Ulkomaat

G 7 tuomitsi Bosnian jaon Rikkaiden kerho uhkasi serbejä ja kroaatteja "voimakkaammilla toimilla"

Tilaajille

TOKIO-Rikkaiden teollisuusmaiden johtajat tuomitsivat torstaina huippukokouksessaan serbien ja kroaattien toiminnan Bosnia-Hertsegovinassa ja vihjaisivat, että G 7 -maat saattavat turvautua kovempiin otteisiin, ellei YK:n Bosnia-päätöksiä noudateta.

Vaikka virkamiehet olivat neuvotelleet julistuksen sisällöstä jo etukäteen, asiakirjan julkistaminen viivästyi. Yhtenä syypäänä pidettiin Ranskan presidenttiä François Mitterrandia, joka halusi Bosnia-osuuteen kovempaa kieltä.

G 7 -johtajat ilmoittivat puolustavansa Bosnia-Hertsegovinan alueellista koskemattomuutta ja pyrkivänsä neuvotteluratkaisuun.

"Emme voi hyväksyä ratkaisua, jonka serbit ja kroaatit ovat sanelleet muslimien kustannuksella. Emme voi hyväksyä minkäänlaista alueellista ratkaisua, elleivät kaikki kolme osapuolta ole sitä hyväksyneet", julistuksessa jyristiin.

"Jos serbit ja kroaatit jatkavat Bosnian paloittelua muuttamalla rajaa väkivalloin tai etnisin puhdistuksin, he asettuvat kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle eivätkä voi odottaa saavansa taloudellista tai kaupallista apua, etenkään jälleenrakennukseen."

Kannanotto Kosovoon

Julistuksessa luvattiin tukea YK:n toimille ja vaadittiin, että turvaneuvoston päätöslauselmat siviilien turva-alueista pitää panna toimeen välittömästi. Pakotteet on pidettävä voimassa, kunnes neuvoston asettamat ehdot on toteutettu.

"Voimakkaammat otteet eivät ole poissa laskuista", julistuksessa uhattiin.

G 7 -johtajat ottivat kantaa myös tilanteeseen Kosovossa. Serbiaa kehotettiin perumaan päätöksensä karkoittaa Etykin tarkkailijat Kosovosta ja muualta Serbiasta ja suostumaan tarkkailijoiden lukumäärän lisäämiseen.

Huolta ydinaseista

Ennen ilmoitusta Pjongjang oli torjunut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n vaatimukset päästä tarkastamaan ydinlaitoksia, joissa Pohjois-Korean epäillään pyrkivän ydinaseen valmistamiseen.

Pohjois-Korea ilmoitti kesäkuun alussa "keskeyttävänsä" erotoimet toistaiseksi. Japanin huolestuminen Pohjois-Korean hankkeista painosti G 7 -johtajat kehottamaan, että Pohjois-Korea peruisi välittömästi päätöksensä lähteä sopimuksesta ja alistuisi IAEA:n tarkastuksiin.

Huolet ydinaseiden leviämisestä olivat myös taustalla, kun entisen Neuvostoliiton tasavaltoja kehotettiin "ydinaseiden nopeaan ja turvalliseen eliminointiin". Siihen luvattiin tehokasta apua.

Kehotus kohdistui erityisesti Ukrainaan ja Kazakstaniin. Ukrainaa kehotettiin ratifioimaan sopimus strategisten aseiden vähentämisestä, ja molemmille maille suositeltiin liittymistä ydinsulkusopimukseen ydinaseettomina valtioina.

Ukrainassa on viime viikkoina vaadittu, että maahan jääneet ydinaseet olisi pidettävä eikä lähetettävä eteenpäin tuhottavaksi, mihin maa on aikaisemmin suostunut.

G 7 -johtajat ilmaisivat tukensa Ukrainassa käynnissä oleville uudistuksille ja Venäjän presidentin Boris Jeltsinin ajamalle uudistuspolitiikalle. Jeltsin saapui torstaina Tokioon ja tapaa huippukokousjohtajia perjantaina ja lauantaina.

Lisää G 7 -huippukokouksesta sivulla A 17.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää