Ulkomaat

Itsenäisyysjulistus jäi Kazahstanissa viimetinkaan Johto piti käytännön talousuudistusta tärkeämpänä

Tilaajille

Kazahstan julistautui itsenäiseksi vasta maanantaina, vaikka se on talousasioissa pyrkinyt luomaan omaa aasialaisen kehityksen linjaansa jo jonkin aikaa.

Nyt se oli entisen Neuvostoliiton "itsenäistyjistä" toiseksi viimeinen ennen Venäjää.

Jos Venäjä ei olisi veturina koonnut peräänsä Itsenäisten valtioiden ystävyysliittoa, olisi kosmeettisesti uudistettu Neuvostoliitto kelvannut Kazahstanille.

Maltillisen linjan määritti 51-vuotias presidentti Nursultan Nazarbajev. Hän ei pitänyt itsenäisyyttä tarpeellisena niin kauan kuin Kazahstan kuitenkin olisi vanhoin sitein riippuvainen muista tasavalloista.

Nazarbajevista tuli Kazahstanin puoluejohtaja 1989 ja presidentti viime vuonna. Kansa vahvisti vaalin syksyllä. Neuvostoliitossa hän nousi politiikan raskaaseen sarjaan elokuun kaappauksen jälkiselvittelyissä.

Johtajuusvuosinaan hän on matkustanut paljon, mm. Kanadassa, Yhdysvalloissa, Turkissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa tehden tasavaltaansa tunnetuksi yrittäjille ja sijoittajille.

Talousmallia Etelä-Koreasta

Kazahstanin johto yrittää suosia pienyrityksiä, yksityistää, ja kehittää tasavallan runsaita ja strategisesti tärkeitä luonnonvaroja yhteistyössä ulkomaalaisen pääoman kanssa.

Entisen Neuvostoliiton talouden sekasorto haittaa uudistuksia. Silti on neuvoteltu kaivosoikeuksista, ranskalaiset suunnittelevat pääkaupungin liepeille talviurheilukeskusta, ja Kazahstanissa kootaan jo eteläkorealaisia televisioita.

Kansallisylpeät kazahit

Nyt Kazahstankin on ilmoittanut haluavansa islamilaisten maiden ja alueiden järjestöön, mutta se liittyy siihen viimeisenä Keski-Aasian tasavaltana. Islam-yhteydeltä odotettaneen myös talousvaihtoa.

Puoluejohtaja Dinmuhamed Kunajev johti tasavaltaa 20 vuotta. Kun hänet 1986 siirrettiin eläkkeelle ja tilalle nostettiin venäläinen, osoittivat tuhannet opiskelijat mieltään Alma-Atassa joulukuussa 1986. Se oli vielä silloin sensaatio.

Kansallisista syistä oli mellakoitu jo 1970-luvulla, ja 1989 tasavallan länsiosien kazahit yrittivät häätää alueiltaan Kaukaasiasta tulleet thsetsheeni- ja ingushiyrittäjät pois.

Kansallinen tasajako

Venäläisten enemmistö asuu tasavallan pohjoisosassa, kaupungeissa, tukikohdissa ja sotateollisuuskeskuksissa. He vastaavat pitkälle esim. Semipalatinskin ydinkoealueen ja avaruuskeskuksen hallinnosta sekä tukikohdista, joihin on sijoitettu Kazahstanin alueella olevat strategiset ohjukset.

Kazaht olivat neuvostovallan alkuaikoina islaminuskoista paimentolaiskansaa ja kalastelivat Aral-järvellä. Neuvostovalta vei vanhat elinkeinot.

Nyt ihmiset työskentelevät suurtiloilla, hiili- ja strategisia metalleja tuottavissa kaivoksissa Karagandan alueella, kemian teollisuudessa, kaupungeissa. Aral-järvi on kuivunut ympäristökatastrofiin asti, aavikoituminen ja myrkylliset hiekkatuulet aiheuttavat sairauksia, säteily on yhä vaara Semipalatinskin entisillä ydinkoekentillä.

Väestö köyhää

Ympäristötuhot ja vanhakantaiset tavat kiristävät yhä etenkin naisten ja lasten oloja. Väestönkasvu on nopeaa, perheet suuria ja samaan aikaan ruokaa on entistä vähemmän. Yleensä Keski-Aasiassa lapsikuolleisuus on samaa luokkaa kuin muissakin kehitysmaissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää