Ulkomaat

Norjan EY:n vastainen liike pyrkii yhteispohjoismaiseksi

Tilaajille

"Norja on taistellut itsenäisyytensä puolesta monta kertaa. Tiedämme tarkalleen, millaista elämä toisten herruudessa on. Siksi yksi sukupolvi ei voi ilmaiseksi antaa pois sitä, minkä puolesta edelliset sukupolvet ovat taistelleet." Näin perustelee Euroopan yhteisöön liittymisen vastaista kantaansa Nei til EF-liikkeen johtaja Krister Nygaard.

"Niin Norja kuin Suomikin ovat pieniä maita Euroopan reuna-alueilla ja siksi on täysin naiivia luulla, että me voisimme elää kuin paratiisisaarella samaan aikaan kun uusi EY-supervaltio on kiinnostunut vain omien etujensa valvomisesta", sanoo Nygaard.

Nygaard johtaa omien sanojensa mukaan Norjan nopeimmin kasvavaa poliittista organisaatiota. Viime vuoden syyskuussa toimintansa aloittanut Nei til EF -liike on vajaan vuoden aikana saanut runsaat 60000 jäsentä.

Sadan kruunun vuosijäsenyyden maksaneet EY-vastustajat kuuluvat poliittisesti keskustaan, kristillisiin ja sosialistiseen vasemmistopuolueeseen. EY-vastustajia ovat myös maanviljelys- ja kalastajajärjestöt, suuri osa ay-liikettä ja luonnonsuojelujärjestöt.

Nei til EF -liike organisoi toimintaansa Oslon keskustassa sijaitsevasta toimistosta käsin. Toimistossa on kuusi vakituista työntekijää. Paikallisyhdistyksiä on 400 kunnassa Norjan noin 450 kunnasta.

"Eta-taistelusta pitkä ja kireä"

"Eta-sopimusta ei voi hyväksyä vain siksi, että jäsenyys on vielä huonompi vaihtoehto. Norjan hallitus on tehnyt aivan liian suuria myönnytyksiä EY:lle", arvostelee Nygaard. Hän ennakoi pitkää ja kireää Eta-taistelua Norjassa. Kävipä Eta-sopimuksen suhteen miten hyvänsä, aletaan Norjassa puhua EY-jäsenyydestä pääministeri etunenässä, arvioi Nygaard. Hän uskoo, että seuraava EY-kansanäänestys järjestetään vuoden 1993 aikana. 64-vuotias Nygaard on Oslon yliopiston informatiikan professori, joka toimi vuoden 1972 EY:n vastaisen taistelun aikana kampanjapäällikkönä.

Nygaard hämmästelee Suomen ja Ruotsin lähes olematonta Eta-keskustelua. Eta-sopimus merkitsee kuitenkin hänen mukaansa suurta taloudellisesta itsenäisyydestä luopumista ja suomalaistenkin olisi varauduttava siihen, että Eta-sopimuksen hyväksyminen merkitsee työttömyyden selvää kasvua.

Suomen laimeaa EY-keskustelua Nygaard tulkitsee siten, että Neuvostoliiton suhteet ovat vuosia hallinneet koko Suomen ulkopolitiikkaa. Suomi ei ole "ehtinyt" ajatella miten muuhun maailmaan tulee suhtautua. Nyt edessä on aivan uusi tilanne. Nygaardin mielestä Suomi on lähes vastaavassa tilanteessa kuin Itä-Eurooppa: se mikä on erilaista on varmasti parempaa.

Nygaard uskoo kuitenkin, että suomalaiset havahtuvat ajoissa ja lopulta jättäytyvät EY:n ulkopuolelle. Nygaard omasta puolestaan ainakin tekee kaikkensa pohjoismaisen vastustuksen lisäämiseksi. Vireillä on yhteispohjoismaista toimintaa ja Oslossa järjestetään lokakuussa yhteispohjoismainen EY:n vastainen kokous.

"Ruotsin EY-keskustelu on vasta alkamassa. Ruotsalaiset tietävät hyvin vähän EY-asioista ja heille on myös annettu täysin väärää tietoa", sanoo Nygaard ja mainitsee esimerkkinä sosiaalidemokraattien julisteen, jossa ruusun ja EY-tähtien lisäksi oli teksti "Eurooppa ilman työttömyyttä".

Työttömyyden kasvu pääargumentti

Nygaard hahmottelee Euroopan yhteisön supermahdiksi, jonka ainoana tavoitteena on taloudellinen kasvu ja kilpailu Yhdysvaltain ja Japanin kanssa. 10-15 vuoden aikana EY:llä on yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. EY:n kasvun maksumiehiksi joutuvat Nygaardin mukaan kolmannen maailman maat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää