Ulkomaat

Islamilaiset johtajat este Senegalin demokratialle Monipuoluejärjestelmän toiminta kilpistyy uskonnollisiin vaikuttajiin

Tilaajille

Auringonpolte tuntuu pelkistäneen pihan pelkiksi väreiksi. Hiekanvalkeaksi, muurinkeltaiseksi, tunikoiden siniseksi tai punaiseksi.

Miehet ovat odottaneet katoksen alla tuntikausia. Monet lukevat Koraania.

Äkkiä he nousevat ja ryntäävät taloon. Uskonnollinen johtaja, marabout, ottaa viimein vastaan.

Miehet polvistuvat persialaisille matoille nojatuolissa istuvan maraboutin eteen. Vihreään viittaan ja kalottiin pukeutunut, rukousnauhaa pyörittelevä Ahmadou Mbacke kuuntelee vuorotellen kutakin. Joku näyttää kirjettä, joku kuiskaa korvaan. Mbacke kommentoi lyhyesti.

Ulkopuolella leviää yksi senegalilaisen islamin pyhistä kaupungeista, Touba, valtavine moskeijoineen ja kullalla ja marmorilla silattuine pyhiinvaelluspaikkoineen. Se, joka uskaltaa tuoda alkoholia tai tupakkaa Toubaan, voi menettä henkensä väkijoukon käsissä. Yleisin kulkuneuvo on hevoskärryt.

Toubassa luulisi olevansa kaukana Senagalin vilkkaasta pääkaupungista Dakarista, mutta matka kestää vain pari tuntia. Monien mielestä valta ei olekaan Dakarissa, vaan Toubassa ja toisessa tärkeässä pyhässä kaupungissa Tivaouanessa.

Muslimijohtajat tärkeitä hahmoja

Ahmadou Mbacke on khalifin veljenpoika ja siten suuri marabout. Myös pienemmät maraboutit neuvovat ihmisiä kaikessa.

He auttavat löytämään puolison, opiskelupaikan tai työpaikan. He ylläpitävät sosiaaliverkostoa rahoittamalla koraanikouluja ja auttamalla köyhiä. He selvittelevät kiistoja ja esittelevät asioita päättäjille. He auttavat byrokratian koukeroissa.

Senegalin lähes kahdeksasta miljoonasta asukkaasta yli 90 prosenttia on muslimeja.

"Maraboutit puolustavat lukutaidotonta väestöä valtaa pitävää elittiä vastaan", sanoo Khadim Mbacke, islamilaisten opintojen professori Dakarin yliopistossa. "He toimivat välittäjinä." Mouridien veljeskuntaan, jonka perustaja Ahmadou Bamba on haudattu Toubaan, kuuluu varsinkin maaseudun väestöä. Tidjanien veljeskunta, jonka pyhä kaupunki on Tivaouane, on suositumpi työläisten parissa.

Oppisuuntia vastaavat veljeskunnat marabouteineen ovat senegalilaisen islamin erityispiirre. Maraboutit neuvovat uskovaisille, ketä heidän tulee äänestää. Poliitikot käyvät pyytämässä marabouteilta tukea vaalien alla. Toubassa kerrotaan presidentti Abdou Dioufin käyneen khalifin puheilla.

Vanhoillisilla marabouteilla on suuri osuus siihen, ettei monipuoluejärjestelmä ole johtanut vallan vaihtumiseen Senegalissa. Dioufin sosialistipuolue on pysynyt vallassa.

"Islam on edistänyt demokratiaa yhtenäistämällä maan. Heimoriidoilta on vältytty", professori Mbacke toteaa. "Mutta nyt maraboutit jarruttavat demokratiaa".

Kymmenen demokratian vuotta eivät ole parantaneet elinoloja. Islam on pettyneiden senegalilaisten vastaus länsimaisiin malleihin. Islam pitää kurissa köyhyyden kiihdyttämää rikollisuutta ja tapojen löystymistä. Islam tukee taloutta korostamalla työn merkitystä. Islam on itsetunnon lähde.

"Mouridismin perustaja Ahmadou Bamba oli ylpeä mustasta ihostaan", marabout Mbacke painottaa.

Läheisessä koraanikoulussa resuisia pikkupoikia tankkaa Koraania suurilta puutauluilta. Kuri on kova. Pojat karaistuvat nukkumalla yöt paljailla kivilattioilla tai pihan hiekalla. Jos joku ei opi suuria vieraalla arabian kielellä, hän jää vaille ruokaa.

Karkausyrityksiin syyllistyneille pannaan jalkaraudat. Opittuaan Koraanin ulkoa pojat opiskelevat islamilaista filosofiaa. Lopuksi he totuttelevat ruumiilliseen työhön maraboutin maatilalla. Pojista voi tulla marabouteja, koraanikoulujen opettajia, tai islamilaisia tuomareita.

Maraboutit saavat uskovaisilta lahjoituksia, poliitikot järjestävät heille lainoja, ja he käyttävät koraanikoululaisia työvoimana. Tärkeimmän tuotteen maapähkinöiden kauppa ja bussiliikenne ovat pääosin heidän käsissään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää