Ulkomaat    |   NÄKÖKULMA

Barentsinmeri on Suomen lähialuetta

Tilaajille

Olli Kivinen, Oslo Barentsinmeri on Suomen lähialuetta LÄHIALUEISIIN keskittyminen oli tärkeä ulottuvuus pääministeri Esko Ahon maanantaina Maanpuolustuskorkeakoulussa pitämässä puheessa. Uudessa ilmapiirissä on rohkaisevaa, että otetaan yhä suorasukaisemmin esille kiusallisia asioita, joista on pitkään vaiettu.

Suomen muuttuminen "etulinjan valtioksi" itärajamme elintaso- ja ekologiakuilun syvyyden johdosta vaikuttaa elämään kaikilla aloilla. Tietoihin Venäjän joukkojen ja sotakaluston jatkuvista siirroista rajamme tuntumaan on saatava täsmällistä selvyyttä. Etykin käyttö alueellisiin ongelmiin on tärkeä uusi mahdollisuus myös Euroopan pohjoisosissa. Nämä, kuten Venäjän sekasorron vaara, ovat Ahon puheeseen sisältyneiden varteen otettavien asioiden joukossa.

Aho kiinnitti myös huomiota atlanttisen ulottuvuuden merkitykseen. Lännen sotilasliitto Nato nähdään Suomessa päivä päivältä yhä realistisemmassa valossa.

"Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato on Islannille, Norjalle ja Tanskalle antamiensa turvatakuiden kautta varmistanut koko Pohjolan turvallisuutta", kuten Aho tämän ajattelutavan muutoksen kirjasi.

JOUKOSTA PUUTTUI yksi tärkeä asia: Barentsin- ja Karanmereen upotetut ydinjätteet. Alue kuuluu kiistatta Suomen lähialueisiin, vaikkei Suomi olekaan Jäämeren rantavaltio.

Viime viikot ovat tuoneet uusia, hirvittäviä tietoja Neuvostoliiton mielettömästä ydinjätteiden käsittelystä. Kukaan ei tiedä millainen aikapommi Jäämerellä kuplii.

Neuvostoliitto upotti Novaja Zemljan läheisiin mataliin (70-300 metrin) vesiin 30 vuoden aikana tuhansia säiliöitä ydinjätettä. Greenpeacen arvion mukaan määrä on 7000 tonnia kiinteätä ja 15000 kuutiometriä nestemäistä jätettä.

Sen lisäksi pohjassa on ainakin 12 kokonaista ydinreaktoria, kokonainen sukellusvene polttoainesauvoineen kaikkineen. Kuuluisan atomijäänsärkijän Leninin reaktorit pudotettin pohjan läpi mereen ydinonnettomuuden jälkeen. Venäläisten askel askeleelta vahvistama kauhulista on loputon.

SOTILAIDEN PERINTEINEN salailu vaikeuttaa edelleen tilannetta. Oslossa vastikään pidetyssä konferenssissa venäläiset tutkijat vähättelivät ongelman vaarallisuutta.

Norjalaiset ja venäläiset ovat nyt saamassa aikaan kansainvälisen tutkimusretkikunnan, joka yrittää edes paikantaa jätteiden sijainnin. Toistaiseksi ei ole varmuutta, pääsevätkö tutkijat joka paikkaan.

Venäjän pohjoisen laivaston uuden komentajan, vara-amiraali Oleg Jerofejevin asenne on kuitenkin rohkaiseva. Hän sentään myönsi ongelman olemassaolon puhuessaan venäläisille toimittajille huhtikuussa: Muurmannilla on purettava 10 ydinsukellusvenettä vuoteen 1995 mennessä, eikä laivastolla ole aavistustakaan, mistä tarvittavat 100 miljardia ruplaa löydetään.

Paikalla käyneet toimittajat puhuvat kymmenistä laitureissa ruostuvista ydinsukellusveneistä.

AMIRAALIN SANAT kuvastavat hyvin tilannetta. Venäjällä ei ole rahaa, ja Norja on liian pieni, joten ydinjätteiden aiheuttaman aikapommin purkamiseen täytyy koota laaja kansainvälinen rintama. Ongelma on huimaava, koska myös tuhottavien ydinaseiden taistelukärjet täytyy hoitaa.

Venäjän taloudellisen ahdingon hätäpaikkailun aikana ovat ympäristöasiat jääneet syrjään, vaikka ne voivat hyvinkin olla kaikkein kipeimmin ratkaisua vaativia asioita. Kukaan ei esimerkiksi tiedä, milloin Jäämereen upotetut ydinjätteet alkavat vuotaa mereen, jolloin ongelma muuttuu kansainväliseksi.

Lisäksi samanlaisia ongelmia on muuallakin lähialueillamme. Jätteiden holtittomasta käsittelystä Laatokalla saatiin ensi tiedot jo vuosia sitten, ja Paldiskin tukikohdassa Virossa on Neuvostoliiton aikaisia laivaston reaktoreita. Kaikenlaisen salailun johdosta on lisäksi mahdotonta tietää, mitä kaikkia uskomattomia asioita sotilastukikohtien kätköistä löytyy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää