Ulkomaat

"Suoraan sanottuna en ymmärrä tästä enää mitään"

Tilaajille

ROOMA-Roomalainen arkkitehti Emilio Giannino luki päivän lehtiä Piazza Navonan suihkulähteen reunalla keväisessä auringonpaisteessa.

"Suoraan sanottuna minä en ymmärrä tästä enää mitään", Giannino sanoo Italiaa kuohuttavasta lahjusskandaalista. Päivälehdet ovat täynnä uusia käänteitä poliittisen elämän mullistaneista tapahtumista.

"Olin eilen juuri illallisella ystävieni kanssa. Keskustelimme tästä emmekä voi ymmärtää. Hallitus säätää lain, että jokaisen puolueelle lahjuksia ottaneen pitäisi maksaa rahat kolminkertaisena! Uskomatonta, mistä he muka ottavat ne rahat?" "Tämän täytyy olla pelkkää huijausta koko idean!"

"Jokainen ajattelee ensin omia taskujaan"

"Italiahan ei ole koskaan ollut kansakunta siten kuin vaikkapa Saksa. Täällä jokainen ajattelee ensin omia taskujaan, omia ystäviään, omaa perhettään. Ei täällä ole opittu ajattelemaan koko kansakunnan parasta. Ja sitten on päällä nämä instituutiot kuten katolinen kirkko, kaiken arvostelun ulottumattomissa." "Asioita on aina hoidettu nimellä. Jos satut olemaan puoluejohtaja Craxin tytär, sanot vain sen virkamiehelle puhelimessa ja kaikki järjestyy." "Ei sitä ole koskaan pidetty niin hirveänä, jos huijaa valtiolta rahaa, päinvastoin. Valtiohan on perinteisesti koettu viholliseksi eikä auttajaksi. Täällä ei ole ollut käsitystä yhteiskunnasta, ehkä se on nyt pikku hiljaa syntymässä." Gianninon mielestä Italia elää nyt murroksessa, joka ei ole vaarallinen, vaan lähinnä surullinen. Jotkut poliittiset tarkkailijat ovat epäilleet, että vanhojen puolueiden romahdus voisi suosia poliittisia ääriliikkeitä.

"Mene katsomaan tämän päivän nuoria lauantai-iltana tuonne Via del Corsolle, jossa kaikki ovat kävelyllä. Mikä heitä kiinnostaa? Reebok-kenkien uusi malli! Eivät nämä ihmiset tee vallankumousta, eivät koskaan! Hyödytön sukupolvi." "Meiltä Välimeren ihmisiltä kaikki tulee ulos yhtenä ryöppynä eivätkä tällaiset skandaalit jää hautumaan sisään. Joten en usko, että tästä syntyy mitään fasistista kaunaa." Vuoden 1968 murroksen elänyt Giannino ei enää usko aatteisiin. Hän sanoo elävänsä päivän kerrallaan, eikä suunnittele tulevaisuutta liian pitkälle. Se on hänen mielestään ainoa tapa pysyä iloisena.

"Olen aina ollut vasemmistolainen, uskoin kommunistipuolueeseen. Vaikka puoluetta pidettiin poissa vallasta, hekin osasivat ottaa itselleen kaiken sieltä, mistä saivat." Viisi fransiskaaniveljeä oli saapunut Pietarinkirkon aukiolle kuuntelemaan paavin rukoushetkeä. Heillekään lahjusskandaali ei ole yllätys, mutta sen laajuus kylläkin.

"Kyllä siitä tiedettiin, siitä puhuttiin." Veljien mielestä hallituksen yritys helpottaa tuomioistuinten paineita voi olla hyväksi.

"Oikeuslaitos tukkeutuu tällaisesta työmäärästä, jotenkin maa on saatava taas toimimaan." Veljien mielestä tärkeintä olisi, että paha saa palkkansa.

"Joka on varastanut, sen on maksettava. Sen lisäksi koko maa tarvitsee moraalisen muutoksen, mutta siitä näkyy toistaiseksi vain vähän merkkejä." Veljiä naurattaa kysymys, onko katolisilla protestantteja helpompaa, kun he aina tarvittaessa ripittäytyvät papille, saavat syntinsä anteeksi ja tekevät taas lisää syntejä.

"Rippi vaatii aina todellista paluuta Jumalan luo." Poliitikkojen kääntymyksestä veljet eivät ole lainkaan vakuuttuneita.

Nuori roomatar, joka esittäytyi Veronicaksi, ulkoili Pietarinkirkon aukiolla poikaystävänsä ja koiransa kanssa. Veronica sanoi uskovansa, että edessä on poliittinen mullistus.

"Vanhat puolueet menettävät asemansa, mutta mitä tulee tilalle? Uusista puolueista Pohjoisen liitto (Lega Nord) on varmasti hyvällä asialla, vaikka en allekirjoita heidän ohjelmaansa, joka vaatii koko valtiorakenteen muuttamista." "Sanomalehdet ovat täynnä aivan uskomattomia asioita tästä skandaalista, en jaksa edes puhua niistä. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikista sotkuista huolimatta tässä maassa on vaikka kuinka paljon kunnon ihmisiä, jotka tekevät ahkerasti töitä ja saavat asiat toimimaan." Veronica ei usko, että tilanne voisi ryöstäytyä käsistä.

"Maa, joka on kärsinyt niin paljon kuin tämä, ei lähde enää etsimään äärimmäisiä ratkaisuja." ZOLTAN NAGY

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää