Ulkomaat

Pohjois-Korea myönsi ensi kertaa komentotaloutensa romahduksen Kim Il-sungin nuorempi veli nousi yllättäen johtokaartiin

Tilaajille

TOKIO - Lähes umpiossa elävästä Pohjois-Koreasta kuuluu kummia. Pjongjangin stalinistinen johto on nyt ensimmäistä kertaa ilmoittanut, ettei maan talous olekaan niin loistavassa kunnossa kuin aiemmin on annettu ymmärtää. Neuvostoliiton romahdus on romauttanut myös Pohjois-Korean talouden.

Muualla maailmassa Pohjois-Korean talouden surkea tila on tiedetty jo pitkään.

Suurempi yllätys muulle maailmalle olikin tieto iäisyyspresidentti Kim Il-sungin nuoremman veljen poliittisesta uudelleensyntymästä. Aikoinaan varapääministerinäkin toimineen Kim Yong-jun nimeä ei ole mainittu virallisesti 17 vuoteen. Tosin hänet on nähty julkisuudessa aiemmin tänä vuonna.

Lisää huhuja

Tärkeä henkilö Kim Yong-ju kuitenkin lienee, sillä hänet nimitettiin samana päivänä Korean työläisten puolueen (kommunistipuolueen) keskuskomiteaan ja sen toimeenpanevan komitean, polibyroon jäseneksi.

Kimin veljen poliittinen paluu nostatti heti arveluja, ettei 81-vuotiaan Suuren johtajan seuraajakysymys olekaan niin yksiselitteisen selvä kuin viime vuosina on annettu ymmärtää, kun presidentin pojalle Kim Jong-ilille on pikku hiljaa annettu lisää valtaa ja vastuuta ikään kuin suurempia tehtäviä silmälläpitäen. Isä-Kim on hallinnut Pohjois-Koreaa vuodesta 1945 lähtien.

Pohjois-Korean talouselämän monien sektorien täydellisestä epäonnistumisesta kerrottiin vuorokausi sen jälkeen, kun valtion talouden suunnittelupäällikkö oli erotettu. Virallisen tiedotteen mukaan teollinen tuotanto supistuu, teräs- ja energiatuotanto ovat surkeassa tilassa ja maatalous kamppailee suurien tosin tarkemmin määrittelemättömien vaikeuksian kanssa.

Samalla kun johto paljasti kaikkien tunteman salaisuuden, se päätti kahden-kolmen vuoden ryhdistämisohjelmasta. Päätavoitteiksi ilmoitettiin maataloustuotannon nostaminen, pienteollisuuden elvyttäminen ja viennin lisääminen ulkomaisen valuutan saamiseksi.

Ei enää paratiisi

Keskuskomitea päätti myös keskeyttää vuosikausia jatkuneen propagandakampanjan, jossa Pohjois-Koreaa ylistettiin "maanpäälliseksi paratiisiksi". Propagandan mukaan suursaavutusten perustana oli itse Kimin kehittämä juche -aate (omavaraisuus).

Osin Pohjois-Korean talousvaikeudet selittyvät sillä, että se joutuu neuvostovallan kuihduttua ostamaan öljyn ja muut ulkomaiset raaka-aineet kovalla valuutalla maailmanmarkkinahintaan.

"Tämä ei ole aiheuttanut pelkästään vakavaa vahinkoa taloutemme rakenteelle, vaan se on pakottanut meidät myös muuttamaan taloudellisen kehityksemme vauhtia ja painotusta ja tehnyt mahdottomaksi toteuttaa kolmannen seitsenvuotissuunnitelman päämääriä", keskuskomitean julkilausumassa todettiin.

Keskuskomitea ei suoranaisesti myönnä maan kansalaisten ahdinkoa, vaikka pohjoiskorealaisten tiedetään kärsineen suoranaisesta ruuan ja energian puutteesta poliittisen pakkopaidan lisäksi. Tosin kansalaisten kärsivällisyyttä ylistetään monisanaisesti.

"Kansamme vankkumaton uskollisuus puolueelle ja johtajalle sekä johtajamme, puolueemme ja massojen täydellinen yksimielisyys ja Korean itsenäisen sosialistisen talouden suunnaton vitaalisuus ovat tulleet esille yhä voimallisemmin vakavasta tilanteesta ja kolmannen seitsenvuotissuunnitelman aikana koetuista kovista koettelemuksista huolimatta", julkilausumassa vakuutettiin ja varoitettiin odottamasta pikaisia parannuksia jokapäiväisessä elämässä.

"Sodan vaara kasvaa"

Jännitys Korean niemimaalla on lisääntynyt sen jälkeen, kun Pohjois-Korean väitettiin pyrkivän valmistamaan oman ydinaseen. Epäilyksiä on vahvistanut Pjongjangin haluttomuus päästää kansainvälisiä tarkastajia ydinlaitoksiinsa. Pohjois-Koreaa on uhattu taloudellisilla pakotteilla, ellei se avaa ydinlaitoksiaan tarkastajille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää