Ulkomaat

EY-maat ovat leiriytymässä tiivistäjiin ja laajentajiin

Tilaajille

Euroopan yhteisön jäsenmaat ovat asettumassa kahteen leiriin siinä, kuinka paljon ja kuinka nopeasti EY:n tulisi ottaa uusia jäseniä, nyt kun EY-maat ovat vihdoin kertomassa suoremmin kantojaan yhteisön laajentumiseen.

Leirejä voisi nimittää Ranskan johtamiksi "tiivistäjiksi" ja Britannian johtamiksi "laajentujiksi".

Pelin avasi viikko sitten Britannian pääministeri John Major, joka toivotti lähes kaikki Euroopan maat ja Neuvostoliitosta mahdollisesti itsenäistyvät entiset tasavallatkin yhteisöön. Hänen kannallaan ovat olleet Tanska ja Saksa, jonka ulkoministeri kutsui Baltian maat jäseniksi viidessä vuodessa!

Mitterrand tyrmäsi

Pienemmät EY-maat eivät ole paljastaneet korttejaan, mutta Ranskan tueksi tullevat eteläiset, latinalaiset Välimeren maat ja Britannia saanee ymmärrystä myös Hollannista.

Leiriytyminen on tapahtumassa juuri niin kuin pitkään on uumoiltu, mutta EY-maat ovat olleet siitä puhumatta. Ne ovat todenneet EY:n saavan sisämarkkinansa lait kuntoon 1992 lopussa ja sopivan poliittisen ja rahaunionin sisällöstä ja aikatauluista tämän vuoden loppuun mennessä.

Siten yhteisö on voinut vastata jäsenhalukkaille, että se ryhtyy neuvottelemaan uusista jäsenistä aikaisintaan 1993.

EY:n ovelle on kuitenkin kertynyt kiusallisen paljon koputtajia. Viisi läntistä Euroopan maata on jo jättänyt viralliset hakemukset ja potentiaalisia hakijoita voi olla 10-15 lisää.

Ryntäys sotkee neuvotteluja

"Laajentajien" leiri katsoo, että uuteen peruskirjaan olisi kirjoitettava pykälä laajentumisesta. Se vaatisi EY:n huippujen ylimääräisen kokouksen, koska sitä ei sovittu peruskirjan uusimishankkeen osaksi.

Laajentajat toteavat, että EY:llä on vastuu mm. entisten Itä-Euroopan maiden sitomisesta osaksi vauraampaa länttä, ottamalla ne jäseniksi.

Britannian yksi olennainen motiivi on tosin se, että jäsenten tulva EY:hyn vesittäisi EY:n sisäisiä pyrkimyksiä. Siten brittien ei ehkä tarvitsisi taistella yksin mm. enemmistön saneluun ulkopolitiikassa tai yhteiseen rahaan.

"Tiivistäjien" keskeisin pelko on, että hyvin sekalaisten uusien jäsenten mukaantulo vaarantaisi EY:n tulevaisuuden taloudellisena ja ulkopoliittisena suurvaltana, ellei sitä ensin peruuttamattomasti kirjata.

Ranska pelkää asemansa heikkenevän

Keskeiseksi näiden leirien välisessä kiistelyssä uusien jäsenhalukkaiden kannalta nousee se, milloin "tiivistäjät" katsovat EY:n tulevaisuuden olevan lyöty lukkoon. Ranska, Espanja ja Belgia voivat nimittäin helposti lykätä tai viivyttää jäsenyysneuvotteluja vaikka vuosia. Ranska piti mm. Britannian yhteisön ulkopuolella yli kymmenen vuotta.

Ranska voi katsoa EY:n tiivistyneen vasta sitten, kun sillä on yksi keskuspankki eli 1997 tai sitten kun on lopullisesti päätetty vaikkapa puolustuksesta eli 1996 jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää