Ulkomaat

Konservatiivit jääneet oman moraalikampanjansa vangeiksi Britanniassa

Tilaajille

LONTOO - Britannian pääministeri John Major joutui torstaina ottamaan alahuoneessa kantaa perin omituiseen kiistaan: erään koulun opettaja oli kieltäytynyt lähettämästä oppilaitaan katsomaan William Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmään pohjaavaa balettia, koska se on opettajan mielestä sisällöltään "pelkästään heteroseksuaalinen".

Major ei olisi luultavasti missään oloissa joutunut puuttumaan tällaiseen Aku-Ankalla-ei-ole-housuja -kiistaan, ellei hänen oma puolueensa olisi ylentänyt itseään brittiläisten perusarvojen ylimmäksi vaalijaksi.

Konservatiivipuolueen päätyminen oman politiikkansa vangiksi juontaa juurensa viime syksynä pidetystä puoluekokouksesta. Silloin pääministeri Major oli erittäin lujilla konservatiivien oikeistosiiven ahdistellessa häntä jopa eroamaan.

Major ja häntä tukevat maltilliset konservatiivit käsittivät, että oikeistoa on jotenkin lepytettävä ja sille on annettava palkkio siitä, että se lupaa jättää pääministerin enemmän höyhentämisen sikseen.

Näissä oloissa syntyi konservatiivien uusi poliittinen iskulause ja ohjelmajulistus: Paluu perusarvoihin!

Keksinnöstään riemastunut pääministeri ja hänen lähimmät ministerinsä saarnasivat Blackpoolin puoluekokouksessa uskoaan brittiläisiin perusarvoihin niin hartaasti, että perusarvojen vastaisiksi voimiksi nimettiin jo Euroopan liitto sekä kansantaloutta riistävät yksinhuoltajaäidit.

Margaret Thatcherin pitkän pääministeriyden aikana konservatiivit eivät tällaista poliittista virhettä tehneet. Thatcherkin painotti arvoja, mutta ne olivat paljon riidattomampia kuin konservatiivien nykyiseen moraalisaarnaan sisältyvät arvot. Thatcher ja hänen hallituksensa puhuivat Britannian arvovallasta maailmalla, yritteliäisyyden kunnioittamisesta, maan talouden kovakätisen saneeraamisen välttämättömyydestä, Britannian nostamisesta jaloilleen.

Moraalista yksilötasolla ja joistakin muka jakamattomista perusarvoista ei hänen aikanaan saarnattu, koska politiikan arjessa sellaisten asioiden kanssa polttaa herkästi näppinsä.

John Majorin hallitus kärähti ensimmäisen kerran, kun Britannian sensaatiolehdet tiesivät joulun jälkeen kertoa, että hallituksessa ympäristöasioita hoitavalla ministerillä Tim Yeolla on ollut suhde ja sen seurauksena avioton lapsi erään lontoolaisen kaupunginvaltuutetun kanssa.

Aikansa rimpuiltuaan ja lehdistöä syyteltyään Tim Yeo joutui eroamaan. Hallitus oli jo ehtinyt huokaista helpotuksesta, kun lehdet alkoivat väittää, että eräällä konservatiivipuolueen kansanedustajalla on ollut homoseksuaalisuuteen viittava suhde. Ja lyhyen ajan sisällä koitti toinen ministeriero, kun Majorin hallituksen apulaisliikenneministerin vaimo teki itsemurhan.

Tragedian taustalla olivat mitä ilmeisimmin ministerin naisasiat.

Britannian konservatiivipuolue on joutunut huomaamaan, että nimittäessään itsensä "perusarvojen" ja sitä kautta moraalin ylimmäksi vartijaksi se samalla avasi vahingossa sivustansa millaisille hyökkäyksille tahansa.

Britanniassa kysytään, ja täysin perustellusti, miten jokin puolue tai hallitus voi yhtäkkiä epämääräisin moraalisin perustein väittää tietävänsä, millainen kouluopetus on lapsille parasta. Tai mikä on - moraalisesti - oikeata kriminaalipolitiikkaa, asuntopolitiikkaa, sosiaalipolitiikkaa, Eurooppa-politiikkaa - ja niin edelleen.

Mutta etenkin mikä tahansa konservatiiveihin vaikka vain kaukaisestikin liittyvä seksuaaliväritteinen skandaali ruoditaan nyt heidän itse keksimäänsä paluu perusarvoihin -taustaa vasten.

Poliitikkojen ja poliittisin perustein valittujen virkamiesten seksuaalielämään liittyvät skandaalit ovat Britanniassa perinteisesti olleet järeän luokan torpedoja, jotka ovat saaneet vakaastikin purjehtineet hallituslaivat suuriin vaikeuksiin.

Thatcher ei saarnannut perusarvoista Hyökkäyksiä sivustasta

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää