Ulkomaat

Sansibarin suosittu oppositiojohtaja ehdottaa kansanäänestystä Tansanian tulevaisuudesta Seif Shariff Hamad odottelee poliittista oikeudenkäyntiään

Tilaajille

Logo: DEMOKRATIA?

AFRIKKA Sansibarin suosittu oppositiojohtaja ehdottaa kansanäänestystä Tansanian tulevaisuudesta Seif Shariff Hamad odottelee poliittista oikeudenkäyntiään Sansibar Jeremy Gould Teppo Tiilikainen Vankilasta takuita vastaan vapautettu Sansibarin oppositiojohtaja Seif Shariff Hamad haluaa järjestää kansanäänestyksen Tansanian valtioliiton tulevaisuudesta.

Itäafrikkalainen Tanganjika ja Sansibarin saarivaltio yhdistettiin Tansaniaksi 1964. "Valtioliitos oli rikos, koska sansibarilaisten mielipidettä ei kysytty. Silloisen Tanganjikan presidentti Julius Nyerere ja Sansibarin johtaja Abeid Karume sopivat asiasta kahden kesken", Hamad kertoo vanhan kivikaupungin laitamilla sijaitsevassa toimistossaan.

Toimiston alakerrassa vapaaehtoiset rekisteröivät Hamadin CUF-puolueeseen uusia jäseniä. Toimisto suljetaan puoliltapäivin, sillä saarelaiset valmistautuvat juhlimaan Maulidia, profeetta Muhammedin syntymäpäivää.

Suosittu poliitikko

Hamad on uhka Tansanian valtaapitävälle vallankumouspuolueelle Chama Cha Mapinduzille ja saaren presidentille Abdul Wakilille. Myös Tansanian tuleva presidentti tarvitsee Sansibarin tuen valintansa varmistamiseksi. Maan nykyinen johtaja Ali Hassan Mwinyi on kotoisin Sansibarilta.

Hamad erotettiin 1988 Sansibarin pääministerin paikalta syytettynä puolueen vahingoittamisesta ja liittovaltion horjuttamisesta. Hän odottelee nyt oikeudenkäyntiään, jossa häntä syytetään hallituksen salaisten papereiden hallussapidosta. "Syyte on täysin tekaistu. Kysymyksessä on poliittinen oikeudenkäynti", hän toteaa.

Hamad pidätettiin 1989, kun hän oli ensimmäisen kerran ehdottanut julkisesti kansanäänestystä Sansibarin itsenäisyydestä. Hänet vapautettiin takuita vastaan viime joulukuussa kansainvälisen painostuksen saattelemana.

Vapautukselle asetettiin kuitenkin poikkeukselliset ehdot. "Jouduin luovuttamaan passini ja minun on ilmoittaduttava poliisille joka lauantai. En saa myöskään järjestää yleisiä kokouksia", hän kertoo.

Yhtenäisen valtion puolesta

Sansibarilla on väkivaltainen historia. Viimeinen vakava yhteenotto sattui 1964, kun mustien orjien jälkeläiset syrjäyttivät brittien siirtomaavallan tukemat arabit vallasta aseellisessa kumouksessa.

Hamad vakuuttaa saarelaisten olevan yhtenäisenä hänen takanaan. Poliittinen tasapaino on kuitenkin herkkä; monirotuisen väestön enemmistö on muslimeja ja Afrikan intialaisilla kauppiailla on vahva ote saaren talouselämästä.

Levottomuuksia pelkäävä Tansanian hallitus on asettanut puolueiden perustamiselle tiukat ehdot. Ne eivät saa olla alueellisia, uskonnollisia eivätkä minkään yksittäisen kansanryhmän etujärjestöjä.

Täyttääkseen ehdot Hamad on liittoutunut mannermaalla toimivan ihmisoikeusaktivistin James Mapalalan kanssa. Hamadin ja Mapalalan uutta puoluetta kutsutaan Yhdistyneeksi kansalaisrintamaksi (CUF). "Hallitus pelkää, että monipuoluejärjestelmä heikentää Tansaniaa. Me uskomme, että se päinvastoin vahvistaa valtiota", hän sanoo.

Hamad torjuu väitteet, että hän yrittäisi irrottaa Sansibarin omaksi muslimivaltiokseen. "Meitä syytetään separatisteiksi, vaikka haluamme yhtenäisen, demokraattisen Tansanian. Sansibar on liian pieni tullakseen toimeen omillaan", hän sanoo. "Sitä paitsi CUF on täysin maallinen puolue. Meidän kannatuksemme tulee kaikista väestöryhmistä." Hamad ei usko, että kansanäänestys johtaisi Tansanian hajoamiseen. "Yksikään merkittävä poliittinen ryhmittymä ei aja Sansibarin täyttä itsenäisyyttä", hän sanoo.

Hamad haluaa purkaa Tansanian nykymuotoisen valtioliiton ja vahvistaa saaren itsehallintoa.

"Me hyväksyisimme sellaisen liittovaltion, jossa valta jaetaan Tanganjikan ja Sansibarin hallitusten sekä niiden yläpuolella olevan liittohallituksen kesken." Sansibarilla on ollut tähänkin asti itsehallinto useimmilla aloilla ulko-, puolustus- ja rahapolitiikkaa lukuun ottamatta. Omaleimaisuutta korostaa se, että Dar es Salaamista saapuvat matkailijat tarvitsevat passin saapuessaan saarelle, vaikka he olisivat Tansanian kansalaisia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää