Ulkomaat    |   HS TYYNELLÄMERELLÄ 4

Havaijin japanilaiset kantoivat pitkään Pearl Harborin taakkaa

Tilaajille

Pearl Harboriin 7. joulukuuta 1941 hyökänneet japanilaiskoneet eivät olleet vielä edes ehtineet kääntyä takaisin tukialuksilleen, kun Havaijilla pidätettiin ensimmäiset paikalliseen väestöön kuuluneet, japanilaista syntyperää olleet asukkaat.

Sabotaasin pelko oli ollut suuri jo ennen hyökkäystä. Lentokentillä koneet oli sijoitettu siisteihin riveihin, siivet kiinni toisiinsa - siten niitä voitiin teoreettisesti ottaen vartioida paremmin. Japanilaisten hyökätessä ne tarjosivat ihanteellisen maalitaulun.

Yhdysvaltain sotilasjohdon pelko johtui japanilaista syntyperää olevan väestön varsin suuresta osuudesta Havaijilla. Vuonna 1937 heitä laskettiin olleen saarilla noin 150000, kun koko väestö oli 400000 henkeä. Heitä oli ennen muuta sokeriruokoviljelmillä maatyöväkenä.

"Japseista" tuli vihollisia

"Iäkkäät vanhempani tulivat (hyökkäyksen jälkeen) kotiin yhtenä iltana ja kysyivät, mitä japsilla tarkoitetaan? Radiossa ja lehdissä, kaikkialla oli vain 'japsi, japsi, japsi'. Mutta meidän Havaijin amerikkalaisten joukossa oli myös japanilaissyntyisiä", Yuki Akita kuvasi vanhempiensa hämmennystä.

He joutuivat suurten epäluulojen kohteeksi.

Havaijille julistettiin sotatilalaki ja japanilaissyntyisiä alettiin kerätä kuulusteluihin. Jo ensimmäisen vuorokauden aikana viranomaiset olivat keränneet telkien taakse 345 Havaijin japanilaista, ja talteen otettujen luku nousi kahden seuraavan vuoden aikana kahteen tuhanteen.

"Jokaista japanilaissyntyistä epäiltiin vakoilusta", Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Patsy T. Mink muisteli. Hänen isänsä oli syntynyt Havaijilla ja Yhdysvaltain kansalainen. "Kun ihmisiä vangittiin ilman muuta ilmeistä syytä kuin että he olivat japanilaisperäisiä, isäni päätti hysteerisenä polttaa kaikki perhekuvat ja asiakirjat."

Keskitysleireihin USA:n mantereelle

Havaijilta leireihin lähetettiin parituhatta henkeä. Mantereelle asettuneista japanilaisista, joista monet olivat jo Yhdysvaltain kansalaisia, leireihin koottiin kaikkiaan 120000 henkeä. Useimmat heistä menettivät kaiken, mitä he olivat omistaneet.

Japanilaiset tulkitsivat toimet rasismiksi. Vaikka Yhdysvallat oli sodassa myös Saksan ja Italian kanssa, ei näistä maista syntyisin olleita kansalaisia ryhdytty keräämään erityisleireille. Kysymys oli epäluulosta, että "japsi on aina japsi", kun taas saksalaisesta saattoi tulla hyvä ja lojaali amerikkalainen.

Vapaaehtoisia Euroopassa asti

Japanin turistit tukevat taloutta

"Havaijilla asuvat japanilaiset ovat japanilaistuneet huomattavasti 20 vuodessa. Tämä johtuu siitä, ettei enää olla niin erossa Japanista. Mielestäni jopa paikallisten japanilaisten japaninkielen taito on huomattavasti parantunut mm. nyt säännöllisesti täällä näytettävien japanilaisten tv-ohjelmien ansiosta", suomalaissyntyinen Sinikka Hayasaka arvioi. Hän itse opettaa Havaijin yliopistossa japania.

Leireistä käyty poliittinen kamppailu johti vasta muutama vuosi sitten Yhdysvaltain kongressin päätökseen, jossa vääryys myönnettiin, ja kärsineille luvattiin korvauksia. Japanilaissyntyinen Havaijin senaattori Daniel K. Inouye, itse vapaaehtoissotilas, katsoi kuitenkin, ettei rahoista ollut enää kysymys: "Mitä maksaa miehelle, joka on menettänyt äitinsä, koska tämä ei enää kestänyt elämää leirissä ja teki itsemurhan..?", Inouye mietti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää