Ulkomaat

Dubrovnik saarroksissa jo pari viikkoa

Tilaajille

Adrianmeren rannat Dubrovnikista pohjoiseen ovat autiot. Lomahotelleista osa majoittaa pakolaisia tai Kroatian kansalliskaartin miehiä, mutta enimmäkseen ne ovat tyhjillään.

Sotatoimien hiljentämän Adrian valtatien katkaisee noin 30 kilometrin päässä Dubrovnikista tielle vyörytetty kasa kivenlohkareita.

Heti lohkareiden takana, Banicissa, ovat Kroatian joukot. Pari, kolme kilometriä siitä eteenpäin, Slanossa, on Jugoslavian armeija sulkenut tien.

Serbiasta johdetun armeijan joukkoja ja niiden tukemia sissiryhmiä on renkaana Dubrovnikin ympärillä Hertsegovinan puolella ja etelässä Montenegron suunnassa.

Lauantaina tuli Zagrebista tietoja, että Dubrovnikia saartavat sota-alukset olisivat poistumassa, mutta ainakin iltapäivän tunteina Adrianmeren helmi vielä pysyi tavoittamattomissa.

Lauantain vastaisena yönä Slanon suunnalla Dubrovnikin läheisyydessä oli ollut taas hajanaista tulitusta. Neuvotteluja saarron purkamisesta jatkettiin Kroatian radion mukaan päivällä ja tilanne vaikutti rauhalliselta.

Vaatteiden pesua merivedellä

Ampumisen jälkiä näkyy matkalla kohti kroatialaisten pohjoisimpia asemia. Noin 50 kilometriä Dubrovnikista on tien varressa kaksi palanutta henkilöautoa, jotka nähtävästi ovat joutuneet lentokoneen tulituksen kohteeksi.

Tielle ammuttujen kranaattien kuoppia on siellä täällä. Banicin ulkopuolella on puusto ja pensaisto palanut laajalta alalta - ehkä tykistöammusten tai kranaattien sytyttämänä.

Vuorilla vartiossa

Paljon ei tosin ole tehtävissä. Vuorilla kierretään konetuliaseiden kanssa vartiossa. Täällä ylläpidetään saartajien saartoa Kroatian kaistaleelta, mutta armeijan huoltoyhteydet kulkevat muualta, Bosnia-Hertsegovinasta ja Montenegrosta.

Stonin ikivanhojen seinien välissä, kapealla maalauksellisella kujalla, istuu Kroatian poliisivoimiin värväytynyt nuori merimies kivääri jalkojensa välissä.

Hänen esimiehensä on juuri vuorilla, kiikaroimassa armeijan sala-ampujien asemia. Nuori mies sanoo, ettei heillä ole mitään tietoa saarron loppumisesta. Stonissa on pakolaisia armeijan miehittämästä Slanosta, mutta ei Dubrovnikista, hän kertoo.

Bosniassa bensapula

Kautta Bosnian näkyi pitkiä autojonoja huoltoasemien edessä. Autot oli useimmiten pysäköity jonoon odottamaan, että huoltamo saisi uuden toimituksen.

Suurin osa huoltoasemista oli pannut lapun luukulle. Erikoisluvalla saattoi joiltakin harvoilta saada jonottamatta polttoainetta.

Sarajevossa katumarkkinoilta ostettu bensalitra maksaa Suomen rahassa toista kymppiä.

Jugoslavian alueella öljyhuolto on ollut paljolti Kroatian hoidossa. Kroatian läpi Serbiaan menevä öljyputki pantiin poikki jo viikkoja sitten. Zagrebin ympäristössä ei bensiinin saannissa ole ollut ongelmia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää