Ulkomaat

Siperian vangit odottavat armahdusta Boris Jeltsiniltä

Tilaajille

Siperialaisen vankilan vangit Omskissa sanoivat luottavansa Venäjän presidenttiin Boris Jeltsiniin. He odottavat Jeltsiniltä yleistä armahdusta. Vankilan johdon mukaan sellaisesta ei ollut tietoa.

Reilun miljoonan asukkaan Omskissa on 14 vankilaa, joista kaksi alkoholisteille. Siinä, jonka viranomaiset halusivat näyttää, on melkein 1200 vankia.

Stalinin aikaisista vankiloista on jäljellä enää yksi. Siellä vallitsee kovennettu kuri. Erikoisleirejä on hävitetty 1950-luvulla. Niiden paikalle on rakennettu asutusta, vankilan virolainen apulaisjohtaja Pavel Rad kertoi.

Hänen vankilansa vangit ovat pääasiassa paikallisia ihmisiä, jotka on tuomittu varkauksista, tapoista, raiskauksista. Tuomiot vaihtelevat puolesta vuodesta viiteentoista vuoteen. Moskovasta ja Leningradista lähetettiin viimeksi vankeja Moskovan olympiavuonna 1980, hän sanoi.

Vankien luku on vähenemään päin. Alkoholisteja pyritään nykyisin ohjaamaan terveydenhuollon alaisiin laitoksiin. Työtä kaihtavia ja vakituista asuinpaikkaa vailla olevia ei enää välttämättä tuomita vankilaan, vaikka pykälä 209 on yhä jäljellä rikoslaissa.

Koska meneillään on demokratisoituminen, enää ei olla niin tiukkoja kuin ennen. Pienestäkin asiasta saatettiin ennen antaa tuomio; nyt jätetään tuomitsematta. Kymmenen vuotta sitten samasta rikoksesta annettiin kovempia tuomioita kuin nykyään, vankilan upseerit kertovat.

Vankilan päällystöön kuuluu sata upseeria, joista yksi on Siperian suomalaisia nimeltään Boris Nevalainen, mutta hän ei ollut paikalla. Suomalainen sukuperä ei enää estä pääsemästä sisäministeriön alaisiin tehtäviin niin kuin menneinä aikoina. "Nyt sillä ei ole mitään väliä", meille sanottiin.

Vankila joutuu hoitamaan myös vankien alkoholismia. Tuomioistuin on määrännyt vankeusrangaistuksen lisäksi 80 prosenttia vangeista pakkohoitoon.

Yksi huone on täynnä lavuaareja ja pieniä laseja. Vangit yritetään vierottaa viinasta oksennusaineen ja votkan sekoituksella. "Kestää ainakin puoli vuotta ennen kuin ihminen tottuu siihen, ettei se ryyppää", vieroitusosastoa esittelevä upseeri selitti. Oksennusjuomaa tarjotaan vähintään kymmenen kertaa hoitavan lääkärin ohjeista riippuen. Käytössä on myös keskusteluterapia, hypnoosi ja akupunktio.

Ennen sanottiin, että joka neljäs paranee täydellisesti. Se oli liioittelua. Nykyinen paranemisprosentti on seitsemän. Monet siirtyvät korvikkeisiin, maalinhaisteluun ja shampoisiin, hän selitti.

Vankilan pajoissa tuotetaan mm. maatalouskoneita, auroja ja sohvan jousituksia. "Täällä on sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät tiedä, mistä syystä ovat tänne halvaksi työvoimaksi joutuneet", yksi metallipajan vangeista sanoi.

Vankilan apulaisjohtajan päällimmäinen toive oli päästä käymään ulkomailla. Hänen ammattitaustallaan se ei ole ollut juuri mahdollista. "Ette tekään olisi päässeet käymään vankilassa vielä viisi vuotta sitten", hän sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää