Ulkomaat

Tulvat tekivät tuhoa Hollannissa Saksassa joet alkoivat laskea, Kölnin vanhakaupunki vapautui vedestä

Tilaajille

BONN - Pahimmat tulvat yli 200 vuoteen tekivät suurta tuhoa Alankomaiden koillisosissa sunnuntaina. Saksassa tulvat olivat laskemassa, mutta vedet peittivät yhä laajoja alueita jokilaaksoissa.

Yli 13000 ihmistä joutui viettämään joulun leireissä tai tuttavien luona Limburgin maakunnassa Hollannissa, kun Maas-virran pinta nousi jouluaattona seitsemän metriä tavallista korkeammalle.

Hollannin hallitus julisti Limburgin suurtuhoalueeksi. Viidennes maakunnan pinta-alasta oli sunnuntaina yhä veden peitossa. Aineelliset vahingot ovat satoja miljoonia Suomen markkoja.

Tulva pakotti Alankomaiden viranomaiset suuriin evakuointeihin. Venlossa Saksan vastaisella rajalla joutui 4000 ihmistä lähtemään kiireesti pois kodeistaan.

Tehokkaita hätäpatoja

Reinin alajuoksun tulvat Hollannissa olivat pahimmat vuoden 1926 jälkeen. Rantakaupungeissa oli kuitenkin pystytetty tehokkaita hätäpatoja, eikä vesi ole tehnyt suuria vahinkoja.

Limburgissa asukkaat syyttivät viranomaisia siitä, ettei Maasin rantoja ole padottu kylliksi. Varoitus Belgiasta päin virtaavasta tulvasta annettiin valitusten mukaan myös liian myöhään.

Hollannin viranomaiset sanoivat, että tuhannet uteliaat vaikeuttivat monin paikoin pelastustöitä. Saksan palomiehillä on tulvan huippuajalta samanlaisia kokemuksia.

Kölnissä helpotti

Tulvan vaurioittamien talojen kunnostus alkoi Bonnissa sunnuntaina. Alavien korttelien kadunvarsille kasattiin pilaantunutta tavaraa kellareista, ja asukkaat koettivat siivota parin sentin paksuista lietekerrosta kotiensa lattioilta.

Vahinkojen arvioiminen oli Saksassa vasta alussa. Vakuutukset eivät korvaa luonnononnettomuuden tuhoja. Vain eteläisessä Baden-Württembergissä on tulvavahingot kattava vakuutus, mutta sen uskotaan nyt loppuvan suurtulvan kustannuksiin.

Aasiassa kuoli yli 50

Filippiinejä pyyhki myös hirmumyrsky, joka jätti kodittomiksi tuhansia ihmisiä.

Kyseessä oli 32. trooppinen hirmumyrsky, joka koettelee Filippiinejä tänä vuonna.

Länsi-Jaavalla Indonesiassa maanvyörymä hautasi perjantaina alleen 40 ihmistä, joista sunnuntaihin mennessä oli löydetty kuolleina 15. Pelastusmiehistöt etsivät yhä eloon jääneitä maamassojen alta.

Sateiden nostamassa tulvassa Itä-Malesiassa hukkui ainakin 20 ihmistä, ja 20000 jouduttiin evakuoimaan alueelta.

Thaimaassa sai sateen aiheuttamissa onnettomuuksissa surmansa yhdeksän ihmistä. Lisäksi hirmumyrsky Nell teki sunnuntaina tuhojaan maan eteläosassa. Seitsemän ihmistä joutui kateisiin ja 12000 jäi kodittomaksi.

(STT-DPA-Reuter)

PETER MÜLLER / REUTER

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää