Ulkomaat

USA löi lukkoon kantansa Start-sopimukseen

Tilaajille

Presidentti George Bushin hallitus pääsi yksimielisyyteen supervaltojen huippukokouksen tiellä olevaa, strategisten aseiden rajoittamiseen tähtäävää Start-sopimusta koskevasta neuvottelutaktiikastaan vain päivää ennen Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton ulkoministerien tapaamista Genevessä.

Valkoisen talon edustaja Marlin Fitzwater sanoi perjantaina, että yksimielisyys saavutettiin torstai-iltana Bushin johdolla kokoontuneessa kansallisen turvallisuusneuvoston istunnossa.

Kun Fitzwaterilta kysyttiin, onko hallituksen piirissä yhä neuvottelutaktiikkaa koskevia erimielisyyksiä, hän vastasi: "Ei." "En voi kertoa teille mitään yksityiskohtia paitsi, että me ratkaisimme tekniset kysymykset alueilla, jotka presidentti mainitsi lentokoneessa eilen", hän lisäsi.

Tekniikkaa ja tiedonvälitystä

Ne koskevat monikärkiohjusten lataamista vähemmällä määrällä taistelukärkiä kuin mitä ne pystyvät kantamaan, tietojen välittämistä ohjuskokeista ja sopimuksen valvontaan liittyviä asioita.

Fitzwater sanoi, että tiedot hallituksen lopullisesta kannasta välitettiin heti ulkoministeri James Bakerille, joka tapasi neuvostoliittolaisen virkaveljensä Aleksandr Bessmertnyhin perjantaina Genevessä.

Kiire painoi päälle

Kiireeseen on ollut syynä paljolti se, että Bush haluaa tavata presidentti Mihail Gorbatshovin vielä tämän kuun lopulla tai ensi kuun alussa ja se, että supervaltojen väliset Euroopassa olevaa tavanomaista aseistusta supistavaa Tae-sopimusta koskevat erimielisyydet saatiin ratkaistuksi vasta viime viikolla.

Yhdysvallat ei halunnut toden teolla paneutua Start-kysymykseen ennen kuin Baker ja Bessmertnyh saivat Tae-erimielisyydet ratkaistuksi.

Lähteiden mukaan hallituksen sisällä olisi vallinnut erimielisyyksiä Bakerin ja Bushin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Brent Scowcroftin välillä.

Niiden mukaan erimielisyydet koskivat pääasiassa suhtautumista alun perin Yhdysvaltain esille ottamaan ajatukseen monikärkiohjusten lataamisesta vähemmällä määrällä taistelukärkiä kuin mitä ne voisivat parhaassa tapauksessa kuljettaa.

Fitzwater sanoi, että nyt hallituksen piirissä ratkaistut kysymykset eivät ole "merkittäviä poliittista linjaa koskevia asioita".

"Nämä ovat teknisiä kysymyksiä, joilla on paljon merkitystä asevalvonta-asiantuntijoille. Mutta ne eivät ole poliittista linjaa koskevia erimielisyyksiä millään tavoin", hän lisäsi.

Valkoisen talon edustaja kuvasi jäljellä olevia Start-ongelmia kertomalla, että jokaiseen presidentin mainitsemaan kysymykseen liittyy 70-100 teknistä yksityiskohtaa, jotka on ratkaistava.

Hän ei uskonut, että lopullinen ratkaisu löytyy ulkoministerien Geneven tapaamisen aikana, mutta hän piti yhä realistisena huippukokouksen järjestämistä vielä kesäkuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää