Ulkomaat    |   NÄKÖKULMA

Gro ja valaat

Tilaajille

Olli Kivinen Gro ja valaat NORJAN pääministerin Gro Harlem Brundtlandin käyttäytyminen valaiden suojelua koskevassa kiistelyssä on vuosikymmenen esimerkki siitä, kuinka vaikeaa kansainvälinen yhteistyö ympäristönsuojelussa on.

Pääministeri, josta norjalaiset käyttävät tuttavallista Gro-nimeä, on kamppaillut vuosia päästäkseen YK:ssa ja muualla pinnalle maailman johtavana ympäristönsuojelijana. Tie on täynnä mitä hienoimpia puheita ympäristönsuojelun välttämättömyydestä. Brundtlandin komission työstä piti tulla YK:n opaste kestävän kehityksen toteutukselle. Pohjoismaat pitävät itseään maailman valistuneimpina maina.

KANSAINVÄLISEN valaanpyyntikomission IWC:n aloittaessa työnsä Glasgowissa sama Gro ilmoitti Oslossa uhmakkaasti, että Norja tulee jatkamaan lahtivalaiden kaupallista pyytämistä ensi vuoden alussa. Juuri Norja otti siis aloitteen käsiinsä ja toimi lumiaurana, joka mursi valaanpyynnin vastustajien rintaman ja avasi tien kulisseissa odottaville muille pyytäjämaille. Kulisseissa toimi aktiivisesti Japani.

Pyyntiä on harjoitettu viime vuosina "tieteellisen tutkimuksen" savuverhon takana, mikä on suurta hurskastelua. Satoja valaita ei tarvita tieteelle vaan ruokapöytään.

Karu totuus on yksinkertainen: ympäristönsuojelun mallimaaksi pyrkivän Norjan hallitus on heittänyt valaiden suojelun sisäpoliittisen Moolokin kitaan.

GRO ON JOUTUNUT vaikeisiin sisäpoliittisiin paineisiin, koska pieni mutta äänekäs kalastajaryhmä on Euroopan yhteisöön EY:hyn liittymistä vastustavan liikkeen kärjessä. Gron oma työväenpuoluekin natisee, ja pääministeri kamppailee armottomasti saadakseen maansa mukaan EY:n laajentamisen ensi junaan.

Luonnonsuojelu ei paina paljoakaan, kun sisäpolitiikka vaatii kalastajien painostusryhmän lepyttämistä ja kansallisen itsepäisyyden palvomista.

Perjantaina esitetty kompromissi lahtivalaiden rajoitetusta pyynnistä kiertää todelliset ongelmat. Valaiden pyytäminen aiheuttaa kohtuuttomia kärsimyksiä eläimille. Kiintiöitä ei noudateta. Merillä pyydetään salaa myös sukupuuttoon kuolevia lajeja, eikä sitä saada päättymään muuten kuin pitämällä kaikki valaanpyyntialukset poissa meriltä.

Perjantainen kompromissi on ehdollinen, ja valaskannat tulee tutkia ennen pyyntipäätöksen muodollista hyväksymistä vuoden kuluttua. Koukerointi tuoksuu voimakkaasti toiselta savuverholta, jonka takaa pilkottaa todellisuus: Norja on saanut valaiden kaupallisen pyynnin kiellon nurin, mikä on pahaenteinen tieto.

JAPANI JA NORJA ovat rikkaita teollisuusmaita, jotka eivät valaanpyyntiä tarvitse. Niiden häpeä on sitä syvempi, mitä enemmän hurskastelevia selityksiä pöytään heitetään. Pienelle ja merestä täysin riippuvaiselle Islannille on helppo suoda poikkeusasema.

Miten on mahdollista saada nälässä kulkevia kehitysmaiden asukkaita suojelemaan suuria nisäkkäitä, jos Norjan ja Japanin tapaiset maat kulkevat piittaamattomien kärjessä?

Vastaus on paineen lisääminen teollistuneita rikkojia kohtaan, jotta köyhät saavat edes osoituksen, että samat vaatimukset koskevat myös rikkaita. Valaanpyyntiä harjoittavien maiden kaikkien kalatuotteiden boikotti on hyvä ase, jota Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Saksassa on käytetty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää