Ulkomaat

Britannian mediakuningas Murdoch vihjaisi tuesta työväenpuolueelle Vaikutusvaltaisen kustantajan apu voisi sinetöidä labourin paluun valtaan

Tilaajille

LONTOO - Britannian työväenpuolueen uusi johtaja Tony Blair on saamassa yllättävää poliittista tukea hyvin tärkeältä suunnalta.

Australialaissyntyinen mediakuningas Rupert Murdoch sanoo saksalaisen Der Spiegel -lehden maanantaina julkaisemassa haastattelussa voivansa jopa kuvitella tukensa antamista Blairille.

Rupert Murdoch omistaa Britanniassa kolme keskeistä sanomalehteä - The Timesin, The Sunday Timesin ja suurille massoille tarkoitetun ja siksi erittäin vaikutusvaltaisen tabloidilehden The Sunin.

Tony Blair valittiin työväenpuolueen eli labourin uudeksi johtajaksi heinäkuussa sen jälkeen, kun hänen edeltäjänsä John Smith oli kuollut sydänkohtaukseen toukokuussa. Blairin valinta oli kiistaton; hän päihitti selvästi kaikki vastaehdokkaansa.

Valinnan jälkeen poliittinen kiinnostus Blairia kohtaan on ollut suurta, eikä sitä selitä pelkästään uusille puoluejohtajille tyypillinen "kuherruskuukausi" julkisuuden kanssa.

Hän poikkeaa selvästi edeltäjistään paitsi ikänsä - Blair on vain 41-vuotias - myös poliittisen arvomaailmansa vuoksi. Blair on selkeästi oikeistososiaalidemokraatti, jonka esiintymisessä näkyy kristillismoraalinenkin paatos.

Mediakuningas Murdochin vihje tuesta Blairille ja labourille on taivaan lahja työväenpuolueelle, sillä juuri lehdistö on neljissä vaaleissa ollut merkittävä vaikuttaja, joka on estänyt työväenpuolueelta paluun vuonna 1979 menetettyyn valtaan.

Ennen kaikkea The Sunin kaltainen massalehti on suunnattoman tärkeä vaikuttaja, koska esimerkiksi juuri sen hälyuutiset labourin "suunnittelemista" veronkorotuksista ovat tärvänneet työväenpuolueelle ennustetun vaalivoiton toisensa jälkeen.

Nimenomaan The Sun on työväenpuolueen potentiaalisen, mutta horjuvan äänestäjäkunnan lehti, ja siksi sen valitsema linja vaalien alla on olennaisen tärkeä.

Murdochin lausunto on herättänyt kauhua Britanniaa hallitsevassa konservatiivipuolueessa. Puolue on hävinnyt perä perää useat tärkeät vaalit, viimeksi kesäkuussa äänestyksen Euroopan parlamentin jäsenistä.

Sen kannatus on ollut jatkuvasti noin 20 prosenttiyksikköä pienempi kuin työväenpuolueen, ja lisäksi suurin osa briteistä näkisi pääministerinään mieluummin Tony Blairin kuin John Majorin.

Rupert Murdochin, vaikka epämääräisestikin, ilmaiseman tuen lisäksi Blairille on erittäin tärkeätä, ettei Britannian talouselämä enää näe hänen johtamaansa puoluetta ainakaan uhkana. Lontoon Cityssä päinvastoin tulkitaan mahdollinen hallituksenvaihdos piristysruiskeeksi talouselämälle siitäkin huolimatta, että viimeksi kuluneen vuoden aikana maan talous on konservatiivien johdolla onnistuttu kääntämään selvään nousuun.

Cityssä kuitenkin uskotaan, ettei hallituksenvaihdos tätä kehitystä tärväisi, sillä taloudenpidossa labourilla ei kuitenkaan olisi muita vaihtoehtoja kuin konservatiiveillakaan.

Ammattiliittojen vallan suitsiminen, joka on talouselämälle erittäin tärkeätä, on lisäksi paljolti juuri Blairin ansiota. Hän on ollut yksi puolueensa uudistajista, mikä ei selvästikään ole jäänyt sen enempää Rupert Murdochilta kuin Lontoon Cityltäkään huomaamatta.

Britanniassa on järjestettävä parlamenttivaalit viimeistään keväällä 1997, mutta on myös mahdollista että maassa pidetään ennenaikaiset vaalit, jos pääministeri pyytää kuningattarelta parlamentin hajottamista.

Tämä vaihtoehto voi olla hyvin todennäköinen, jos nykyinen pääministeri John Major suistetaan vallasta konservatiivien syksyllä pidettävässä puoluekokouksessa.

Konservatiivit paniikissa

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää