Ulkomaat

YK sanoi löytäneensä tietoja Irakin ydinaseohjelmasta

Tilaajille

Yhdistyneet Kansakunnat ilmoitti maanantaina, että YK:n Irakissa olevat tarkkailijat löysivät todisteita Bagdadin omasta ydinaseohjelmasta.

Löytö tehtiin Irakin liittojen rakennuksessa Bagdadissa. Irakilaissotilaat pakottivat kuitenkin ryhmän voimatoimin ulos eivätkä antaneet ryhmän viedä todistusaineistoa mukanaan, Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies kertoi.

Hän ilmoitti, että Irakin viranomaiset päästävät asiantuntijat tutkimaan aineistoa tänään tiistaina. Tutkijaryhmä sanoi, että sotilaat ottivat väkisin pois laatikot, joissa aineisto oli.

YK:n turvallisuusneuvoston ranskalainen puheenjohtaja Jean-Bernard Merimée ei kyennyt heti vahvistamaan takavarikointitietoja. Hän totesi kuitenkin saaneensa varmistamattomia tietoja siitä tutkimuskomitean ruotsalaiselta puheenjohtajalta Rolf Ekeukselta.

Sotilaat pitivät ryhmää rakennuksesssa viisi tuntia maanantaina päivällä.

YK:n alaisen kansainvälisen atomienergiakomission IAEA:n edustaja David Kydd kertoi, että todisteet on vielä tutkittava. Hän kuitenkin lisäsi näyttävän siltä, että "tämä on ensimmäinen kerta, kun meillä (YK:lla) on todistusaineistoa Irakin ydinaseohjelmasta".

Irak ei suostunut sunnuntaina YK:n turvallisuusneuvoston vaatimukseen siitä, että maailmanjärjestön helikopterien on saatava lentää rajoituksitta Irakissa mahdollisten joukkotuhoaseiden löytämiseksi, neuvoston läntiset jäsenet kertoivat.

Kokouksen jälkeen Merimée keskusteli puoli tuntia Irakin ulkoministerin Ahmed Hussein al-Samaraein kanssa, eräs kokouslähde kertoi Reuterille.

"Käsitykseni mukaan (Irak) ei antanut ehdotonta myöntymystä (tarkkailulentohin), jota me vaadimme", Merimée sanoi.

Bagdad sanoi sallivansa lennot

Neuvosto kokoontui maanantaina täysi-istuntoon keskustelemaan suljetuin ovin seuraavasta askeleesta, sama lähde kertoi. Eräs YK-lähde sanoi maanantaina, että turvallisuusneuvosto aikoo suhtautua erittäin tiukasti Irakin kielteiseen kantaan.

YK:n päätöslauselmien mukaan Irakin kaikki biologiset, kemialliset sekä ydinaseet ja ballistiset ohjukset on tuhottava.

Yhdysvaltain laivaston lentokoneet ja helikopterit ovat valmiita toimimaan saattueena YK:n tarkkailijaryhmille Irakissa, Yhdysvaltain Persianlahdella olevien merivoimien komentaja Raynor Taylor sanoi maanantaina.

"Olemme tehneet suunnitelmia. . .aiomme käyttää voimaa jos siihen on tarvetta", hän totesi.

Yhdysvaltain presidentti George Bush ilmoitti viime viikolla, että hän saattaa lähettää amerikkalaisia koneita Persianlahdelle, jos Irakin johtaja Saddam Hussein estää tarkkailijalennot.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää