Ulkomaat

Tanska sai sapattivapaan Tammikuussa alkaneen järjestelmän toivotaan parantavan elämän laatua Kiinnostuneita riittää, vaikka loma-ajan korvauksia pidetään liian pieninä

Tilaajille

KÖÖPENHAMINA - Niklas Wendt on ajanut 18 vuotta Kööpenhaminan liikennelaitoksen busseja. Vuoden alusta hänellä on ollut oikeus sapattivapaaseen.

Wendt voisi koska tahansa jäädä vaikka vuodeksi tai päiväksi pois töistä, ja hänelle maksettaisiin 80 prosenttia korkeimmasta mahdollisesta työttömyyskorvauksesta. Jos Wendt jäisi vapaalle, liikennelaitos ottaisi työttömän hänen tilalleen.

"Sapattivapaa ei ole minua varten. Korvaus ei ole riittävä. Moni on kyllä toista mieltä, kun 800 laitoksen työntekijää haluaa sapattivapaata", Wendt sanoo. Kiinnostus on suurta, sillä laitokselle on 4000 työntekijää.

Wendt käyttäisi sapattivapaata, jos sen taloudelliset ehdot olisivat hieman paremmat. Hän täyttäisi sapattivapaan hakijalta vaaditut edellytykset. Hän on yli 25-vuotias. Viiden viimeisen työvuotensa aikana hän on ollut kolme vuotta vakinaisessa työssä. Wendt on myös työttömyyskassan jäsen.

Hän ei ole kuitenkaan tyytyväinen sapattipalkkaan, joka on 80 prosenttia 2035 kruunun viikkokorvauksesta. Vuodessa korvaus olisi 106 000 kruunua.

"Sen pitäisi olla vähintään sata prosenttia", Wendt sanoo ja päästää hytisevät asiakkaat sisään autoon. Moni heistä on työtön, kun maan työttömyys on yli 12 prosentin tasolla.

Työvoimaministeriön sääntöjen mukaan sapattivapaista on tehtävä kirjallinen sopimus työnantajan kanssa. Sopimuksessa määritellään ehdot paluulle. Työnantaja sitoutuu ottamaan työttömän vapaata pitävän sijalle.

Työvoimaministeriö uskoo tanskalaisten syttyvän ajatukselle sapattivapaasta. Uutta ideaa markkinoidaan näyttävästi. Työvoimaministeri Jytte Andersen kehottaa tanskalaisia toteuttamaan pitkäaikaisia unelmiaan unohtamalla kalenteristaan vaikka kokonaisen vuoden.

Vielä ei tiedetä millaisia seurauksia sapattivapaista syntyy. Laskeeko se työvoimamenoja, syntyykö työmarkkinoilla laajaa rotaatiota vai tuleeko kaikesta pannukakku. Sapattivapaa ei luo uusia työpaikkoja.

Tietenkin on mahdotonta mitata esimerkiksi ihmisten itsetunnolle aiheutuvia hyötyjä. Työnantaja voi hyötyä siitä, että saa sapattivapaan jälkeen töihin uudistuneita ihmisiä. Työtön voi saada uutta uskoa elämään.

Ainakin työvoimaministeriön virkamiehet ovat kuin uudesti syntyneitä vahtimestarista lähtien. He selittävät kokeilua innostuneesti. "Ajattele elämisen laadulle aiheutuvia hyötyjä", eräs virkamies sanoo.

Yli 25-vuotiailla on ollut vuoden 1994 alusta oikeus myös kouluttautumisvapaisiin. Itseään kouluttaville taataan korkein mahdollinen työttömyyskorvaus. Kouluttautumisvapauksien yhteydessä työnantajaa ei velvoiteta palkkaamaan tilalle uutta työntekijää. Kysymyksessä on kokeilu, mutta siitä toivotaan pysyvää järjestelyä.

Karin Petersen paimentaa kolmea lastaan Kööpenhaminan rautatieasemalla. Nuorimmainen on vuoden ikäinen ja vanhin seitsemän. Uusi hoitovapaajärjestelmä takaa hänelle vuoden loman jokaisesta alle yhdeksänvuotiaasta lapsesta. Hänelle maksetaan loman aikana 80 prosenttia työttömyyskorvauksesta.

Petersen on aikonut ottaa vapaata yhden vuoden. Hänen miehensä ei pääse irti töistään. Myös miehellä olisi oikeus vuoden vapaaseen lasta kohden.

JAN HJORTSHOEJ

Yli 25- vuotiaille Virkamiehet innoissaan

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää