Ulkomaat

Israel ja PLO palaavat neuvotteluihin

Tilaajille

WASHINGTON - Israel ja Palestiinan vapautusjärjestö PLO palaavat piakkoin neuvottelupöytään saadakseen Hebronin verilöylyn takia viime kuussa katkenneen prosessin taas liikkeelle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher ilmoitti lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa Israelin ja PLO:n päätöksestä alkaa taas neuvotella, ensiksi miehitettyjen alueiden palestiinalaisten turvallisuudesta.

Christopher kertoi myös, että Syyria, Libanon ja Jordania olivat päättäneet jatkaa katkenneita rauhanneuvotteluja Israelin kanssa ensi kuussa.

Christopherin ilmoitus tuli heti sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi New Yorkissa useiden kymmenien arabien hengen vaatineen verilöylyn tuominneen päätöslauselman.

PLO katkaisi neuvottelut Israelin kanssa kolme viikkoa sitten kun, juutalaisen äärijärjestön pyssymies ampui aamurukoushetkeään viettäneitä palestiinalaisia hebronilaismoskeijassa.

Palestiinan vapautusjärjestö ja arabimaat sekä Yhdysvaltain tukema Israel väänsivät pitkään ja kiivaasti kättä voimakassanaisen päätöslauselman sisällöstä.

Kiistat koskivat aluksi PLO:n vaatimusta saada kansainvälisiä tarkkailijoita Israelin miehittämille alueille ja myöhemmin etenkin sitä, mainitaanko päätöslauselmassa Jerusalemia.

Yhdysvallat asetti Hebron-päätöslauselman tukemisen ehdoksi sen, että PLO suostuisi palaamaan neuvottelupöytään.

Yhdysvallat ei tukenut päätöslauselman kovasanaisimpia kohtia, mutta ei myöskään kaatanut niitä vetollaan. Näin vältyttiin ajautumasta takalukkoon.

Yhdysvallat pidättyi esimerkiksi äänestämästä kohdasta, jonka mukaan Jerusalem on osa Israelin miehittämiä alueita.

Christopher sanoi äänestysselityksessään, ettei Yhdysvallat halua määrätä ennalta kysymyksestä, joka pitää ratkaista osapuolten välisissä neuvotteluissa.

Neuvosto edellytti päätöslauselmassaan toimia, joilla taattaisiin miehitetyillä alueilla asuvien palestiinalaisten turvallisuus mm. väliaikaisesti niille tuotavien tarkkailijoiden turvin.

PLO:n johtaja Jasser Arafat taktikoi saadakseen aikaan mahdollisimman painavan päätöslauselman voidakseen jatkaa neuvotteluja Israelin kanssa. Paine PLO:n sisällä olla jatkamatta niitä on ollut kova.

Presidentti Bill Clinton ja Israelin pääministeri Jitzhak Rabin vaativat keskiviikkona kärsimättömään sävyyn PLO:ta palaamaan neuvotteluihin. Rabin tarjosi huomiota herättävän sovinnollisesti niitä myös Syyrialle.

KYÖSTI KARVONEN Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää