Ulkomaat

Far Eastern Economic Review tutki Korean sotaa Neuvostoliitto pudotti tuhat Yhdysvaltain konetta

Tilaajille

Kylmän sodan vuosien painajaisnäky oli mahdollisuus, että Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton sotavoimat ottaisivat yhteen. Itse asiassa niiden ilmavoimat taistelivatkin toisiaan vastaan yli kahden vuoden ajan 1950-luvun alussa, mutta asia pidettiin salassa, kertoo Far Eastern Economic Review -lehden laaja raportti.

Aiemmin tänä vuonna paljastettiin, että Neuvostoliitto ja muut sosialistimaat pudottivat yli 30 amerikkalaista vakoilukonetta kylmän sodan vuosina 1950-1970 ja että Yhdysvallat menetti välikohtauksissa ainakin 162 miestä.

Nyt tutkija John Halliday kertoo, että Neuvostoliitto pudotti Korean sodan aikana ehkä yli tuhat Yhdysvaltain taistelukonetta, jolloin noin tuhat amerikkalaislentäjää kuoli. Venäläiset myöntävät itse menettäneensä tuolloin 345 konetta Pohjois-Koreassa ja Kiinassa.

Yhdysvaltain suihkuhävittäjät tulittivat 8. lokakuuta 1950 Suhaja Rjetshkan lentotukikohtaa Vladivostokin lähellä. Se oli ensimmäinen ja tiettävästi ainoa kerta, kun toisen supervallan asevoimat hyökkäsivät toisen alueelle.

Halliday kertoo lehdessä ja pian ilmestyvässä kirjassa, että Stalin päätti marraskuussa 1950 sijoittaa salaa ilmavoimiensa osaston Kiinan alueelle taistelemaan amerikkalaisia vastaan Koreassa. Dandongin lähellä sijaitsevalla kentällä oli enimmillään 150 MiG-15-konetta, jotka silloin olivat Neuvostoliiton parhaita.

Punatähdet peittoon

Amerikkalaiset havaitsivat kuitenkin nopeasti uudet vastustajansa - näin kertoo mm. entinen hävittäjälentäjä ja astronautti John Glenn - ja hyökkäsivät kiivaasti heidän kimppuunsa.

Virallisesti Yhdysvaltain koneet eivät saaneet ylittää Yalujokea muuten kuin takaa-ajotilanteessa. Amerikkalaiset myöntävät kuitenkin nyt, että partiolentoja ja ilmahyökkäyksiä tehtiin usein kauas Yalun länsipuolelle, jopa Shenyangiin ja Dalianiin asti. Kerran MiGejä tuhottiin kentälle, joka sijaitsi Kiinassa noin 50 kilometriä Korean rajasta.

Yhdysvallat myöntää menettäneensä eri syistä noin 3350 konetta Korean sodassa. Venäläislähteet väittävät, että "ainakin 1300" amerikkalaiskonetta ammuttiin alas joko ilmataisteluissa tai ilmatorjunnalla.

Amerikkalaiset katsovat "kommunistien" menettäneen Korean sodassa kaikkiaan noin 2800 konetta. Neuvostolentäjiä kuoli ehkä vähän yli 200.

Miksi supervaltojen salainen sota pidettiin salaisena? Hallidayn mukaan paine Yhdysvalloissa olisi noussut liian suureksi, jos yleisö olisi saanut tietää venäläisten tappaneen yli tuhat amerikkalaista. Kolmas maailmansota olisi silloin ollut kynnyksellä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää