Ulkomaat    |   Turisti ja turvallisuus

Baltia voi olla turvaton kohde lomamatkailijalle

Tilaajille

TALLINNA-Muutama viikko sitten eräällä suomalaismiehellä kävi hyvä tuuri Tallinnassa. Hän lähti keskustan kapakasta 18-vuotiaan liettualaistytön kanssa Koplin kaupunginosaan ja palasi sieltä aamulla alushoususillaan, mutta hengissä.

Suomesta saapuessaan mies ei tiennyt Tallinnassa olevan kaupunginosia, joiden nimen kuullessaan kannattaa suhtautua epäillen kaikkiin ehdotuksiin. Pahamaineisin on juuri Kopli ja seuraavaksi karmein Lasnamäen lähiö.

Näissä kaupunginosissa toimivat joukkiot käyttävät yleisesti nuoria prostituoituja houkutuslintuina. Muuan 72-vuotias suomalaismies, joka alkuvuodesta lähti venakon kainalossa Kopliin, löytyi hengiltä puukotettuna roskalaatikosta.

Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua ovat selvästi turvattomampia kuin monet muut suositut turistikohteet. Rikollisuutta on paljon ja se kohdistuu hyvin helposti ulkomaalaisiin, jotka köyhimmilläänkin ovat selvästi varakkaampia kuin näiden maiden omat asukkaat.

Ulkomaisen perheen matkakassassa mahdollisesti oleva tuhannen markan seteli on suurempi kuin Baltian maiden keskimääräinen kuukausipalkka, ja sen ostovoima tavaroissa mitaten on noin nelinkertainen Suomeen verrattuna.

Kaupustelijoita on syytä varoa

Kuten tuhannet turistit tietävät, Virossa ja muissakin Baltian maissa voi tehdä aivan normaalin lomareissun ilman huonoja kokemuksia, mutta silloin on toki noudatettava määrättyjä pelisääntöjä eikä pantava itseään alttiiksi vaaroille.

Tallinnan kadulla on riesaksi asti venäläisiä, jotka kaupittelevat alkoholia, tupakkaa ja puna-armeijan lakkeja. Kaupantekoon ei tule ryhtyä. Nämä ihmiset ovat mafian käsikassaroita ja kaupanteon yhteydessä he pääsevät tekemään alustavan arvion turistin lompakon ja käsilaukun sisällöstä.

Heidän myymänsä alkoholi voi olla vaarallista metyyliä, tupakat sahanpurua ja armeijan lakki täynnä täitä. Kun markkoja halutaan vaihtaa edulliseen kurssiin dollareiksi, voi olla lähes varma, että rahoista osa tai kaikki ovat väärennettyjä.

Tyrmäystipat täyttä totta

Kadulle ei ole hyvä mennä juovuksissa. Matkalla ravintolasta hotelliin tulee käyttää taksia ja ravintolan turvamiehen kanssa on syytä keskustella taksin turvallisuudesta. Monilla hotelleilla on nykyisin omat taksit, joita kutsutaan turvatakseiksi. Kaikki takseilta näyttävät eivät ole takseja, vaan rosvojen turistipyydyksiä.

Tallinnan keskustassa partioi nykyisin monenlaisia viranomaisia. Poliisien lisäksi vartiointia tekevät valkokypäräiset sotapoliisit sekä vapaaehtoiset suojeluskuntalaiset. Rikolliset ovat kuitenkin aina askeleen edellä.

Autoilu on riskipeliä

Baltiassa autot saattavat haihtua kirjaimellisesti ilmaan. Tarton lentokentän sotilaskomentaja rahtasi varastettuja autoja suurilla Venäjän armeijan kuljetuskoneilla kaukoitään, ennen kuin jäi kiinni.

Autoja viedään Venäjälle myös maata myöten. Vastikään ryöstettiin aseella uhaten Tallinnan sataman vartioidun parkkipaikan toimistosta kaikkien pysäköityjen autojen rekisteriotteet, noin 120 kappaletta. Joukossa oli monen suomalaisautonkin paperit. Niitä tultaneen jatkossa käyttämään laittomaan autojen maastavientiin.

Viron poliisi antoi äskettäin Rahva Hääl -sanomalehdessä neuvon, ettei maantiellä pidä pysähtyä, ellei pysäyttäjien ulkonäkö herätä luottamusta. Itse ajan kylmästi "konevikaisen" auton ohitse, koska niin moni avulias aatu on menettänyt tällaisessa tilanteessa autonsa ja muun mukana olleen omaisuutensa.

Vaikka varkaat pystyisi välttämään, liikennekin on ongelmallista. Suuri vaaratekijä on autojen huono kunto. Virossa on jo käynnissä autojen katsastaminen, mutta jos se olisi yhtä tiukka kuin Suomessa, joka toisen auton saisi vetää pois liikenteestä. Niinpä Baltian maissa huristaa huimaa vauhtia Mosseja ja Ladoja, joiden renkaissa ei ole kulutuspintaa lainkaan ja jarruistakin on jäljellä vain kalpea muisto.

Onnettomuuksia sattuu paljon. Jalankulkija on erityisen turvaton. Suojateitä ei kunnioiteta ja paikalliset kuskit painavat täysillä päin ihmisjoukkoa luottaen siihen, että jalankulkijat kyllä väistävät. Niinkuin väistävätkin, jos ovat paikallisia.

Poliisista ei ole apua

Venäläisperäinen entinen miliisi ei hevin usko, että hänen maanmiehensä olisi muka tehnyt jotain väärää. Latviassa ja Liettuassa tilanne on tietysti suomalaisen kannalta vielä vaikeampi, ellei osaa venäjää. Englannin puhujaa ei juuri poliisista löydä.

Poliisin lehdistöpalvelu antaa Virossa mm. seuraavanlaisia ohjeita: - Käsilaukkua tulee varjella huolella ja pitää rahat, passi ja muu arvokas mieluummin jossakin muualla kuin käsilaukussa.

- Kyynelkaasusumutinta tulee pitää taskussa eikä käsilaukussa, josta sitä ei saa tarpeeksi nopeasti sille.

- Älkää liikkuko ulkona pimeän aikana.

- Älkää antako lasten liikkua ulkona ilman valvontaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää