Ulkomaat

Pilvenpiirtäjä suunnitteilla uusklassiseen Pietariin

Tilaajille

PIETARI - Pietari Suuri rakennutti lähes 300 vuotta sitten Nevan suistoon kaupungin, joka oli tahdonlujuuden mestarinäyte. Nyt pietarilainen liikemies Sergei Nikeshin haluaa osoittaa samanlaista tahtoa: hän aikoo rakentaa kaupunkiin 40-kerroksisen pilvenpiirtäjän.

Nikeshinin hanke on saanut Pietarin älymystön takajaloilleen. He haluavat ehdottomasti estää pilvenpiirtäjän ilmestymisen uusklassisen arkkitehtuurin leimaamaan kaupunkiin. Vasilin saarelle, Suomenlahden rannalle kaavailtu rakennus erottuisi selvästi kaupunkikuvasta.

"Se on kammottava asia", historioitsija Dmitri Lihatshov sanoo. Hänen mukaansa pilvenpiirtäjä tekisi sen, mihin edes bolshevikit eivät pystyneet. "Se tuhoaa Pietarin historiallisen siluetin".

Vastaavista asioista on riidelty esimerkiksi Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Venäjällä erityispiirteenä on se, että vastakkain ovat maan uusrikkaat ja älymystö. Älymystön mielestä uusrikkaat unohtavat tyylin, ylpeyden ja historian.

Pietarin monien pastellisävyisten palatsien, rokokoo-kartanoiden ja kultakupolisten kirkkojen suojeleminen on kaupunkilaisille muutakin kuin pelkkä esteettinen kysymys. Monille se on vertauskuva kaupungin vastarinnasta natseja ja kommunismia vastaan. Lisäksi asukkaat ovat hyvin herkkiä Venäjän entisen pääkaupungin asemasta, jota kirjailija Daniel Granin kuvaa "suureksi kaupungiksi, jolla on provinsiaalinen kohtalo".

Pietarin kirjailijat ja taiteilijat uskoivat voittaneensa sodan kommunismia vastaan. Mutta nyt monet älymystön jäsenet valittavat, että kivenkovat liikemiehet ja gangsterit imevät kuiviin vapauden hedelmät.

"Me emme ole siirtymässä kapitalismiin Venäjällä", Lihatshov sanoo surullisena. "Olemme menossa jonkinlaiseen arabialaiseen ja afrikkalaiseen järjestelmään, missä raha ja valta ovat vain harvojen käsissä".

35-vuotiaan Sergei Nikeshinin mukaan "Pietari Suuren" pilvenpiirtäjän rakennustyöt on määrä aloittaa kesäkuussa. Kaupungin viranomaiset hyväksyivät hankkeen viime vuonna. Pilvenpiirtäjää ei rakenneta kaupungin historialliseen keskustaan, vaan Vasilin saarelle. Pilvenpiirtäjää ympäröisivät Nikita Hrustshevin aikana rakennetut elementtitalot, jotka eivät ole liialla tyylikkyydellä pilattuja.

Saaren toisella puolella, Nevan rannoilla, on kuitenkin useita 1700-luvulla rakennettuja maamerkkejä, kuten Pietarin yliopisto. Yliopistosta on potkittu sellaisia nimiä kuten Lenin ja Dostojevskin "Rikoksen ja rangaistuksen" murhaaja Raskolnikov.

Lihatshov sanoo vastustavansa pilvenpiirtäjää, koska se työntyisi näkyvästi esiin kaupunkikuvasta. Hänen mukaansa se pistäisi silmään jopa talvipalatsissa, joka sijaitsee viiden kilometrin päässä.

Nikeshin taas sanoo, että pilvenpiirtäjä "kaunistaisi" kaupunkia.

Pietarin rakennushankkeet ovat saaneet kaupunginjohtaja Anatoli Sobtshakin ristiriitaiseen tilanteeseen. Sobtshak oli älymystön edustaja ja hän seisoi Dmitri Lihatshovin rinnalla vastustamassa vanhoillisten kaappausyritystä elokuussa 1991.

Kaupugin talousvaikeudet ovat sittemmin saaneet Sobtshakin luomaan tiiviit suhteet ulkomaisiin sijoittajiin ja venäläisiin liikemiehiin. Lähes kaikki kehityshankkeet ovat kuitenkin kaatuneet poliittisiin erimielisyyksiin.

Sobtshak aiheutti melkoisen skandaalin, kun hän myönsi Nikeshinille runsaan seitsemän miljoonan markan suuruisen luoton.

Nikeshin on ostanut asiantuntemusta lontoolaiselta arkkitehtitoimistolta (Wilson Mason & Partners) ja newyorkilaiselta rakennusyhtiöltä Weiskopf & Pickworthilta. Nikeshinin mukaan tämä "maailmanluokan toimistokompleksi" tulee maksamaan noin 120 miljoonaa dollaria (noin 660 miljonaa markkaa).

Kaupungin pääarkkitehtia Oleg Hartshenkoa on arvosteltu Pietarin muuttamisesta Manhattaniksi tai New Yorkiksi. Hän on puolustautunut sillä, että hän hylkäsi arkkitehtien ensimmäisen suunnitelman, joka toi mieleen lähinnä newyorkilaisen Empire State Building -pilvenpiirtäjän.

Hartshenko on esitellyt oman vaihtoehtonsa pilvenpiirtäjäksi, joka kupoleineen soveltuu hänen mukaansa paremmin kaupunkikuvaan.

Hartshenko on myös arvostellut Lihatshovia. Hartshenkon mukaan rakennuksen arvostelu ennen kuin on sitä edes nähnyt on sama, kuin julistaisi Boris Pasternakin pannaan lukematta "Tohtori Zhivagoa".

"En ole nähnyt pansssarivaunuakaan, mutta voin silti tuomita Tshekkoslovakian miehityksen", Lihatshov näpäytti takaisin.

Uusrikkaat vailla tyylitajua Elementtitalojen keskelle Sobtshakilla hankaluuksia Ei uutta Manhattania

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää