Ulkomaat

Gamsahurdia kamppailee Shevardnadzea vastaan Suomessa vieraileva Georgian syrjäytetty presidentti syyttää Moskovan "naamioituneita kommunisteja"

Tilaajille

Georgian syrjäytettyä presidenttiä Zviad Gamsahurdiaa ei voida syyttää ainakaan luovuttamisesta. Vajaa vuosi sitten maanpakoon joutunut Gamsahurdia jatkaa väsymätöntä kampanjaansa maansa nykyjohtoa vastaan ja ihmettelee, miksi maailma pitää Eduard Shevardnadzen johtamaa Georgiaa demokraattisena valtiona.

"Georgiaa johtavat rikolliset ja terroristit. Maassa vallitsee täydellinen anarkia. Rikollisjoukkiot hyökkäävät kyliin ja tappavat jopa lapsia. Teidän on ehkä vaikea ymmärtää tätä, mutta siellä ei ole edes poliiseja. On vain rosvoja, jotka kutsuvat itseään poliiseiksi", Georgian laillisena presidenttinä itseään pitävä Gamsahurdia sanoi tiedotustilaisuudessa Vantaalla torstaina.

"Kommunistit lietsovat"

"Kommunistit ovat naamioituneet sosiaalidemokraateiksi ja muiksi ryhmiksi. Mutta jopa maailmanvallankumouksen aate on yhä olemassa", Gamsahurdia varoitti.

Selkeimpänä esimerkkinä kommunistivoimien pelistä hän pitää eri puolella entistä Neuvostoliittoa riehuvia konflikteja.

"Se ei ole yhteensattumaa. Entiset kommmunistit lietsovat verisiä väkivaltaisuuksia ja aiheuttavat tieten tahtoen epäjärjestystä. Jugoslavian malli voi milloin tahansa toistua entisessä Neuvostoliitossa", Gamsahurdia selvitti.

"Tiedotusvälineet menivät ansaan"

"Kaikkihan tietävät, miten he hallitsevat lehdistöä", Gamsahurdia sanoi.

Samat taustatekijät olivat Gamsahurdian mukaan myös estämässä hänen pääsyään Helsingin Ety-huippukokoukseen viime kesänä.

Kun Gamsahurdia toimi Georgian presidenttinä, häntä syytettiin ihmisoikeuksien loukkaamisesta. Mm. kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Helsinki-liitto (International Helsinki Federation for Human Rights) kirjasi vuoden 1991 raporttiinsa useita epäkohtia. Järjestön mukaan Gamsahurdian johtamassa Georgiassa vangittiin ihmisiä poliittisin perustein, vankeja kohdeltiin epäasianmukaisesti ja viranomaiset pitivät sensuuria yllä. Niinikään Helsinki-liitto arvosteli Georgiaa väkivaltaisuuksista Etelä-Ossetiassa.

Gamsahurdia on toistuvasti leimannut häneen kohdistuvan arvostelun "valehteluksi".

Gamsahurdia pitää lokakuussa järjestettyjä parlamenttivaaleja vilpillisinä eikä hän aio ryhtyä yhteistöhön Shevardnadzen kanssa. "Taistelen heitä vastaan poliittisin ja laillisin keinoin ja uskon, että Georgian kansa tulee ymmärtämään nykyjohdon valheellisuuden".

Saksa ei antanut viisumia

Torstaina Gamsahurdia tapasi omasta pyynnöstään ulkoministeriön vt. valtiosihteerin Aarno Karhilon, jolle hän selosti näkemyksiään Georgian tilanteesta. Perjantaina Gamsahurdian on määrä vierailla eduskunnan Georgia-ystävyysryhmän järjestämässä tilaisuudessa.

Gamsahurdialla ei ollut vaikeuksia saada viisumia Suomeen. Sen sijaan hänen kaavailemansa Saksan-matka kariutui, kun Saksan ulkoministeriö ei myöntänyt viisumia Gamsahurdialle eikä hänen seurueeseen kuuluvalle entiselle parlamentin puhemiehelle Merab Kiknadzelle.

JARMO MATILAINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää