Ulkomaat

Otsonikokous päättyi kompromisseihin

Tilaajille

Kööpenhaminassa esitettiin keskiviikkona ristiriitaisia näkemyksiä laajan otsonikokouksen onnistumisesta. YK:n ympäristöohjelman Unepin johtaja Mostafa Tolba piti kokousta onnistuneena ja totesi, että maailman ehkä velvoittavin ympäristösopimus on syntynyt. Tolba vastasi monista kompromisseista rikkaiden ja köyhien maiden välillä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mielestä poliitikot sortuivat kuitenkin mukavuussyistä vesitettyihin kompromisseihin ilmakehän otsonikerrokselle vähemmän vaarallisten siirtymäkausikemikaalien rajoittamisessa.

Teollisuuden edut määräävät yhä käyttörajoitusten tiukentamistahdin. Monet Kööpenhaminan sopimuksiin jääneet porsaanreiät merkitsevät, että teollisuusmaissa sallitaan yhä otsonia tuhoavien kemikaalien tuotanto ja kehittely, Greenpeace totesi keskiviikkona.

Lähes sadan maan edustajat sopivat Unepin järjestämässä kokouksessa ilmakehän otsonikerrosta tuhoavien CFC-yhdisteiden käytön lopettamisesta teollisuusmaissa neljä vuotta aikaisemmin kuin Montrealin sopimus edellytti eli vuoden 1996 alusta.

Kehitysmaat saavat kymmenen vuoden siirtymäajan, ja niitä on tarkoitus tukea pysyvällä rahastolla, joka auttaa kehitysmaita siirtymään otsoniystävälliseen teknologiaan. Rahaston jäsenmaksut on tarkoitus kerätä teollisuusmailta.

CFC-yhdisteitä käytetään kylmäkalusteissa. Ne voidaan korvata muilla yhdisteillä, esimerkiksi HCF-nimisellä aineella. Se ei tuhoa otsonikerrosta, mutta edistää maapallon kasvihuoneilmiötä.

Greenpeace esitteli Kööpenhaminassa Greenfreeze-nimisen jääkaapin, joka ei sisällä otsonille vaarallisia eikä hiilidioksidipäästöjä aiheuttavia kaasuja, mutta vaatii enemmän energiaa kuin tavalliset jääkaapit ja saastuttaa näin ympäristöä.

Korvaaminen ongelmallista

Kiistanalaisia, CFC-yhdisteitä korvaavia aineita ovat ennen kaikkea pehmeät CFC-yhdisteet, ns. HCFC-yhdisteet, joiden käyttöä pitäisi vähentää vasta ensi vuosituhannella. Nämä yhdisteet eivät ole yhtä vaarallisia kuin CFC. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ollut valmis luopumaan HCFC-yhdisteiden käytöstä ehdotetussa tahdissa. Ranska, jossa on maailman suurimpiin HCFC-yhdisteitä valmistaviin tehtaisiin kuuluva Atochem, jarruttaa myös yhdisteiden rajoituksia.

Ranska osoittautui muutenkin Kööpenhaminan kokouksessa ongelmajäseneksi, sillä se vastusti kehitysmaiden mukana myös torjunta-aine metyylibromidin rajoituksia.

Kööpenhaminassa kuitenkin päätettiin, että metyylibromidin käyttö jäädytetään vuoteen 1995 mennessä viimevuotiselle tasolle, ja aineen käyttöä pyritään vähentämään neljänneksellä vuoteen 2000 mennessä.

Otsonia tuhoavat kaasut kulkeutuvat ilmakehän yläkerroksiin 10-20 vuoden viipeellä, ja otsonikerroksen vaurioiden arvellaan pahenevan ensi vuosituhannen alkuun mennessä.

Suurin osa asiantuntijoista myöntää, että vaikka kaikkien otsonia tuhoavien kemikaalien käyttö kiellettäisiin heti, otsonikerroksen vauriot ovat korjautuneet täydellisesti aikaisintaan vuonna 2075.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää