Ulkomaat

Venäjän parlamentti kesälomalle Presidentti Jeltsin antoi määräyksen yksityistämisen toisesta vaiheesta

Tilaajille

MOSKOVA - Presidentti Boris Jeltsin päätti perjantaina parlamentin alahuoneen jahkailun yksityistämisen toisesta vaiheesta antamalla asiaa koskevan ukaasin.

Siten kaikki pääsevät kesälomalle. Duuman tauko jatkuu syyskuun lopulle, ja presidenttikin pitää lomaa, yhden tiedon mukaan jokiristeilyllä Venäjällä.

Uudistuksen toisessa vaiheessa loput julkisista yrityksistä voidaan myydä huutokaupalla, kun kesäkuun lopussa päättyneen ensivaiheen aikana yritysten osakkaaksi pääsi maksamalla valtion jakamilla yksityistämiskupongeilla.

Puoli vuotta toimineen duuman enemmistö on uudistuksen vastustajilla, kommunistien, vanhoillisten maatalousintressien ja kiihkokansallisten edustajilla. Siihen katsoen duumasta on ollut hallituksen uudistuspolitiikalle yllättävän vähän haittaa.

Valkoisen talon taisteluista ei ole vuottakaan ja joulukuun vaalien jälkeen jotkut odottivat uudestakin duumasta kiihkovanhoillisten lavashowta. "Elämä itse" - kuten venäläiset sanovat - viisasti kaikki.

Presidentin retoriikka ja politiikan keulahahmot näyttäytyivät vanhoillisia miellyttävinä. Samaan aikaan yksityistäminen eteni.

Kovin monta uudistusten kannalta keskeistä lakia duuma ei ole pystynyt hyväksymään, mutta presidenttivaltaisessa järjestelmässä se ei pysäytä päätöksentekoa.

Pääministeri Viktor Tshernomyrdinin jämäkkä tyyli ja kevään sopimus yhteiskuntarauhasta vei puhdin vaahtoajilta. Kevään mittaan Vladimir Zhirinovski, prostestiäänin joulukuussa menestynyt älykäs mutta tasapainoton populisti, sanaili ja matkaili itsensä poliittisen kentän marginaaliin.

Duuman suurin yllättäjä oli kommunisti-agraari Ivan Rybkin, josta tuli duuman puhemies. Hän osoittautui maltilliseksi sovittelijaksi ja niin tylsän järkeväksi, että kansainvälinen lehdistö laski uupuneena lehtiönsä helmikuussa, kun hän ensi kertaa antoi ympäripyöreitä lausuntojaan maailmalle.

Humoristi hän kyllä on. "Edustajat ovat antaneet uuden merkityksen ilmaisulle ampua alas lakiehdotuksia", hän kommentoi äskettäin, kun ilmeni, että monet duuman jäsenet tulevat töihin käsiaseet mukanaan. Taustalla on pankkiiri-poliitikkojen pelko henkensä puolesta.

Joka tapauksessa Rybkinin konsensuslinja on rauhoittanut puhemyllyn tasaisen sorinan tasolle ja työt tehdään komiteoissa.

"Tärkeintä ei ole se, mitä on saatu aikaan, vaan se, mitä ei tapahtunut", tasavaltalaisten Vladimir Lysenko selitti uutistoimisto Itar-Tassille perjantaina. Tilanne maassa on vakaa ja tunnelma rauhallinen, hän huomautti.

"Duuma on (estävä) kivi, vaikka kuinkakin pieni, tiellä presidentin yksinvaltaan", uuden alueellisen eturyhmittymän jäsen Aleksander Dzasohov sanoi.

"Tärkeintä on, että duuma on olemassa, että Venäjällä on parlamentti, että se toimii ilman erityisen suuria vastakkainasetteluja", Jabloko-ryhmän jäsen Grigori Javlinski arvioi.

"Elämä itse" viisasti Duuman puhemies tylsä mutta humoristi

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää