Ulkomaat

Hongkongin ja Kiinan suhteet aallonpohjassa

Tilaajille

Kesäkuun 2. päivänä, kaksi päivää ennen kuin Pekingin verilöylystä tuli kuluneeksi kaksi vuotta, 50000 ihmistä marssi Hongkongissa soihtukulkueessa pilvenpiirtäjälle, jonka tiloissa toimii Xinhua-uutistoimisto - Kiinan epävirallinen edustusto Britannian siirtomaassa.

Kiinan johtajat panivat huolestuneina merkille, että muun maailman lämmittäessä suhteita Pekingiin yksi prosentti hongkongilaisista hiljentyi muistamaan demokratialiikkeen murskaamista.

Prosentti kansasta on Hongkongissa vain 50000 ihmistä. Kiinassa se olisi yli kymmenen miljoonaa.

Hongkongin ja sen emämaan Britannian suhteet Kiinaan ovat synkässä aallonpohjassa. Pekingin verilöylyn jälkeisessä pakkassäässä kiistakysymykseksi on noussut valta: pitäisikö Kiinan saada äänensä kuuluville Hongkongissa jo nyt, kuusi vuotta ennen kuin sen on tarkoitus ottaa siirtomaa valvontaansa?

Lentokentästä riitaa

Kiina on kieltäytynyt siunaamasta hanketta. Se haluaa takeet, että Hongkongin kassassa on projektin jälkeen riittävästi rahaa 1997, kun kommunismi saapuu markkinatalouden paratiisiin.

Siirtomaan hallitus toivoo yksityisten sijoittajien kantavan hanketta, mutta he eivät halua sitoutua suuruudenhulluuteen ennen kuin Peking on nyökännyt. Hongkongin liberaalit lainsäätäjät sanovat, ettei nyökkäystä pidä kalastella lupaamalla takeita: jos Kiina saa määrätä valtionkassan koosta, se määrää pian muustakin.

Luottamus romahti verilöylyn vuoksi

Luottamus romahti kesäkuussa 1989. Kiinan armeija ampui mielenosoittajia, joita hongkongilaiset olivat tukeneet. Puolueveteraanit erottivat pääsihteeri Zhao Ziyangin, joka oli viisi vuotta aiemmin istunut pääministeri Margaret Thatcherin kanssa allekirjoittamassa vallansiirtosopimusta.

Viimeiset kaksi vuotta hongkongilaisilla on ollut kaksi vaihtoehtoa: muuttaa ulkomaille tai seistä vakaana odottamassa kohtalon päivää. Useimmat ovat valinneet paon, ja 50000 ihmistä on hakeutunut vuosittain länsimaihin.

Hongkongiin jääneet uskovat, että jos Britannia luo virkamiesten johtamaan siirtomaahansa kansanvallan ennen vuotta 1997, Kiinan on vaikea panna hongkongilaisia käsirautoihin.

Vapauden takuuksi Hongkongin parlamentti hyväksyi viime viikolla kansalaisoikeuksia koskevan lain. Kiina ilmoitti heti, että se saattaa jäädyttää lain vuoden 1997 jälkeen, sillä oikeuksia koskevat pykälät ovat ristiriidassa Pekingin ehdoilla luodun Hongkongin pienoisperustuslain kanssa.

Kiina tietää, etteivät hongkongilaiset pidä Pekingin vanhoista kommunisteista. Hongkongissa tiedetään, etteivät kommunistit pidä kapitalismin lapsista. Pääministeri Li Peng tuskin on unohtanut, että miljoona hongkongilaista vaati kesäkuussa 1989 hänen eroaan.

Hongkongilaiset katkerina briteille

Pelko tulevaisuudesta näkyy hongkongilaisten arkipäivässä. Hongkongin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta kävi hiljan ilmi, että vatsahaavojen määrä on siirtomaassa suorassa suhteessa poliittiseen epävakauteen. Kun suurvallat nahistelevat, kulinaristeina tunnetut hongkongilaiset joutuvat pitelemään mahaansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää