Ulkomaat

Bushin viimeinen yritys taltuttaa Saddam

Tilaajille

Saddam Husseinin viime päivien toimet suorastaan pakottivat Yhdysvaltain johtaman liittouman iskemään Irakiin.

Äärimmilleen Saddamin uhittelu meni juuri ennen pommitusten alkamista, kun Saddamin lehtistöedustaja ilmoitti Irakin tavoittelevan edelleen Kuwaitin haltuunottoa. Edustajan mukaan jopa presidentti George Bush tietää, "että Kuwait on osa Irakia".

Irakin uusi aikomus valloittaa Kuwait julkistettiin uhmakkaasti lähes täsmälleen kaksi vuotta sen jälkeen, kun liittouma oli käynnistänyt ilmasodan Kuwaitin vapauttamiseksi Irakin puolivuotisesta miehityksestä. Ilmoitus nosti entisestään verenpainetta Washingtonissa, vaikka hyökkäyspäätös oli tehty jo kaksi päivää aikaisemmin.

Kuwaitin vapautus kesti vain sata tuntia, mutta liittouman ja eritoten Bushin harmiksi Saddam pysyi vallassa murskatappiosta huolimatta. Sen jälkeen Saddam on osoittanut olevansa henkiinjäämisen ja juonittelun mestari.

Irakin viimeaikaiset toimet, joita Yhdysvaltain ulkoministeri Lawrence Eagleburger kuvasi "järjettömiksi", olivat selkeä osoitus Saddamin itsevarmuudesta ja yltiöpäisyydestä. Saddamin käyttäytymisestä voisi vetää jopa johtopäätöksen, ettei hänellä ollut mitään pommitusten alkamista vastaan - pikemminkin päinvastoin vai tekikö hän jälleen kerran kohtalokkaan virhearvion.

Kaikesta päätellen Saddam halusi kärjistää kriisin äärimmilleen juuri nyt. Ajankohdan valinnalle löytyy sisäpoliittisia, ulkopoliittisia ja henkilökohtaisia perusteluja.

Henkilökohtaiset syyt liittyvät Saddamin ja Bushin väliseen katkeraan vihanpitoon. Yhden tulkinnan mukaan Saddam halusi ärsyttää Bushia vielä kerran, juuri ennen tämän virkkauden päättymistä - Bush muuttaa Valkoisesta talosta ensi keskiviikkona.

Sisäpoliittisen selityksen mukaan Saddam halusi ulkopoliittisella kriisillä torjua kotoista arvostelua ja kasvavaa tyytymättömyyttä. Lähes kaksi ja puoli vuotta jatkunut kansainvälinen taloussaarto kuristaa yhä pahemmin tavallisten irakilaisten elämää, vaikka saarto on vuotanut ajoittain kuin seula.

Pahaenteisempiä Saddamin näkökulmasta ovat arvelut, joiden mukaan tyytymättömyys olisi levinnyt myös armeijan sisälle. Sotilaiden tuki on elintärkeä Saddamille, sillä ilman uskollista armeijaa hänen päivänsä olisivat nopeasti luetut. Tämän tietäen Saddam on tehnyt sotilaista etuoikeutetun luokan Irakissa.

Saddamin kolmas huolenaihe on Irakin oppositioryhmien päätös tiivistää hajanaisia rivejään kurdien johdolla.

Bushin viesti irakilaisille

Irakilaisten suoranainen yllyttäminen kansannousuun olisi kuitenkin uhkarohkeaa ja jopa edesvastuutonta; siitä saatiin kohtalokas muistutus vajaat kaksi vuotta sitten. Bush kehotti silloin irakilaisia kapinaan. Yhdysvallat ei tehnyt kuitenkaan elettäkään auttaakseen epätoivoisia shiamuslimeja tai kurdeja, kun Irakin joukot murskasivat heidät säälimättömän verisesti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää