Ulkomaat

Bill Clinton haluaa pitää Bosnian asevientikiellossa Presidentti estelee kongressin aietta purkaa kielto

Tilaajille

WASHINGTON - Presidentti Bill Clintonin hallinto yrittää estää kongressin aikeita tehdä päätös, jonka mukaan Yhdysvaltain olisi lopetettava yksipuolisesti Bosnian asevientikielto.

"Jos Yhdysvallat poistaisi asevientikiellon yksipuolisesti, koko (neuvottelu)prosessi olisi suuressa vaarassa", hallinnon korkea edustaja sanoi keskiviikkona.

Nimettömänä esiintynyt edustaja torjui samalla Ranskan kaavailut, että Yhdysvaltain, EU:n ja Venäjän olisi painostettava Bosnian muslimit pakkoratkaisuun.

Ranskan ulkoministeri Alain Juppe sanoi Washington Post -lehdelle, että jos ns. kontaktiryhmän ulkoministerit eivät pääse perjantaina Genevessä sopuun rauhanratkaisusta, EU-maat alkavat valmistella YK-joukkojensa vetämistä Bosniasta.

Juppe aloitti keskiviikkona vierailun Washingtonissa.

EU-maat ajavat ratkaisua, jonka mukaan serbit saisivat pitää ainakin osan valloittamistaan Bosnian alueista. Yhdysvallat ei halua kuitenkaan palkita serbejä aggressiosta.

Hallinnon edustaja sanoi kirjeenvaihtajaryhmälle Yhdysvaltain katsovan, että niin sanottu 51-49 -periaate on ainoa oikea lähtökohta neuvotteluille. Luvut kuvaavat, missä suhteessa Bosnian maa-alue tulisi jakaa serbien sekä muslimien ja kroaattien kesken.

Mutkikas neuvottelukuvio räjähtäisi helposti kappaleiksi, jos asevientikiellon kumoamista tukevat voimat saavat tahtonsa läpi. Hanketta ajaa ainakin 30 senaattorin ryhmä.

Myös kongressin edustajainhuoneen olisi vaadittava vientikiellon kumoamista, jotta kanta olisi sitova.

Presidentti Clinton pystyy kaatamaan vetollaan kongressin hankkeen. Sen vieminen edes äänestykseen olisi nolo takaisku hallinnolle ja olisi serbeille uusi merkki lännen rintaman säröilystä.

"Se (vientikiellon purkuesitys) on huono ajatus alusta lähtien", hallinnon edustaja sanoi. "Ajoitus merkitsee erittäin paljon eikä se suoraan sanottuna voisi olla pahempi." Edustaja sanoi odottavansa, että YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyisi vielä tällä viikolla serbien hallussa olevaa Brckon kaupunkia koskevan päätöslauselman.

Päätöslauselman jälkeen Yhdysvallat odottaa Bosnian hallituksen tekevän viimeinkin esityksensä, millä ehdoilla se olisi valmis rauhaan.

KYÖSTI KARVONEN Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää