Ulkomaat

EY aprikoi Clintonin ohjelmaa USA:n energiaverotus voisi avata portit haittaveroille

Tilaajille

BRYSSEL/PARIISI-Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin puhe jätti Euroopan yhteisön epätietoiseksi siitä, miten protektionistikseksi hänen hallituksensa linja muotoutuu.

EY:n komissio otti tyytyväisenä vastaan Clintonin ilmoituksen edistää maailmankaupan vapauttamisneuvotteluja eli uutta Gatt-sopimusta. Se kuitenkin varoitti, että yritys piristää kotimarkkinoita palaamalla suojelutulleihin ja protektionismiin johtaisi katastrofiin.

Clintonin puhe ei sisältänyt vihjeitä siitä, miten Yhdysvaltojen ja EY:n suhteet voisivat lähikuukausina kehittyä esimerkiksi teräs- ja lentokoneteollisuuden tukiaisista ja julkisista urakoista syntyneissä kiistoissa.

EY:n komission kauppasuhteista vastaava jäsen Sir Leon Brittan kehui Clintonin ilmoitusta, että Yhdysvallat haluaa kansainvälisen tullijärjestön Gattin neuvottelujen, ns. Uruguayn kierroksen, pääsevän myönteiseen tulokseen.

Eurooppalaiset talousasiantuntijat ylistivät presidentti Clintonin suunnitelmaa pienentää USA:n ammottavaa budjettivajetta. Heistä se luo pohjaa talouden kasvulle ja korkojen alenemiselle.

Ekonomistien mielestä Clintonin ohjelman edut ylittävät kirkkaasti sen haitat. Veronkorotukset saattavat vähentää amerikkalaisten kuluttajien intoa ostaa tuontitavaroita samaan aikaan kun Euroopan maat kamppailevat talouslamaa vastaan.

"Amerikan oli ilman muuta käytävä käsiksi vajaaseen. Kasvuodotukset saattavat ensin heikentyä, mutta pitemmän päälle se on terveellistä Yhdysvaltain ja maailman taloudelle," sanoi Pariisin kansainvälisen kauppakamarin johtaja Martin Wassel.

Stephen Morris, Pariisissa toimivan teollisuusmaiden järjestön OECD:n entinen pääekonomisti, sanoi että yli 300 miljardin dollarin alijäämän supistus on vain pahasti myöhässä.

"Clinton on hyvää vauhtia todistamassa, että hän ei ole pelkkä poliitikko vaan valtiomies," Morris kehui.

Energiaveron läpilyönti

Euroopan yhteisössä on odotettu innokkaasti Clintonin keskiviikkoisessa puheessaan kongressille antamaa lupausta. EY:n omat energiaverosuunnitelmat ovat olleet jäissä yli vuoden, kun Washingtonista ja muualta on toivottu samansuuntaisia aloitteita.

Ympäristöasioista vastaavan EY:n komission jäsenen Yannis Paleokrassaksen edustaja sanoi Yhdysvaltain siirtoa askeleeksi oikeaan suuntaan. "Kun Yhdysvallat tekee aloitteen, Kanada tekee varmasti samoin ja Japanikin voisi seurata perässä."

Energiavero huolettaa saudeja

Maailman suurin öljyntuottaja ja öljynviejämaiden järjestön OPEC:in tärkein jäsen pyrkii keskustelemaan länsimaiden kanssa polttoaineen toimituksista ja verotuksesta.

Saudi-Arabian öljyministeri Hisham Nazer varoitti helmikuun alussa Houstonissa "bensiinifobista", jota länsimaiden poliitikot hänen mielestään lietsovat ja joka lopulta lankeaisi kuluttajien maksettavaksi. Nazer arvosteli ankarasti kaikkia tuontiöljyn verotussuunnitelmia.

Clintonin puheen vaikutuksista raha- ja pörssimarkkinoilla sivulla B 13

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää