Ulkomaat

IVY:n johtajilla suuria vaikeuksia sopia yhteistyöstä

Tilaajille

Ristiriidat hallitsivat maanantaina Minskissä Itsenäisten valtioiden yhteisön IVY:n ensimmäistä työkokousta. Jäsenvaltiot pystyivät yksimielisyyteen juuri sen verran, ettei yhteisö loppunut alkuunsa. Melkein kaikki päätökset voitiin tehdä vain tilapäisesti pariksi kolmeksi kuukaudeksi.

Sotilaallisista kysymyksistä keskeisen tärkeä ydinaseiden valvonta sai tilapäisen ratkaisun kahdeksi kuukaudeksi.

Talouskysymyksissä erimielisyydet kiihtyivät riita-asteelle ja Venäjän varjo synkensi yhteisön tulevaisuudennäkymiä erityisesti Ukrainan mielestä.

Lännen ruoka- ja muu hätäapu ovat IVY:n jäsenille elintärkeitä ja niiden varmistaminen nähdään Minskin kokouksen perimmäisenä tarkoituksena. Ulkomaisen avun jakamisesta valtioiden välille neuvoteltiin vielä iltamyöhällä.

Presidentit päättivät lopettaa kokouksensa vielä maanantaina ja siirtää jäljelle jääneet kysymykset seuraavaan istuntoon, joka pidetään uutistoimisto AFP:n mukaan 10. tammikuuta. Alkuperäisen työjärjestyksen 20 kohdasta raivattiin puolet pois maanantaiaamuna.

Venäjän ylivalta pelottaa

Presidentit kykenivät perustamaan yhteisölle kaksi koordinoivaa elintä, presidenttien neuvoston ja pääministerien neuvoston. Uutistoimisto Interfaxin mukaan IVY ei kyennyt päättämään ministerineuvostoista kokouksessa, joka pidettiin päivälleen 69 vuotta Neuvostoliiton perustamisen jälkeen.

Venäjä heitti ilmaan ehdotuksen entisen neuvostopresidentin Mihail Gorbatshovin valinnasta IVY:n pääsihteeriksi. Se kauhistutti muita. Ukraina ja Kazahstan toivat ilmi pelkonsa Venäjän noususta isoveljeksi, joka ottaisi neuvostovaltion paikan. Päätöksentekokyky kärsi epäluuloista, joita Venäjän presidentti Boris Jeltsin yritti turhaan hartiavoimin torjua.

Neuvostoimperiumin raunioille perustetun IVY:n tärkein tehtävä ulkomailta katsottuna on taata lähes 30 000 ydinaseen valvonta.

Jeltsin ilmoitti myöhään maanantai-iltana uutistoimisto AFP:n mukaan, että marsalkka Jevgeni Shaposhnikovin nimitettiin Minskin kokouksessa IVY:n asevoimien ylipäälliköksi. Hänellä on myös ydinasenappi, vaikka Jeltsinillä on poliittinen päätösvalta yhdessä Ukrainan, Valko-Venäjän ja Kazahstanin presidenttien kanssa.

Uutistoimisto Tass oli aiemmin illalla kertonut, että Shaposhnikov eroaa elleivät puolustusvoimat pysy yhtenäisinä. Tämä kysymys lykättiin kuitenkin kolmen kuukauden päähän, jolloin on tarkoitus ratkaista konventionaalisen aseistuksen kohtalo. Se tarkoittaa puolustusvoimien pitämistä yhtenäisenä tai jakamista jäsenvaltioille. Venäjä haluaa edellistä, Ukraina ja Azerbaidzhan Moldovan kanssa jälkimmäistä. Kolme jälkimmäistä sanoivat perustavansa omat asevoimansa tammikuun loppuun mennessä.

Myönnytyksenä Jeltsin sanoi, että Ukrainalla on "ehkä oikeus perustaa oma pieni laivasto", vaikka Mustanmeren laivasto on "aina perinteisesti ollut Venäjän".

Venäjän päätös vapauttaa hinnat tammikuun toisena päivänä on talouspolitiikassa vaikein pähkinä. Muut syyttivät Venäjää sovun rikkomisesta ja ruplien painamisesta omiin tarkoituksiinsa antamatta seteleitä muille.

Riitaan johti myös keskustelu ulkomailla olevan omaisuuden jaosta.

Kommersant-lehti kertoi maanantaina, että Venäjän ulkoministeri Andrei Kozyrev on vapauttanut toistaiseksi viroistaan kaikki entisen Neuvostoliiton varaulkoministerit.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää