Ulkomaat

Italian parlamentti hyväksyi uuden vaalilain Suhteellinen vaalitapa enää pikkuryhmien turvana

Tilaajille

ROOMA - Italian historian huonomaineisin parlamentti äänesti keskiviikkona omasta tuhostaan, kun se hyväksyi vaaliuudistuksen, jolla lahjontaskandaalien tahrima poliittinen järjestelmä siirtyy historiaan.

Vaalilain muutoksella romutetaan entinen, suhteelliseen äänimäärään perustunut vaalitapa. Ensi vuoden alkupuolella pidettävissä vaaleissa kansanedustajat valitaan vaalipiireistä enemmistöperiaatteella.

"Se on merkittävä saavutus, oikea harakiri (itsemurha), riemuitsi pääministeri Carlo Azeglio Ciampin toimiston virkailija äänestyksen jälkeen. "Parlamentti allekirjoitti juuri oman kuolemantuomionsa."

Tavoitteena vakaammat hallitukset

Seuraavissa vaaleissa 75 prosenttia parlamentin kamareiden paikoista jaetaan brittimalliin siten, että kustakin vaalipiiristä valitaan vain yksi, eniten ääniä saanut ehdokas. Loput paikoista jaetaan suhteellisen vaalitavan mukaan sen varmistamiseksi, että vähemmistöjenkin ääni tulee kuuluviin.

Parlamentin alahuoneen ääneet jakautuivat äänestyksessä 287 puolesta ja 78 vastaan. 153 kansanedustajaa pidättyi äänestämästä. Parlamentin ylähuone eli senaatti hyväksyi lain kiireesti tiistai-iltana. Nyt päätös voi tulla lakina voimaan.

Italialaisten enemmistö oli uudistuksen kannalla huhtikuun kansanäänestyksessä. Uudistus oli pääministeri Ciampin ohjelman tärkeä osa.

Ciampi itse iloitsi äänestystuloksesta. Hänen mukaansa se todisti, että "Italia voi uudistua yksinkertaisesti soveltamalla olemassaolevia perustuslaillisia ja parlamentaarisia sääntöjä, hätäratkaisuihin turvautumatta".

Vain pieni osa nykyisen parlamentin jäsenistä voi odottaa vielä pääsevänsä parlamenttiin. Ainakin viidesosaa nykyisistä kansanedustajista epäillään väärinkäytöksistä ja oikeusviranomaiset tutkivat heidän toimiaan.

Seuraavissa vaaleissa italialaisilla on ensi kertaa mahdollisuus rangaista poliitikkoja, joiden rikolliset yhteydet ovat paljastuneet puolentoista viime vuoden aikana käynnistetyissä korruptiotutkimuksissa. Jokaisessa puolueessa on poliitikkoja, joilla on ollut rikollisia yhteyksiä huippuliikemiehiin.

Rumin rekisteri on kristillisdemokraateilla ja toisaalta sosialisteilla. Nämä kaksi puoluetta johtivat Italian poliittista elämää liki yhtäjakoisesti vuosikymmeniä.

Kansanedustajat vetkuttelivat uudistuksen hyväksymistä kuukausia, mutta toukokuussa alkanut terroripommitusten sarja sai heihin vauhtia.

Uusin isku tapahtui Roomassa ja Milanossa 27. heinäkuuta kun pommit tappoivat viisi ihmistä rikkoen kirkkoja ja museota. Pääministeri Ciampi ja presidentti Oscar Luigi Scalfaro syyttivät iskuista Italian poliittisen uudistumisen vastustajia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää