Ulkomaat

Ruotsalainen valitsee työaikansa joustavasti ja lisäjoustoon on paineita Valtaosa Ruotsin miljoonasta osa-aikatyöläisestä on naisia

Tilaajille

Joustavasta työajasta yritetään Ruotsissa tehdä entistäkin joustavampaa. Parhaillaan pohditaan työaikalain muutosta, joka sallisi työajan ja lomien sijoittamisen kunkin alan sesonkien mukaan. Työpäivä voisi olla eri pituinen eri vuodenaikoina.

Esimerkiksi moni turismista riippuvainen työnantaja iloitsee suunnitelmista. Työntekijöiden liitot puolestaan suhtautuvat epäröivämmin.

"Jos työntekijä vaihtaa työpaikkaa kesken vuoden, hän voi saada tavallista pitemmät työpäivät kummassakin työpaikassa," Roger Mörtvik toimihenkilöliitto TCO:sta sanoo Jo nyt työajasta voidaan Ruotsissa sopia hyvinkin joustavasti. Varsinkin suuremmissa työpaikoissa työntekijä on saanut valita, käykö hän töissä esimerkiksi 40-, 60-, 75-, 90- tai 100-prosenttisesti. Palkka ja eläke-edut ovat seuranneet työajan mukaan.

Kun aika on rahaa arvokkaampaa

Kun kansantaloudella meni hyvin, työntekijä pystyi joissakin työpaikoissa helposti myös nostamaan työaikaprosenttiaan. Tänään osa-aikatyöläinen ei voikaan noin vain nousta kokopäivätyöläiseksi.

Malmöläinen Barbro Henriksson käy töissä neljä tuntia päivässä. Hän myy vaatteita keskustan suuressa tavaratalossa, joka palkkaa nykyisin pelkästään osa-aikaisia työntekijöitä.

"Minulle tämä sopii hyvin, koska mieheni on eläkkeellä ja näin voimme viettää enemmän aikaa yhdessä. Jos olisi rahasta pulaa, niin osa-aikatyö ei paljoa lohduttaisi," hän sanoo.

Henrikssonin osastolla työskentelee kymmenen naista ja neljä miestä. Kaikki naiset ovat osa-aikatyössä, mutta miehet on aikanaan palkattu kokopäivätyöhön.

"Kun on kolmen tunnin työaika päivässä, niin onhan se selvä, että se aika tehdään alusta loppuun tiukasti töitä. Tuskin kukaan jaksaa seitsemää tuntia pysyä tehokkaana," tukholmalaisen konttorin osa-aikatyöläinen myöntää.

Naisten lyhyt työviikko

Ruotsissa on kaikkiaan noin 64000 ihmistä, jotka tekevät osa-aikatyötä vastoin tahtoaan. Heistä 50000 on naisia. He ovat ilmoittautuneet osa-aikatyöttömiksi ja saavat puuttuvista työtunneista työttömyyskorvausta.

Osa-aikatyöttömät eivät ole mukana virallisessa työttömyysluvussa.

Ammattiliitto on eri mieltä

Alan liitto on vaatinut lain muutosta, jonka mukaan osa-aikatyö olisi mahdollista vain poikkeustapauksissa.

"Tähän asti on yritetty selvitä niin, että esimerkiksi jonkin jäädessä eläkkeelle hänen tehtävänsä voitaisiin yhdistää kokopäivätyöhön haluavan osa-aikatyöläisen tehtäviin," kunnallisten työntekijöiden liiton edustaja Karl-Ola Nilsson sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää