Ulkomaat

Talousongelmat varjostavat Sambian nuorta monipuoluedemokratiaa

Tilaajille

"Yksi Sambia, yksi kansa", entinen presidentti Kenneth Kaunda, 68, kertaa vanhaa iskulausettaan innottomalle puolueväelle koillissambialaisen Mansan kaupungintalolla. Hän julistaa maan nuoren monipuoluedemokratian johtavan kansallisuusristiriitoihin ja valtion väkivaltaiseen hajoamiseen.

Itsevaltaisesti Sambiaa 27 vuotta johtanut Kaunda on ollut oppositiojohtaja vajaan vuoden. Hän kärsi viime lokakuun historiallisissa vaaleissa murskatappion vastaperustetun monipuoluedemokratialiikkeen (MMD) johtajalle Frederick Chiluballe, 48. Kaunda pitää mansalaisille jäähyväispuhettaan, sillä hän on päättänyt vetäytyä politiikasta.

Sunnuntaina Kaunda ilmoittikin vetäytyvänsä puolueensa toiminnasta.

Vapautunut ilmapiiri

Vallanvaihto on sujunut rauhallisesti. Ihmiset puhuvat vapaasti asioistaan, mutta pahenevat talousongelmat varjostavat uutta demokratiaa.

Ammattiyhdistysliikkeestä presidentiksi noussut Frederick Chiluba sai perinnökseen "taloudellisen katastrofin". Sambia on asukasta kohden laskettuna maailman velkaantunein valtio, ja sen talous on kulkenut tasaista alamäkeä jo 15 vuotta.

Vaikka osa veloista on pyyhitty yli, Sambialla on maksettavanaan lähes 30 miljardin markan ulkomaanvelka. Se vastaa kolmen ja puolen vuoden kansantuotetta.

Inflaatio laukkaa yli sadan prosentin vuosivauhtia. Valtiojohtoisen teollisuuden yksityistäminen on johtamassa ainakin alkuvaiheessa ennätystyöttömyyteen, ja maata koettelee pahin kuivuus vuosikymmeniin.

"Vapaus on koittanut, mutta elämä on kovempaa kuin aikaisemmin", lusakalainen taksikuski Maxwell Phiri valittaa hajoamaisillaan olevan autonsa ratissa.

Raju yksityistämisohjelma

Chiluban hallitus on ryhtynyt yksityistämään tehottomia valtionyhtiöitä Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin vaatimusten mukaisesti. Kaikki on periaatteessa kaupan kuparikaivoksia myöten. Valtion palveluksesta on jo erotettu 10000 työntekijää ja 130 valtionyritystä uhkaa lakkauttaminen. Tukiaiset on samalla purettu ja hinnat vapautettu.

"Uusi hallitus on todella bisnesmyönteinen", vaikutusvaltainen mansalainen liikemies Chiman Patel kiittelee.

Hevoskuuri koettelee pahiten Sambian kaupunkiväestöä, sillä hintojen vapauttamisen uskotaan nostavan viljelijöiden tulotasoa. Elinkustannusten nousu on jo johtanut kaupungeissa lakkoihin parempien palkkojen puolesta.

Presidentti Chiluba on samalla pudonnut myyttisen sankarin jalustalta. "Chiluba on menettämässä suosiotaan. Ihmiset odottivat kaiken muuttuvan yhdessä yössä, eikä näin ole käynyt", riippumattoman Weekly Post -lehden poliittinen toimittaja Elias Chitenje sanoo.

Valtataistelu kovenee

Nyt puolue on valtionhoitaja, ja se pystyy tekemään ylivoimaisen vaalivoittonsa ansiosta päätöksiä muita kuuntelematta. Puolueella on 125 edustajaa Lusakan 150-paikkaisessa parlamentissa.

"Sambiaa vaivaa edelleen vanha yksipuoluejärjestelmään perustuva ajattelu. MMD tarvitsisi vahvan opposition, jotta demokratia toimisi", arvostettu lusakalainen valtiotieteilijä Gilbert Mudenda sanoo.

Hallituksen tiedotusministeri Deepak Patel vakuuttaa, että poliittinen tilanne on hallinnassa. "Valtataistelujen aika on ohi. Nyt politiikassa ratkaisee talous." Viime aikojen tapahtumat kielivät kuitenkin poliittisen pelin olevan kovenemassa. Kaksi hallituksen ministeriä on erotettu ja kaksi muuta jätti hiljattain eronpyyntönsä.

Ministerin tehtävät jättäneet Akashambatwa-Mbusita Lewanikan mukaan suurin osa hallituksen jäsenistä on vanhoja takkinsa kääntäneitä Kaundan kauden poliitikkoja. Osa heistä on huonosti menestyneitä liikemiehiä, jotka yrittävät käyttää valtiollista asemaansa liiketoimiensa kohentamiseksi. "Chiluba ei toimi riittävän tarmokkaasti korruption kitkemiseksi", Lewanika syyttää.

Uusi oppositioryhmä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää