Ulkomaat

Indonesia myönsi lopulta Itä-Timorin verilöylyn

Tilaajille

Indonesiasta on tullut epätavallisia uutisia. Maan hallituksen asettama tutkijalautakunta myöntää, että kaukaisessa Itä-Timorissa tapahtui 12. marraskuuta verilöyly. Indonesialaiset sotilaat hurjistuivat ja surmasivat 50 siviiliä. Raportin mukaan 91 ihmistä haavoittui.

Indonesian yhteiskunnassa armeijalla on vahva ote. Tähän saakka se ei ole nähnyt toimissaan mitään väärää. Aikaisemman selityksen mukaan Itä-Timorissa kuoli 19 ihmistä, kun sotilaat joutuivat puolustautumaan väkijoukon hyökkäystä vastaan.

Silminnäkijät kertovat, että verilöyly vaati monin verroin uhreja. Kymmeniä ruumiita peitettiin joukkohautoihin.

Silti Indonesian raportti osoittaa epätavallista taipumista kansainvälisen painostuksen edessä. Tähän saakka Jakarta ei ole piitannut kehnoja ihmisoikeuksiaan ja miehityspolitiikkaansa koskevasta arvostelusta.

Indonesia saa ulkomaista apua runsain määrin. Se on aina tarkkaillut pelokkaana Kiinaa ja nähnyt, miten siellä vuoden 1989 tapahtumat karkottivat sijoittajat joksikin aikaa.

Eräät Indonesian ulkomaiset auttajat, Yhdysvallat, Australia ja jopa Japani ehtivät jo vaatia joten kuten rehellistä selvitystä Itä-Timorin tapahtumista.

Kiusalliset todistuskappaleet

Mielenosoitus alkoi hautajaissaatosta. Videolla näkyy, miten sotilaat ajavat hautakivien taakse suojautuvia ihmisiä takaa ja hakkaavat, jos saavat heidät kiinni.

Itä-Timor on kauan ollut malliesimerkki maailman unohdetuista vääryyksistä. Kaukaisella saarenpuolikkaalla ei ole ollut puolestapuhujia. Se kuului vuoteen 1975 Portugalille, joka luopui siitä, kuten muistakin siirtomaistaan neilikkavallankumouksen jälkeen.

Itä-Timor ehti jo julistautua itsenäiseksi, kun Indonesia lähetti joukkonsa saarelle ja alisti sen kovin ottein. Indonesia on alueellinen suurvalta, jolla on poliittinen vakautensa ja taloudellisia etuja valvottavanaan.

Itä-Timor on katolinen saareke enimmäkseen islamilaisen Indonesian 13000 saaren joukossa ja sen lähialueilla on Australiaakin kiinnostavaa öljyä.

Indonesian miehitysvallan aikana Itä-Timorissa on käyty tuhoisaa, unohdettua sotaa. Eräiden arvioiden mukaan jopa kolmasosa saaren alun perin 700000:sta asukkaasta olisi otettu hengiltä. Vastakkain ovat olleet Indonesian armeija ja Itä-Timorin sissiliike Fretilin, joka oli perustettu jo ennen neilikkavallankumouksen aikoja.

Itä-Timorin kaappausta ei ole tuomittu läheskään yhtä ponnekkaasti kuin esimerkiksi Vietnamin jo päättynyttä miehitystä Kambodzhassa tai Tiibetin 40 vuotta jatkunutta pakkoliitosta Kiinaan.

Indonesia on mielellään esitellyt taloudellisia sijoituksiaan saarelle ja päästänyt sinne enemmän ulkomaalaisia kuin ennen. Tilanne on kuitenkin tiukka. Vaikka sissisota on ilmeisesti laantunut, Fretilin saa yhä nuoret itätimorilaiset liikkeelle. Kun paavi vieraili saarella 1989, väkivalta puhkesi avoimeksi.

YK hautasi kysymyksen

Monet maat ovat menetelleet kuten Suomi ja pidättyneet äänestämästä puolesta tai vastaan. Virallinen selitys on ollut huono tiedonsaanti kaukaiselta saarelta. Epävirallisesti suomalaisetkin ovat myöntäneet, ettei kaupallisia suhteita Indonesian kanssa haluta vahingoittaa.

Portugali on vaihtelevalla aktiivisuudella pitänyt Itä-Timorin asiaa esillä ja neuvotellutkin siitä Indonesian kanssa.

Ensi vuoden alkupuolen Portugali on EY:n puheenjohtajamaa. Monet merkit viittaavat siihen, että silloin Euroopassakin puhutaan Itä-Timorista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää