Turkmeniasta tehtiin yhden miehen tasavalta Henkilökultti kukoistaa äkkikäänteitä välttävässä Keski-Aasian maassa - Ulkomaat | HS.fi

Turkmeniasta tehtiin yhden miehen tasavalta Henkilökultti kukoistaa äkkikäänteitä välttävässä Keski-Aasian maassa

25.8.1993 3:00

ASHHABAD - Kun lentokone valmistautuu laskeutumaan Ashhabadiin, tulija huomaa ensimmäisen kerran, että Turkmenia on toista maata.

Kaiuttimista kuuluva lentoemännän ääni ei tyydy vain muistuttamaan turvavöistä vaan ryhtyy esittelemään Turkmeniaa: "Eri etnisten ryhmien jäsenet elävät maassamme kuin yksi suuri perhe. He ovat kaikki yksimielisesti - kaksi kertaa - valinneet Turkmenian presidentin, Saparmurad Atajevitsh Nijazovin, joka on kansansa kunniakas poika, Turkmenian sankarin arvonimen ja Altyn Ayn kultamitalin saaja. Yksi hänen ensimmäisistä asetuksistaan uudelleenvalinnan jälkeen teki veden, kaasun ja sähkön käytöstä maksuttoman tammikuusta 1993 alkaen." Alhaalla kiemurtelee Saparmurad Nijazovin kanava, entinen Karakum-kanava. On Nijazovin kouluja ja Nijazovin kolhooseja. Yksi Ashhabadin pääkaduista on nimeltään Kaikkien turkmeenien johtajan Saparmuradin valtakatu. Piakkoin Nijazovin kasvot koristavat myös Turkmenian omaa rahaa, manatia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat