Ulkomaat

"Herrojen ääni kuuluu, ei kansan" Venäjän suomalais-ugrilaiset pelkäävät kokouspäätösten vesittyvän

Tilaajille

"Valitettavasti kuulette täälläkin taas herrojen äänen, ette juurikaan kansan ääntä", sanoi kirjailija Juvan Shestalov tiistaina Helsingin Sanomille suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa.

Kongressin pääanti esim. suomalaisille voisi olla tietojen saaminen Venäjällä elävistä suomalais-ugrilaisista kansoista, pieneen Siperiassa elävään Mansien kansaan kuuluva Shestalov sanoi.

Hän epäili kuitenkin, että tämä tavoite toteutuu huonosti, kun eri viralliset tahot ovat saaneet näkyvän roolin kongressissa. Sen avajaisissa puhuivat tiistaina mm. isäntänä toimivan Komin tasavallan presidentti ja pääministeri.

Komin pääkaupungissa Syktyvkarissa on koolla edustajia 14 suomalais-ugrilaisesta kansasta. Venäjällä elävien kansojen lisäksi edustettuina ovat Suomi, Viro ja Unkari.

"Kongressin tehtävä olisi auttaa suomalais-ugrilaisia kansoja tuntemaan toisensa, ymmärtämään toinen toistaan paremmin", mustakiharainen, villapaitaan pukeutunut Shestalov selitti.

"En kuitenkaan tiedä, voimmeko onnistua siinä, sillä meitä häiritsevät koko ajan entiset nomenklatuuran (kommunistisen hierarkian) miehet", vilkkaasti elehtivä Shestalov sanoi.

Hänen mukaansa vanhan kaartin edustajat ovat puuttuneet kongressivaltuuskuntien kokoonpanoon ja yrittävät kammeta vähemmistöryhmien uusia kansallisia liikkeitä palvelemaan omia poliittisia tarkoitusperiään.

Syktyvkarin kongressin on määrä päätöspäivänään torstaina hyväksyä julistus suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistyön periaatteista, lähettää Venäjän johdolle vetoomus vähemmistöjen aseman parantamiseksi ja päättää jonkinlaisen pysyvän kansainvälisen suomalais-ugrilaisen organisaation luomisesta.

Asiakirjoja valmisteltiin tiistaina suurelta osin suomalaisten laatimien ehdotusten pohjalta. Se merkitsee, että kongressin päätöksistä olisi tulossa varsin pyöreitä ja maltillisia. Jyrkkiä vaatimuksia Venäjän suuntaan ei aiottaisi esittää.

Venäjän suomalais-ugrilaisten keskuudesta on tullut toinenkin, radikaalimpi päätösesitys, jota ainakaan suomalaiset ja unkarilaiset eivät kokouslähteiden mukaan aio kannattaa. Suomalaiset pelkäävät, että liian teräväsanaiset julistukset vetäisivät ulkopuoliset valtiot mukaan Venäjän sisäisiin kamppailuihin.

Venäjän pienten kansojen edustajat ovat kongressissa vaatineet mm. kansallisuuskiintiön takaavan toisen kamarin perustamista tasavaltojen parlamentteihin. Monet suhtautuvat pelolla suunnitelmiin maan yksityistämisestä Venäjällä, koska alkuperäiskansoilla ei ole rahaa ostaa maata ja se uhkaa siten joutua vieraiden omaisuudeksi.

Inkeriläinen Paavo Soittu lähetti kongressipuheenvuorossaan vihaisia terveisiä Suomeen. Hän sanoi, että Suomi kyllä antaa humanitaarista apua inkeriläisille, mutta "hallituksella ei ole rohkeutta puolustaa meidän oikeuksiamme" Venäjän suuntaan.

Hatsinalainen Soittu viittasi ilmeisesti inkeriläisten haluun saada asuma-alueekseen taas entiset elinsijansa Suomen lähialueilta.

Suomen pääpuheenvuoron kongressissa piti Suomen ja Venäjän kansojen ystävyysseuran puheenjohtaja Kaj Bärlund. Hän toivoi, että suomalais-ugrilaiset kansat heräisivät "sovussa muiden kansojen kanssa".

"Tahdomme olla hyvässä yhteistyössä myös muiden kansojen, kuten venäläisten kanssa", Bärlund sanoi.

Bärlundin seura, entinen Suomi-Neuvostoliitto-Seura on valmis hoitamaan suomalais-ugrilaisten kansojen tulevan yhteistyön koordinointitoimintoja.

"Mikäli meille turvataan riittävät voimavarat", Bärlund lisäsi puheessaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää