Ulkomaat    |   NÄKÖKULMA

Tanskalaiset tekivät suuren palveluksen

Tilaajille

Olli Kivinen Tanskalaiset tekivät suuren palveluksen AINA ITSELLISET tanskalaiset äänestäjät tekivät palveluksen Euroopan yhteisölle ja siihen pyrkiville maille. He nostivat pöydälle EY:n tulevaisuudensuunnitelmien suurimman heikkouden, demokratiavajeen. Tanskalainen elämänmuoto ja ajattelutapa saavuttivat taas suuren voiton.

Kansanvallan takaaminen vastaisuuden EY:ssä on jäänyt nopeiden - ehkä liiankin huimien - yhdentymishankkeitten varjoon. EY:hyn kuuluvien kansallisvaltioiden nykyinen ehdoton lähtökohta on toimiva demokratia. Valtaa ei voida antaa uudelle keskukselle ennen kuin taataan, että kansanvalta jatkuu myös vastaisuudessa. Maastrichtin sopimus ei mennyt riittävän pitkälle, vaan Euroopan parlamenttia tulee vahvistaa.

SAMALLA TANSKALAISET antoivat muistutuksen kuolevaisuudesta EY:n "hallitukselle" eli komissiolle. Todellinen päätösvalta kuuluu edelleen jäsenmaille, mutta komissio on ajanut voimakkaasti oman asemansa vahvistamista. Osasyy on toiminnan luontainen keskittyminen Brysselin päämajaan. Jäsenmaiden hajaannus antaa voimakastahtoiselle komissiolle mahdollisuuden ohjailla asioita kohtuuttoman tehokkaasti.

Kansanäänestys osoitti, kuinka tämän hetken EY:ssä pienien maiden asema on turvattu erinomaisesti - niillä on paljon enemmän vaikutusvaltaa kuin matemaattisesti laskettu ominaispaino edellyttää.

Komission viittaukset pienten jäsenten oikeuksien kaventamisesta eivät sovi EY:n pirtaan. Yhdysvaltain senaatti, jossa kaikilla osavaltioilla koosta riippumatta on kaksi edustajaa, tarjoaa hyvän mallin, jolla turvataan liittovaltion toimivuus ja pienten osavaltioiden asema.

TANSKALLE ON TEHTY SELVÄKSI, ettei kansanäänestys lopeta Euroopan yhdentymistä. Tässä muut hallitukset ovat oikeassa, mutta varsinainen kysymys kuuluu, aiheuttaako Tanska lumivyöryn muissa, suuremmissa valtioissa. Viime aikoina on käynyt selväksi, että nimenomaan talous- ja rahaliitto - ei niinkään ulko- ja turvallisuuspolitiikka - arveluttaa monen jäsenmaan asukkaita. Oma raha on voimakas itsenäisyyden symboli.

Nyt ollaan selvästi aikalisätilanteessa, ja eri puolilla pohditaan ulospääsyä umpikujasta. Sen johdosta on mahdotonta arvioida Tanskan äänestyksen todellista vaikutusta uusien jäsenten sisäänpääsyyn. Luultavinta on, että laajentuminen pitkittyy ja vaikeutuu, mutta päinvastainen kehitys ei ole mahdottomuus - edistyykö laajentuminen, kun yhteisön syventyminen joutuu vaikeuksiin?

Eri tason jäsenyydet ovat taas pulpahtamassa vaihtoehdoiksi. Aikaisempina vuosina oli paljon puhetta samankeskisistä ympyröistä. Sisin olisi täysjäsenten, ja ulommille asettautuisivat eri syistä täyttä jäsenyyttä vieroksuvat tai taloudeltaan liian kehittymättömät maat.

TANSKA ON TANSKA ja Suomi on Suomi - kansanäänestys osoitti, että jokainen pohjoismaa on sittenkin omassa yhdentymisveneessään.

Tanska on EY:n jäsen ja tulee sellaisena pysymäänkin. Lisäksi Tanska on jo kauan sitten varmistanut turvallisuuspoliittisen asemansa Pohjois-Atlantin liiton Naton jäsenyydellä.

Suomen muutaman vuoden päässä olevien päätösten ratkaisevat määreet tulevat olemaan rempallaan oleva, vetoapua tarvitseva talous sekä turvallisuuspolitiikka. Maamme turvallisuuspoliittinen asema on muuttunut, koska kylmän sodan liikkumattomuuden turva on kadonnut samalla kun sekasorron vaara itänaapurissa kasvaa päivä päivältä.

Minkään muun pohjoismaan tilannetta ei turvallisuuden varmistaminen säätele samalla lailla kuin Suomen. Turvallisuusajattelun korostuminen kansalaisten mielissä on ainoa järjelliseltä maistuva selvitys sille, että EY-jäsenyyden kannatus kasvoi tammikuun 41:stä prosentista toukokuun 56:een (Taloustutkimuksen mukaan) samaan aikaan kun epäily lisääntyi muissa pohjoismaissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää