Ulkomaat

Romania eväsi kuninkaan vierailun levottomuuksien pelossa

Tilaajille

Romanian hallitus on pakottanut maanpaossa elävän kuningas Mikaelin luopumaan viime hetkellä kiertomatkasta synnyinmaahansa. Hallituksen mielestä oikea aika vierailulle on vasta kun presidentinvaalit ovat ohitse syyskuun lopussa.

Romanian entisen hallitsijan vierailu saattaisi aiheuttaa levottomuuksia vaalikampanjan aikana ja epäilyjä vaalien vilpillisyydestä, perustellaan hallituksen torstai-iltana antamassa julkilausumassa.

Sveitsissä asuvan kuninkaan lehdistötoimiston edustaja sanoi HS:lle perjantaina, että Romanian vallanpitäjät tuntuvat olevan erittäin peloissaan kuninkaan läsnäolosta. "He näyttävät ajattelevan, että (vierailusta) seuraisi jonkinlainen kansannousu." Mikaelin oli tarkoitus aloittaa lauantaina viikon pituinen matka. Vierailukutsun esittäjinä olivat ortodoksikirkon johtohahmo sekä muun muassa Timisoaran (Temesvarin), Iasin ja Brasovin kaupunkien pormestarit.

Lehdistötoimiston edustaja otaksui, että hallituksen torjuvaan päätökseen vaikutti erityisesti se, että kuningas olisi matkustanut autolla paikasta toiseen. "Valtavasti ihmisiä olisi kerääntynyt (hänen matkareittinsä varrelle)." Matkasuunnitelma nostatti jo etukäteen voimakasta arvostelua. Monet poliitikot arvelivat, että Mikael sotkee täysteholla alkaneen vaalikampanjan kortit keräämällä kuningasvallan paluuta vaativia kansalaisia joukoittain taakseen.

Pohjaa pelolle antoi Mikaelin ja hänen vaimonsa ensimmäistä kertaa 45 vuoteen tekemä vierailu entiseen kotimaahan viime huhtikuussa, jolloin sadat tuhannet ihmiset riemuitsivat kaduilla. Tuolloin hallitus katseli kahdesti aiemmin rajalta käännytetyn miehen voittokulkua vastentahtoisesti.

Mikaelilta (rom. Mihai) vietiin kruunu vuonna 1947, kun kommunistit muodostivat Neuvostoliiton tuella hallituksen. Itsevaltaisen johtajan Nicolae Ceausescun kaaduttua vuonna 1989 kuninkaan kohtalosta on puhuttu ohimennen. Mikael itse on tarjonnut apuaan puolueettomana yhteishengen herättäjänä.

Oppositiossa oleva liberaalipuolue avasi yllättävällä tavalla heinäkuussa keskustelun hänen paluustaan hallitsijaksi. Puolueen puheenjohtaja Radu Campeanu ehdotti, että liberaalit pyytäisivät kuningasta omaksi tasavaltalaiseksi ehdokkaakseen.

Campeanun mielestä vain Mikaelilla olisi mahdollisuus peitota nykyinen vasemmistolainen presidentti Ion Iliescu, jota pidetään kommunistisen järjestelmän jatkajana.

Campeanun veto sai oppositiorintaman raivostumaan. Noin 20 puolueesta muodostuva Demokraattisten voimien liitto oli jo valinnut ehdokkaakseen Emil Constantinescun, Iliescun päävastustajana pidetyn yliopiston rehtorin.

Demokraattiliiton mielestä Mikael hajottaisi opposition rivit ja jakaisi ihmiset tarpeettomasti kuningasmielisiin ja sen vastustajiin. Silloin Iliescu valittaisiin uudestaan, liitto perusteli.

Joidenkin arvioiden mukaan Campeanun ajatuksen taustalla olikin salainen liitto Iliescun kanssa. Iliescun kannattajat erosivat Kansallisen pelastuksen rintamasta keväällä ja loivat oman Demokraattisen kansallisen pelastuksen rintamansa.

Iliescun suosio on romahtanut viimeisten tutkimusten mukaan 80 prosentista kolmeenkymmeneen. Entisen kruunupään aiheuttama häiriö olisi voinut taata istuvalle presidentille jatkoajan.

Mikael ilmoitti harkinnan jälkeen heinäkuun lopussa, ettei hän voisi olla yhdenkään puolueen presidenttiehdokas.

"Olen valmis palaamaan kuninkaana yhteiskunnallisen rauhan ja laillisuuden ilmapiirissä", hän ilmoitti.

Mikaelin mielestä aloitteen kuningasvallan palauttamiseksi on tultava kansalta. Kuninkaan lehdistötoimiston edustajan mukaan Mikaelin nauttimasta kannatuksesta ei ole olemassa luotettavia tietoja.

Romanialaisten nuorempi sukupolvi on tuskin kuullut saksalaisesta Hohenzollernin suvusta juureutuvasta kruunupäästä. Toiset taas muistavat sotaaedeltävän ajan nykyistä vauraampana tai uskovat, että vain kuningas voisi puhdistaa yhä jatkuvien Securitate-puheiden ja kommunismisyytösten myrkyttämää ilmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää