Ulkomaat    |   Ruotsin tila

Ruotsalaiskunta lähellä romahdusta Vuokralähiön remontti velkaannutti Haningen, valtiota toivotaan velkojen maksumieheksi

Tilaajille

Kansankoti HANINGE - Asuntorakennusseikkailu on koitumassa kohtalokkaaksi Haningen kunnalle. Tukholman lähiökunta on korviaan myöten veloissa vuokra-asuntoalueen remontin takia. Haninge pyytää Ruotsin hallitusta pelastajaksi uhkaavaan romahdukseen.

Haningen ahdinko on poikkeuksellinen: kriisi on syvempi kuin missään muussa Ruotsin kunnassa.

Tuhat kuntalaista äänesti jaloillaan ja muutti viime vuonna muualle Tukholman eteläpuolella sijaitsevasta 65000 asukkaan kunnasta. Kunnan johto pelkää muuttoaallon kiihtyvän entisestään, jos taloutta ei saada kuntoon.

Haningen talous ei romahtanut siksi, että palveluja olisi ylenmäärin paisutettu tai hyvinä vuosina tuhlattu. Kuntalaiset maksavat poliitikkojen ja rakennusyhtiöntöppäyksistä. Haninge sai niskoilleen ylimääräiset 3,1 miljardin kruunun (2,2 miljardin markan) velat Brandbergenin betonilähiön vuokrakasarmien saneerauksesta.

Haninge rakensi 1970-luvun muuttoaallon paineessa Brandbergeniin kerrostalokolosseja maaltamuuttajille, jotka tulivat Tukholman alueelle hakemaan töitä. Aluetta laiminlyötiin 1980-luvulla ja ankeasta vuokratalolähiöstä tuli ongelmapesä.

Tornitalokolossi päätettiin saneerata 1980-luvun lopulla. Betonilähiö muuttui viihtyisäksi väreillä, torneilla, ulokkeilla, parvekkeilla ja terasseilla. Autot piilotettiin maan alle ja pihoille istutettiin marjapensaita ja kukkia.

Remontti nosti vuokria, ja monet vanhat asukkaat muuttivat muualle. Brandbergenin 3000 vuokra-asunnosta noin 600 on tyhjillään. Asumaan pääsee kuka hyvänsä, ja vuokra määräytyy asunnon tason mukaan. Kalleus ja kunnan huono maine karkottavat vuokralaisia, vaikka Haningehemin vuokra-asuntosäätiön asunnonvälittäjät markkinoivat asuntoja kuin tehomyyjät.

Kymmenen vuotta Brandbergenissä asunut postimies Thorbjörn Wahlgren, 30, haukkuu remontin pintasilaukseksi. "Talot remontoitiin vain ulkoa, sisällä ei tehty juuri mitään, vain muutamia luksusasuntoja rakennettiin malliksi." Hän sanoo silti viihtyvänsä Brandbergenissä.

Wahlgrenin vuokra 62 neliön kaksiosta on nyt 3642 kruunua (2585 markkaa). Ennen remonttia hän selvisi 1300 kruunulla. Kunta maksaa hänelle asuntotukea 500 kruunua.

Varsinkin isoja asuntoja on tyhjillään. Viiden huoneen ja keittiön luksusasunnossa asuva rouva Gerti Carlsson muutti Brandbergeniin vuosi sitten autuaan tietämättömänä Haningen kriisistä. "Tottakai se tuntuu tylsältä, kun Haningen ongelmia räävitään koko ajan julkisuudessa", hän sanoo.

Hän on tyytyväinen eläkeasuntoonsa, ja liikemiesperheellä on varaa maksaa yli 8000 kruunun (5689 markan) vuokraa.

Saneerauksen kustannukset riistäytyivät käsistä. Rakentamisen hinnaksi arvioitiin 1,3 miljardia, mutta reilu vuosi sitten paljastui, että lopullinen lasku nousi yli kolmeen miljardiin kruunuun.

Kunnan perustama Haningehem-säätiö omistaa Brandbergenin vuokratalot. Lasku lankesi kunnalle, joka oli taannut lainan.

"Minulle on arvoitus, miten korjauslasku pääsi paisumaan lähes kolminkertaiseksi", sanoo toimitusjohtaja Peter Smedman Ackordscentralenista. Hän selvitti Haningen taloussotkua kunnanhallituksen pyynnöstä.

Hän laati kolme suunnitelmaa kunnan pelastamiseksi. Vaihtoehtoina olivat Haningen pilkkominen naapurikunnille, kunnan kiinteistöjen ja velkojen siirto valtiolle tai kahden asuntosäätiön yhdistäminen, johon liittyisi velkojen uudelleenjärjestely ja valtion korkotuki.

Smedmanin ehdotukset eivät kelvanneet Ruotsin hallitukselle. Viime viikolla valtiovarainministeri Anne Wibble perusti uuden kolmen miehen kriisiryhmän.

Ratkaisuilla on kiire. Kunta pystyy maksamaan palkat korkeintaan vuoden loppuun asti.

"Jos emme saa apua, meidän on pakko säästää neljännes menoista. Silloin muuttoaalto voi paheta", sanoo helmikuussa aloittanut uusi virkamieskunnanjohtaja Christer Andersson. Entinen kunnanjohtaja sai lähteä. Lähes kaikki töppäilleet poliitikot ovat väistyneet. Kunnan johdossa istuu kolmen puolueen kokoomushallitus.

Kunnanhallitus on haastanut rakentajayhtiö Formatorin oikeuteen ja vaatii siltä vahingonkorvauksia. Myös säätiön hallituksessa istuneita poliitikkoja ja tilintarkastajia odottaa todennäköisesti syyte.

Kunta säästää missä voi. Veroäyri on Ruotsin korkeimpia, 31,76. Palvelut ovat huonommat kuin naapurikunnissa: koulujen ja päiväkotien ryhmiä on suurennettu ja tiloja pienennetty, koulujen vapaa-ajan toiminta lopetettu ja kirjastoja lakkautettu. "Peruspalvelut pelaavat vielä, kaikille yli 1,5 -vuotiaille järjestyy hoitopaikka", sanoo kunnan virastopäällikkö Ritva Widgren sanoo.

Kunta on vähentänyt palkollisiaan 550:llä, ja uusia irtisanomisia pelätään.

Kuntalaisten mielialat ovat katkerat ja masentuneet. Ostoskeskuksessa asioivat kuntalaiset etsivät syyllistä ja antavat poliitikoille huutia.

"Näytelmän roistoja ovat yhtä hyvin poliitikot, sosiaalidemokraatit ja kokoomuslaiset kuin rakennusyhtiökin", arvioi golfia pelaava iäkäs pariskunta Brandbergenin ostoskeskuksessa.

"Sääli, että kunnalla on niin huono maine. Täällä on hieno saaristo." Haningehemin toimitusjohtaja Bo Jacobsson sälyttää syyn kriisistä rakennusyhtiö Formatorin niskoille. Hänen mukaansa Formator ei pystynyt valvomaan aliurakoitsijoita. Poliitikkojen virhe oli, että he luottivat Formatoriin.

Vuokralähiö maaltamuuttajille Saneeraus tuli liian kalliiksi Kuntalaiset katkerina

YRJÄMÄ-RANTINOJA Kuvat CHRISTIAN WESTERBACK Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää