Ulkomaat

EY pidättyy vielä tunnustamasta itsenäistä Sloveniaa ja Kroatiaa Yhteisö lähettää Jugoslaviaan Etykin pyytämän valvontaryhmän

Tilaajille

Euroopan yhteisö antoi perjantaina yhä kannatuksensa Jugoslavian yhtenäisyydelle ja kieltäytyi tunnustamasta Slovenian ja Kroatian tasavaltoja itsenäisiksi valtioiksi.

EY:n ulkoministerit päättivät Haagissa pitämässään kokouksessa yrittää vielä kerran pysyvän tulitauon aikaansaamista neuvottelemalla Jugoslavian keskusjohdon ja tasavaltojen edustajien kanssa.

Yhteisö ei sulkenut kokonaan pois tunnustamisten mahdollisuutta. EY:n puheenjohtajan, Hollannin ulkoministerin Hans van den Broekin mukaan yhteisö "ei tällä hetkellä tunnusta Sloveniaa eikä Kroatiaa".

Uusi kokous keskiviikkona

Saksa ja Tanska antoivat jo perjantaina Haagissa melko suorasanaisesti tukea tasavaltojen tunnustamiselle. Vankin vastustus tuli Ranskasta.

Broek sanoi, ettei yhteisö ole asettunut Jugoslavian keskushallinnon kannattajaksi.

"EY on Jugoslavian ja sen eri tasavalloissa asuvien ihmisten puolella", Broek muotoili. Yhteisö vaati tiukkasanaisesti Jugoslavian armeijan palauttamista täysin keskushallituksen määräysvaltaan.

Yhteisö vakuutti olevansa voimakkaasti "sitoutunut" Jugoslavian tilanteen rauhoittamiseen. Broek sanoi, ettei "voimankäytölle ole sijaa" kriisin laukaisemisessa.

EY jatkaa poliittisia neuvotteluja Jugoslaviassa kahdella rintamalla.

Yhteisö jatkaa huippukokouksen viikko sitten hyväksymän rauhanaloitteensa eteenpäinviemistä. Siksi EY:n troikka, eli Hollannin, Luxemburgin ja Portugalin ulkoministerit, matkustaa Belgradiin lauantaina. Matka on jo neljäs ulkoministeritasolla.

Troikka menee Jugoslaviaan keskushallinnon hätäpyynnöstä, joka tuli Haagiin perjantaina aamulla. Troikan tavoitteena on katsoa, että yhteisön nelikohtainen rauhanaloite etenee.

Siitä ovat jo toteutuneet Jugoslavian presidentin valinta ja - usein tosin romuttunut - tulitako. Muut osat ovat keskushallinnon armeijan vetäminen takaisin parakkeihin ja tasavaltojen itsenäisyysjulistusten jäädyttäminen 90 päiväksi.

Painostuskeinoksi EY:n jäsenmaat lopettavat heti aseiden ja muiden sotilaallisten tarvikkeiden viemisen Jugoslaviaan. Kielto koskee sekä keskushallintoa että tasavaltoja.

Yhteisö vetosi myös muihin maihin aseviennin katkaisemiseksi. Ohjenuorana on pitää tiukasti voimassa ns. CoCom-rajoitukset, jotka käsittävät varsinaisten aseiden ohella mm. tietotekniikkaa.

Ulkoministerit vahvistivat EY:n huippujen jo ehdollisesti tekemän päätöksen taloudellisen avun jäädyttämisestä. Se merkitsee yhteensä 850 miljoonan ecun eli yli neljän miljardin markan lainojen ja avustusten virran katkeamista.

Etyk-valvojien valmisteluryhmä

Hollannin Wienissä oleva Etyk-lähettiläs kutsui koolle muut Etyk-maat, joille hän ilmoittaa yhteisön varsinaisen valvontaryhmän koostumuksesta.

Yhteisö ei ottanut perjantaina kantaa siihen, ovatko myöhemmin mahdollisesti lähetettävät varsinaiset valvojat siviilejä vai sotilashenkilöitä.

Valmistelevan ryhmän tavoitteena on selvittää tulitauon pitävyys, sen mahdolliset rikkojat ja mm. tasavaltojen pidättäytyminen itsenäisyyttä edistävistä toimenpiteistä sekä tehdä esitykset kriisialueiden pysyvämmästä valvomisesta.

Ryhmä raportoi matkastaan ensi keskiviikon ulkoministerikokoukselle, joka voi päättää pysyvämmän valvontaryhmän lähettämisestä.

Yhteisö perusteli uusia diplomaattisia matkojaan myös sillä, että Jugoslaviassa jokainen päivä on nyt olennainen täydellisen sisällissodan välttämiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää