Ulkomaat

Kanada hävisi tietoisen uhkapelinsä

Tilaajille

Kanadan hallitus pelasi tietoista uhkapeliä turskalla vuodesta 1988 vuoteen 1991. Se luotti siihen, että Newfoundlandin edustalla olevan matalan Grand Banksin alueen turskakanta kasvaisi, vaikka liikakalastus koko ajan jatkui.

Voiton mahdollisuudet olivat yhtä pienet kuin lotossa, Pohjois-Atlantin turskan tilaa selvittäneen tutkimuksen johtaja Leslie Harris sanoi.

Grand Banks on yksi maailman kalaisimmista merialueista. Siellä on kalastettu lähes 400 vuotta, ja saaliit ovat elättäneet kymmeniä tuhansia kalastajia ja heidän perheitään.

Kesällä 1991 turska katosi Grand Banksilta. Pyynti kiellettiin 1992, jotta turskan ja muiden tärkeiden lajien kannat saataisiin kasvuun.

Pyyntikielto merkitsi työttömyyttä noin 20000:lle Newfoundlandin turskankalastajalle.

Vuoteen 1950 saakka Grand Banksin vuotuinen turskasaalis oli noin 250000 tonnia. Kansainvälinen, kasvava ja yhä tehokkaammaksi käynyt kalastuslaivasto nosti 1968 sieltä arviolta 800000 tonnia turskaa.

Kanada otti 1977 käyttöön kansainvälisen merilakisopimuksen salliman 200 mailin kalastusalueen, sulki ulkomaiset kalastajat avomerelle ja ryhtyi valvomaan rannikkokalastusta tarkoituksenaan kalakantojen "järjellinen" hyödyntäminen.

Yritys näytti ensi alkuun onnistuvan. Kannat kasvoivat tasaisesti, mutta parempien saaliiden toivossa vieraat kalastajat ryhtyivät lisäämään tehoa avomerellä. Valtamerien kalathan eivät tunne aluerajoja.

Samaan aikaan turskan hinta nousi jyrkästi, 1970-luvun aikana noin 80 prosenttia. Newfoundlandin kalastajat elivät huimaavaa nousukautta. Hallitus myönsi heille uusia kalastuslupia ja lainoja uusien alusten hankintaan sekä rahoitti jalostuslaitoksien perustamista. Alan työntekijämäärä kaksinkertaistui. Kokonaiset yhdyskunnat tulivat riippuvaisiksi kalasta.

Vuoteen 1982 rannikkokalastajien saalis oli kasvanut korkeimmilleen 1960-lopun jälkeen, mutta kalakannan vaikeuksista näkyi jo merkkejä. Ne kasvoivat, kun "teollisuus yritti reagoida nopeasti uusien pyyntimahdollisuuksien syntyyn", kuten 1989 julkaistussa tutkimuksessa todettiin. Pyyntikaluston teho lisääntyi ja lopulta saalis ylitti kalakantojen kasvun.

Kanadan hallitus yritti pelastaa tilannetta säätämällä erilaisia rajoituksia. Kalastuspäivien määrää supistettiin, alueita suljettiin ja laiterajoituksia säädettiin. Kalastajat kiersivät rajoituksia taloudellisten paineiden alla antamalla vääriä tietoja saaliittensa lajeista, määristä ja pyyntialueista.

1980-luvun alussa tehdyn kalastuksenhoitosuunnitelman mukaan Grand Banksin turskasaaliin piti olla kesällä 1991 noin 380000 tonnia. Ylös saatiin vain kolmasosa tuosta määrästä. Nyt kalastus on kielletty Grand Banksilla.

JAAKKO TAHKOLAHTI Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää