvella, millä tämä tolkuttoman vihan kitkisi.

"Täkäläiset kylät poltettiin sodan aikana täysin. Lapset ja vaimot teurastettiin", mies todistelee kroaattien pahuutta.

"Eräästä 4000 asukkaan kylästä jäi vain 900 leskeä." Miehet sanovat tuntevansa olonsa turvalliseksi vain omiensa joukossa. Armeijan väliintulo olisi heidän mukaansa hyvä asia, mutta he vaativat itselleen aseita, jos Kroatia ei riisu aseista puolisotilaallisia joukkojaan. Jugoslaviaa johtava presidenttineuvosto vaati sitä viimeksi torstaina, mutta Kroatia kieltäytyi itsemääräämisoikeuteensa vedoten.

Miehet vaativat, että Kroatia hylkää uudet valtiolliset tunnuksensa, jotka serbien mukaan muistuttava Ustashan tunnuksia. He sanovat haluavansa itsehallintoa. Krajinan itsehallintoalue voisi myöhemmin päättää, liittyäkö Serbiaan.

Kninissä pari viikkoa sitten perustettu serbielin, "Kninin parlamentti", päätti heti järjestää Krajinassa jonkinlaisen kansanäänestyksen. Parlamentin johtoon valittiin Milan Babic, jota Kroatian viranomaiset kutsuvat terroristiksi.

Titova Korenicassa ei kerrota, mistä äänestetään ja millaisin kysymyksin.

"Serbian kansa yhdessä valtiossa - liittymisen puolesta", lukee äänestämään yllyttävissä julisteissa. Kroatian johdon järjestämää äänestystä viikon kuluttua ei tässä kaupungissa pidetä.

Matkailusta elävälle Titova Korenicalle kriisistä on tullut taloudellinen katastrofi. Matkailijat ovat kaikonneet. Heidän sijastaan Plitvicen hotelleissa pitävät majaa Kroatian joukot.

"Hotelleihin oli toimitettu kaikki liha kesää varten. Nyt kroaattipoliisit syövät ne", eräs serbimies sanoo kitkerästi.

Kaupassa on paljon tavaraa, mutta tuskin lainkaan asiakkaita. Kaupunkilaiset sanovat elintason laskeneen rajusti ja syyttävät Zagrebia siitä, että se viivyttelee palkkojen maksua.

Kaupunki ei ole täysin serbien asuttama, mutta serbit eivät suostu sanomaan, paljonko täällä on kroaatteja. Koulusta välitunnilla olevat pojat sanovat suhteitaan kroaattikavereihin hyviksi, "kunhan he eivät kanna kansallisia tunnuksia".

Seka-avioliitot ovat jokseenkin tavallisia. Kaupassa työskentelevä kroaattinainen kertoo olevansa naimisissa serbin kanssa.

"Lapsemme ovat jugoslavialaisia", hän sanoo.

Nainen tuomitsee jyrkästi, ehkä tieten tahtoen serbitovereidensa kuullen Kroatian johdon toimet ja kehuu Serbian johtajaa Slobodan Milosevicia ja Milan Babicia.

"Me työläiset voimme elää rauhassa. Vain poliitikot voivat sotkea asiat", nainen sanoo.

Hän puree huultaan, ettei purskahtaisi itkuun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää