Ulkomaat

Bildt otti taas aikalisän Ruotsin hallitus ei pystynyt tekemään päätöstä Juutinrauman sillasta Pääministeri vakuutti, ettei riita keskustan kanssa ole kaatamassa hallitusta

Tilaajille

TUKHOLMA - Ruotsin hallitus ei pystynyt maanantaina tekemään päätöstä Malmön ja Kööpenhaminan yhdistävästä Juutinrauman sillasta. Pääministeri Carl Bildt ilmoitti hallituksensa ottaneen kymmenen päivän jatkoajan hankkiakseen lisäselvityksiä. Neljän puolueen porvarillisessa vähemmistöhallituksessa keskusta vastustaa siltaa.

Bildt pyrkii kaikin keinoin välttämään hallituskriisin. Sellainen syntyisi välittömästi, jos hallitus sanoisi suoraan jaa Juutinrauman sillalle. Hallitus otti lisäajan, kun se ei pystynyt tekemään poliittista päätöstä.

Hallituskriisin uhka väijyy edelleen hallituksen yllä, vaikka Bildt pyrkikin maanantaina vähättelemään sellaisen mahdollisuutta. Bildt neuvotteli maanantaita vasten yöllä keskustan puheenjohtajan ympäristöministeri Olof Johanssonin kanssa. Keskusteluja jatkettiin maanantaina päivällä tuloksettomina.

Keskustan kenttäväkin vastustaa siltaa. Samalla kannalla on puolet ruotsalaisista. Keskustan nokkamiehet ovat toinen toisensa jälkeen todenneet keskustan vetäytyvän hallituksesta, jos siltapäätös syntyy.

Olof Johansson sanoi maanantaina illalla, että "asia etenee omalla painollaan". Hän sanoi hallituksen olevan yksimielinen lisäselvitysten tarpeesta.

Keskustan lähtö hallituksesta voisi merkitä uuden porvarillisen vähemmistöhallituksen syntyä ilman keskustaa. Sosiaalidemokraateilla ei ole haluja hallitusvastuuseen hieman yli puoli vuotta ennen vaaleja.

Bildtin mukaan hallitus ei ole kaatumassa. Maanantaina kyseltiin, kuinka Bildt pystyy yhdistämään keskustan kielteisen kannan muun hallituksen sillalle myönteiseenkantaan.

Bildt totesi keskustan ja muun hallituksen olevan yhtä mieltä ns. nollaratkaisun mahdollisuudesta. Tuon ratkaisun mukaan silta ei saa aiheuttaa seuraamuksia suola- ja happivirtauksille Itämereen.

Pääministerin mukaan keskusta ei hyväksy Tanskan ja Ruotsin välillä tehtyä siltasopimusta. Johansson on esittänyt, että Ruotsin ja Tanskan yhteinen siltakonsortio tekisi kokonaan uuden siltaehdotuksen.

Päätöksen sillasta piti alunperin syntyä ennen joulua. Seuraava takaraja asetettiin vuodenvaihteeseen ja kolmas eiliseen maanantaihin. Malmön siltaa ajavat kunnallisherrat ja siltaa kannattavat kaupunkilaiset ovat kolmeen otteeseen kerääntyneet juhlimaan mahdollista positiivista siltapäätöstä. Näin tehtiin myös maanantaina. Tarjolla oli juhlapäivän kunniaksi hernekeittoa ja siideriä.

Malmön kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joakim Ollen totesi maanantaina sillan täyttävän ympäristönormit ja että sitä myös tarvitaan. "On korkea aika tehdä päätös", hän sanoi.

Maanantaina kävi ilmi, että hallitus ei puhu enää pelkästä Juutinrauman sillasta. Keskustan vaatimuksesta nyt käsitellään laajasti myös sillan yhteyttä Etelä-Ruotsin joukkoliikenteeseen.

Bildtin mukaan hallitus ei ole pystynyt tekemään päätöksiä aikapulan vuoksi. Päätöksentekoa ovat sotkeneet arkipyhät. Hänen mukaansa aikaisempina vuosina välipäivinä ei ole ylipäätään pystytty puhumaan poliittisista kysymyksistä.

Pääministerin mukaan jokainen päivä on tuonut mukanaan uusia kysymyksiä. Siltahankkeeseen on nyt kytketty myös useita miljardeja maksava rautatietunnelihanke Malmössä. Tunnelin on tarkoitus yhdistää Malmön keskusta Juutinrauman siltaan. Esille on nostettu kysymys myös muun rautatieverkoston parantamisesta ja Malmön ympärille rakennettavasta kehätiestä.

Liikenneministeri Mats Odell piti maanantaina mahdollisena, että junatunneli ja siltakysymys ratkaistaan samaan aikaan. Alunperin hallituksen piti ratkaista Malmön tunnelihanke vasta ensi kesänä.

TORBJÖRN SELANDER / PRESSENS BILD

Keskusta haluaa uuden ehdotuksen

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää