Ulkomaat

Nato tukee USA:n hanketta avustaa bosnialaisia ilmasta Enemmistö liittolaisista ei halua osallistua käytännön toimiin

Tilaajille

BRYSSEL-Nato-maiden ulkoministerit antoivat perjantaina tukensa Yhdysvaltain hankkeelle pudottaa humanitaarista apua Bosnian sodan osapuolille. Saksaa ja ehkä Hollantia lukuunottamatta Nato-maat eivät kuitenkaan ilmaisseet halukkuutta osallistua itse operaatioon käytännön tasolla.

Naton ulkoministerit olivat Brysselissä koolla ylimääräisessä kokouksessa, jossa he kuulivat Yhdysvaltain uuden ulkoministerin Warren Christopherin raportin hänen lähi-idän-kierrokseltaan. Christopher vakuutti vierailullaan, että presidentti Bill Clintonin hallinto on voimakkaasti sitoutunut Atlantin puolustusliittoon.

Christopher arvosteli länttä

"Länsi menetti monta mahdollisuutta estää tai hillitä kärsimystä, verenvuodatusta ja tuhoa, kun konflikti oli aluillaan. Tragedian oppitunti on se, kuinka tärkeää on varhainen ja päättäväinen puuttuminen etniseen vainoon ja aggressiiviseen nationalismiin", Christopher sanoi.

Naton pääsihteeri Manfred Wörner korosti kokouksen jälkeen, että Nato toimii entisessä Jugoslaviassa vain ja ainoastaan YK:n alaisuudessa.

"Sen minkä teemme, teemme auttaaksemme YK:ta, joka on ottanut johdon tämän kriisin ratkaisemisessa", Wörner sanoi.

"Me toimimme (vain) YK:n mandaatilla ja olemme aina tehneet voitavamme, kun YK on kääntynyt puoleemme."

Venäjä saattaa tulla mukaan

"Kyllä hän (Christopher) viittasi sellaiseen mahdollisuuteen. Ja kuten olen aiemmin sanonut, Nato toivottaisi sellaisen tervetulleeksi", Wörner sanoi.

Wörner teki kuitenkin selväksi, että vaikka Naton ulkopuolisia maita osallistuisi YK:n mandaatilla Naton hoidettavaksi annettavaan rauhanturvaoperaatioon, toiminnan johto pysyisi tiukasti Naton hallussa.

Christopher itse oli varovaisempi venäläisten osallistumisesta rauhanturvatehtäviin, koska minkäänlaista rauhansuunnitelmaakaan ei ole vielä pöydällä.

"Se on valitettavasti vielä monen keskustelun takana", Christopher sanoi.

YK varoitti serbejä

Neuvosto ilmaisi lyhyen kokouksen jälkeen antamassaan lausunnossa syvän huolensa siitä, että serbien puolisotilaalliset joukot ovat estäneet avustustoimia erityisesti Bosnian itäosissa, muun muassa Srebrenican, Cerskan, Gorazden ja Zepan kaupunkien ympäristöissä.

Turvallisuusneuvosto totesi, että ruokakuljetusten ja muun humanitaarisen avun pysäyttäminen rikkoo Geneven sopimusta vastaan.

"Ne henkilöt, jotka ovat vastuussa tällaisista toimista, saatetaan oikeudelliseen vastuuseen", neuvosto totesi.

Turvallisuusneuvosto päätti aiemmin tällä viikolla perustaa sotarikoksia käsittelevän kansainvälisen tuomioistuimen, jonka tarkoituksena on saattaa entisen Jugoslavian sotarikolliset oikeuden eteen. (Reuter)

ROBERT VANDEN BRUGGE / BELGA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää