Ulkomaat

Mafian käsi määrää pelisäännöt Pietarissa

Tilaajille

"Mihalytsh" pyörittelee kädessään revolveria ja katsoo valokuvaajaa tiukasti silmiin. "Takaatteko, etteivät kasvoni näy lehdessä?" hän kysyy. Katsomme kuvaajan kanssa parhaaksi luvata, sillä Mihalytsh kuuluu Pietarin mafiaan.

Mihalytsh sanoo kuuluvansa Malishevin mafiaryhmään. Malishevin ryhmä on yksi Pietarin kuudesta suurimmasta järjestöstä. Sen johtaja Aleksandr Malishev istuu tällä hetkellä tyrmässä, mutta se ei organisaation toimintaa haittaa.

"Meillä on parhaat aseet ja autot", Mihalytsh virnistää.

Mihalytsh ei suostu sanomaan oikeaa nimeään. Hän mietti myös useita päiviä haastatteluun suostumista. Pitkän soutamisen ja huopaamisen jälkeen hän suostuu tapaamiseen eräässä pietarilaisessa kahvilassa.

Kahvilassa ei ole henkilökunnan lisäksi muita, ja alan olla vähän hermostunut. Oloani ei helpota yhtään se, että Mihalytsh alkaa "leikkiä" metsästysveitsen kanssa.

"Tämä haastattelu on niillä rajoilla, että päällikköni hyväksyvät sen", Mihalytsh sanoo.

"Likaisen työn" tekijä

"Minulla on valvottavani tietty alue kaupungissa. Huolehdin siitä, että mitään ylimääräistä ei pääse tapahtumaan", hän kertoo.

Mihalytshin alueeseen kuuluu pahamaineinen Rossija-hotelli. Sinne eivät länsituristit juuri eksy, mutta siitä huolimatta prostituutio ja kaikenlaiset hämäräbisnekset kukoistavat.

"Hotellissa on paljon mustia", Mihalytsh sanoo ja tarkoittaa armenialaisia ja muita entisen Neuvostoliiton eteläosien kansalaisia.

"Se on vaikea hotelli. Paljon aseita ja huumeita, rähinöitä syntyy usein", Mihalytsh selvittää.

Hotellin henkilökunta, prostituoidut ja sutenöörit maksavat mafialle suojelusta. Maksun määrä riippuu kunkin tuloista. Parittajilla ja huorilla on valuuttaa, tarjoilijat voivat maksaa ruplissa.

Mihalytshin mukaan maksusta kieltäytyneet saavat yksinkertaisesti potkut. Mafia huolehtii siitä, ettei hotelliin ole enää asiaa. Melko yllättävää on se, että väkivaltaan turvaudutaan äärimmäisen harvoin.

Myös mafian sisäiset rangaistukset ovat kaukana elokuvien muodostamasta kuvasta. "Jos teet virheen, niin maksat rahalla. Tarpeeksi monesta virheestä lennät järjestöstä ulos", Mihalytsh kertoo.

Rahan - etenkin länsivaluutan - mahti on Pietarissa uskomattoman vahva. Mafian jäsenelle dollareiden menetys on paljon suurempi rangaistus kuin esimerkiksi mukilointi.

Mihalytshin mukaan Pietarissa vallitsee kirjoittamaton laki, jonka puitteissa kaupunkia "pyöritetään".

"Mafia, miliisi ja kaupunginjohto ovat sidoksissa toisiinsa. Kaupungissa on varsin rauhallista, koska asioista on sovittu. Myös eri mafiaryhmät ovat sopineet pelisäännöistä ja siksi vakavat yhteenotot ovat harvinaisia", Mihalytsh selvittää.

Mihalytshin mukaan Malishevin mafiassa on 800 jäsentä. Järjestö on hyvin organisoitu ja vain harvat ovat koskaan tavanneet sen johtajat. Mihalytsh sanoo, että Malishevin mafialla on toimintaa mm. Puolassa ja Saksassa, mutta ei Suomessa.

"Tosin meitä kiinnostaa Suomesta tuotavat autot", hän sanoo. "Siitä tulisi hyvä liiketoimi".

Liiketoimella hän tarkoittaa suojelurahaa. Länsiautojen tuonti on lisääntynyt huikeasti ja osa autoista tuodaan Venäjälle rekoilla Suomesta.

"Pelottelemme ensin paria rekkaa esimerkiksi heittämällä kranaatin tielle. Eiköhän viesti mene nopeasti perille ja rahaa alkaa tulla mafian kassaan", hän sanoo.

Mietin, puhuuko Mihalytsh palturia. Ehkä hänet on määrätty "vuotamaan" uhkaus suomalaiseen lehteen varoitukseksi. Tai sitten hän pelleilee kustannuksellani.

Mihalytsh on vasta 22-vuotias, mutta hän on ehtinyt olla monessa mukana. Hänellä on vaimo ja lapsi ja hän on ehtinyt istua vankilassa ja työleirillä. "Vankilakokemukset ovat hyödyttäneet minua nykyisessä hommassa", hän sanoo.

Siilitukkainen Mihalyts alkaa tuntua varsin inhimilliseltä tyypiltä. Voiko tämä olutta mielellään hörppivä perheenisä olla sittenkään mafian palveluksessa? Länsimaiset vaatteet ja punttisalilla treenattu vartalo kielivät kuitenkin, että hänellä on rahaa enemmän kuin peruspietarilaisella.

Kysyn Mihalytshiltä, tunteeko hän itsensä rikolliseksi. "Haluatko sinä syödä?", hän vastaa. "Hyvä, niin minäkin. Onko se mielestäsi rikos?" "Tein ennen paljon töitä eräässä huonekalutehtaassa ja sain vähän palkkaa. Nyt teen vähän töitä ja saan paljon rahaa. Sitä paitsi minulla on perhe, jolle haluan hyvää", Mihalytsh selvittää. "Vaimo ei tosin tiedä tarkkaan, mistä puuhista rahat oikein hankin." Alamme tehdä lähtöä. Saatuaan takeet, etteivät hänen kasvonsa näy lehdessä, Mihalytsh tarttuu minua hihasta. "Tein sinulle palveluksen antamalla haastattelun. Nyt on sinun vuorosi tehdä palvelus minulle", hän sanoo.

En ymmärrä, mitä hän tarkoittaa.

"Minkä arvoiseksi katsot tämän haastattelun?", hän täsmentää. Selvitän, ettei minulla ole tapana maksaa haastatteluista.

Mihalytsh pyörittelee jälleen revolveriaan, mutta ei käyttäydy uhkaavasti. Päätän maksaa, sillä haluan päästä terveenä pois Pietarista, eikä Mihalytshin vaatima summakaan ollut kohtuuton.

Kirjoittaja ja kuvaaja kävivät Pietarissa tammikuun lopulla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää