Ulkomaat    |   EUROOPPA?

Ruotsalainen demaripäätoimittaja pelkää EY:n päämääriä

Tilaajille

Vaikka Ruotsi on jo vankasti matkalla kohti Euroopan yhteisön jäsenyyttä, suuri osa kansalaisista ei tiedä miten asiaan pitäisi suhtautua. Osa epäilee tai vastustaa jäsenyyttä.

Poliitikotkin alkavat herätä EY-keskusteluun vasta nyt. Yksimielisyys on katoamassa erityisesti sosiaalidemokraateilta, joiden hallitus jätti Ruotsin jäsenanomuksen EY:lle viime kesänä.

Yksi tunnetuimmista EY-jäsenyyden demarivastustajista on päätoimittaja Marita Ulvskog. Hän on mukana kymmenen päätoimittajan hiljattain perustamassa rintamassa "Vaihtoehto EY:lle", jolla halutaan herättää keskustelua EY:stä. Joukossa on sekä demareita että keskustalaisia.

Yhteistä kaikille on se, että he toimivat joko Keski- tai Pohjois-Ruotsissa.

"Perustuslaki pitäisi uusia"

"Kansallinen itsemääräämisoikeus ja demokratia menettävät merkityksensä. Jonkin verran EY:ssä voi vaikuttaa päätöksentekoon, mutta siitä maksettava hinta on liian kova", Ulvskog sanoo.

"Me joudumme kirjoittamaan uusiksi perustuslakimme, jossa sanotaan, että valta kuuluu kansalle." Ulvskogin mielestä Eta-sopimus riittäisi. Se takaisi sekä vapaakaupan että itsenäisyyden.

"Jo nyt kansainvälinen talous ohjaa voimakkaasti kaikkea mitä Ruotsissa tapahtuu. Jos menemme jäseneksi EY:hyn, luovutamme vielä enemmän valtaa maan rajojen ulkopuolelle", Ulvskog sanoo papereita ja lehtiä pursuavan työpöytänsä takaa.

Hän huomauttaa, että EY:n jäsenenä Ruotsista voi tulla jopa ydinasevalta. Ranskan presidentti François Mitterrand sanoi hiljattain, että Ranskan ydinaseet voisivat tulevaisuudessa siirtyä EY:n valvontaan.

"Se olisi kammottavaa." Ulvskogin mielestä ei ole aivan mahdotonta, että luvattu kansanäänestys kaataisi Ruotsin jäsenyysaikeet. Tuolloin 51 prosenttia äänistä pitäisi olla ei-ääniä. Viimeisen selvityksen mukaan 48 prosenttia ruotsalaisista äänestäisi nyt kyllä, lopuista noin puolet eivät tiedä kantaansa ja puolet vastustaa.

EY:n kannattajat ovat optimisteja

"EY-mielipiteeni on tunnettu puolueessa jo vuosia, ja jätin viran hallituksessa jo ennen päätöstä jäsenyyshakemuksesta." Ulvskog oli sekä yllättynyt että pettynyt demareiden äkkikäännöksestä EY-asiassa. Hänen mielestään ratkaisu oli päivänpolitiikkaa, ei periaatteellinen linjaus.

"Päätös oli välttämätön vastaus akuuttiin valuuttakriisiin." Ulvskog ymmärtää niitä demareita, jotka kannattavat EY-jäsenyyttä. He ovat yksinkertaisesti optimisteja.

"He uskovat, että Ruotsi voisi jotenkin uudistaa EY:tä. Minä en usko siihen." "Euroopan yhteisö on voittajia varten", Ulvskog korostaa.

"EY ei ole enää mikään rauhanprojekti, kuten sitä perustettaessa sovittiin. Se on rahaprojekti ja sen tärkein tehtävä on synnyttää maksimaalista tuottoa pääomalle." Tämä eurooppalainen rahaprojekti ei Ulvskogin mukaan lupaa hyvää etenkään Ruotsille Falunista pohjoiseen.

"EY:ssä rahat sijoitetaan niille aloille ja seuduille, joilta saadaan maksimaalinen tuotto. Sitä ei tietenkään saada, jos sijoitetaan rahaa esimerkiksi Taalainmaan Malungeen tai toisaalta julkiselle sektorille."

Ulvskog ei usko EY:n aluepolitiikkaan

Ulvskog ei usko, että Euroopan yhteisön aluepolitiikka auttaisi Ruotsin syrjäseutuja. Yhteisö tukee ennemmin esimerkiksi Etelä-Euroopan kehitysalueita.

Aluepolitiikan tulevaisuus huolestuttaa eniten keskustapuoluetta, joka saa yhä lähes kaiken tukensa maaseudulta. Maatalous ei ole enää niin vaikea pala, sillä se on jo aloittanut voimakkaan ja kivuliaan sopeutumisensa eurooppalaiseen kilpailuun.

Julkinen sektori supistuu muutenkin

Esimerkiksi Falunissa lähes puolet työssä käyvistä ihmisistä on julkisissa viroissa.

Ulvskogin mielestä Ruotsilla olisi varaa säilyttää julkinen sektori entisellään, ja niin pitäisikin tehdä ennen kaikkea työllisyyden vuoksi.

Julkisen sektorin työpaikat eivät kasvata pääomaa, joten EY ei niitä erityisemmin suosi. Suurelta osin nämä ovat myös naisten työpaikkoja. Moni odottaakin, että EY-jäsenyyden myötä naisten työttömyys lisääntyy.

Harva kuitenkaan olettaa, että naisten palkkatyön pitkät ja vahvat perinteet Ruotsissa oleellisesti muuttuisivat. Niin ei usko myöskään Marita Ulvskog.

"Pahimmat painajaiskuvat naisten palauttamisesta takaisin hellan ääreen eivät varmaankan ole ihan niin oikeita", hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää