Ulkomaat

Major yrittää epätoivoisesti koota konservatiivit tuekseen Keskiviikon Maastricht-äänestyksestä odotetaan äärimmäisen täpärää

Tilaajille

Britannian pääministeri John Major jatkoi maanantaina viikonvaihteessa käynnistyneitä ponnisteluja johtamansa konservatiivipuolueen eheyttämiseksi. Puolueen yhtenäisyys joutuu koetukselle keskiviikkona Maastrichtin sopimuksesta järjestettävässä tärkeässä parlamenttiäänestyksessä.

Puoluejohdon rajusta painostuksesta huolimatta yli 30 konservatiiviedustajaa aikoo edelleen äänestää hallitusta vastaan, mikä saattaa riittää aiheuttamaan Majorille kirvelevän arvovaltatappion ja johtaa uusien parlamenttivaalien järjestämiseen.

Majorin tappio parlamenttiäänestyksessä merkitsisi joka tapauksessa Maastrichtin sopimuksen hyväksymisen viivästymistä Britanniassa tuntemattomaan tulevaisuuteen ja mahdollisesti sen lopullista romuttumista.

Taivuttelua kasvokkain

Major joutui oman puolueensa oikeistosiiven rajuun ryöpytykseen Eurooppa-asioissa jo kuukausi sitten pidetyssä puoluekokouksessa. Sen yhteydessä hän kuitenkin ilmoitti tuovansa Maastrichtin sopimuksen mahdollisimman nopeasti parlamentin jatkokäsittelyyn. Keskiviikon äänestyksessä Major toivoo saavansa valtakirjan sopimuksen teknisen parlamenttikäsittelyn loppuunsaattamiseen heti vuodenvaihteen jälkeen.

Viime viikkojen kuluessa Britannian taloudellinen tilanne on kuitenkin heikentynyt edelleen. Hallitus valmistelee parhaillaan rajuja julkisten menojen leikkauksia, joiden pelätään aiheuttavan suurempia julkisia vastalauseita kuin konsanaan hiilikaivosten sulkemisilmoitus pari viikkoa sitten.

Kaivostyöpaikoista noussut valtava julkinen kohu on vähentänyt Majorin suosiota äänestäjien keskuudessa, ja se aiheuttaa painetta puolueen kansanedustajiin päin. Osa heistä ei enää usko Majoriin missään asiassa. Puolueen äärimmäinen oikeistosiipi olisi valmis korvaamaan Majorin heti Margaret Thatcherilla.

Thatcherin läheisenä tukijana tunnettu entinen ministeri Cecil Parkinson arvosteli maanantaina avoimesti Majorin johtajankykyjä. Parkinsonin mukaan hallitus on menettänyt otteensa, ja syy on yksinomaan Majorin.

Hallituksen parhaana esiintyjänä tunnettu kauppaministeri Michael Heseltine puolusti maanantaina Majoria usuttaen arvostelijoita muistamaan puolueen yhtenäisyyden merkityksen.

Heseltinen mukaan Majorin tappioon päättyvä äänestys aiheuttaisi maahan vakavan poliittisen tyhjiön, jolla olisi ennalta aavistamattomia seurauksia.

Labour ei saa muita taakseen

Labour ilmoitti viime viikolla pitävänsä keskiviikon äänestystä hallituksen talouspolitiikan luottamuksen mittarina, minkä vuoksi labour on valmis äänestämään Maastrichtin sopimusta vastaan.

Edellisen kerran Maastrichtista äänestettäessä labourin edustajat pidättäytyivät äänestämästä varmistaen samalla, ettei Maastrichtin sopimuksella ollut vaaraa kaatua parlamentin toisessa käsittelyssä.

Toinen oppositiopuolue liberaalidemokraatit pitävät labourin käännöstä halpamaisena. Puolue aikoo keskiviikkona tukea Majoria. Hänen kannaltaan on myös tärkeää, miten Pohjois-Irlannin puolueiden edustajat äänestävät asiassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää